Митних брокерів Закарпаття хочуть залишити без роботи

1 січня наступного року, коли більшість людей відпочиватиме після новорічної ночі, до сну буде не всім. Чимала кількість громадян України погрожує розпочати страйк. А саме – митні брокери, які вважають, що наказ № 1334 від 26 листопада 2008 року Держмитслужби України «Про затвердження тимчасового порядку діяльності митних брокерів та їхніх представників» порушує їхні права. На думку директора асоціації митних брокерів Миколи Мироненка, державна митна служба, видавши цей наказ, фактично вчинила рейдерську атаку на цілу галузь.

Митних брокерів Закарпаття хочуть залишити без роботи

Як уважає Мироненко, наказ встановлює дуже жорсткі правила допуску брокерів до митних операцій. Відповідно до нього, скасовується видача лі­цензій митним брокерам, а на провадження діяльності з декларування товарів слід отримати свідоцтво. Крім того, наказом введена обов’язкове складання іспиту для ведення такої діяльності. На думку брокерів, такі нововведення держмитслужба вводить заради монополізації цієї сфери. У травні має бути створене державне підприємство «Український вантажний комплекс», якому надають великих повноважень. За інформацією директора Асоціації, пред­­ставники цього держпідприємства вимагають кошти у власників терміналів митних складів. Раніше Асоціація звернулася до консалтингової групи «ЮДК» та юридичної фірми «Правозахист Україна» з проханням проаналізувати наказ № 1334. Обидві структури знайшли в наказі численні порушення норм міжнародного й національного законодавства.

Ці нововведення держмитслужби напряму стосуються нашої області, на території якої містяться три митниці, через котрі проходить величезна кількість товарів. В області працює близько 30 брокерських компаній, які обслуговують, зокрема, підприємства з іноземними інвестиціями. З 1 січня всі вони ризикують залишитися без роботи. У зв’язку з цим 11 грудня закарпатські брокери провели загальні збори. Вони постановили ігнорувати наказ Державної митної служби України від 26 листопада 2008 р. як такий, що суперечить чинному законодавству, вимагати від держмитслужби видачі ліцензій на право провадження посередницької діяльності митного брокера відповідно до законодавства, звернути увагу митної служби на те, що наказ не відповідає цілям спрощення митного оформлення й може сприяти корупції в цій сфері та ін. Всього – 10 пунктів.

«Після вступу до СОТ наша ді­яль­ність підпадає під ліцензування за між­народними нормами, – пояснює секретар зборів закарпатських брокерів, директор ПП «Сервіс-2004» Сергій Бобров. – Досі ми працювали за свідоцтвами, яке видає ДМСУ. Моє, скажімо, дійсне до 1 січня 2009 року. Ліцензію на дальшу діяльність ми мали дістати ще в червні, але нам її видати відмовили. Отже, з нового року я не зможу працювати. А тепер ось видали наказ, за яким для отримання свідоцтва (що в принципі не буде дійсним наступного року) брокери повинні складати іспит. Добре, іспит – це не проблема, але сві­доцтво це незаконне, і працювати ми  однаково не зможемо. Я не можу керувати долею своїх співробітників, тому дозволив їм іти на іспит. Хоча, здавалося б, для чого він? Це все одно, якби головний бухгалтер на підприємстві складав іспит, щоб мати право здавати податкову декларацію.

 У той же час створюють державне підприємство, мотивуючи це потребою поповнення бюджету. Ніхто не проти, що це важлива діяльність, але виходить так, що роботу забирають у мене. Нехай так, але що робити людям, які в мене працюють?»

За словами Сергія Боброва, нині  утискують у правах брокерів. А тому  він сподівається, що закарпатські брокери приєднаються до загальноукраїн­ського страйку, якщо за півмісяця ситуація не зміниться.

Крім того, існує загроза й компа­ніям, що користувалися послугами брокерських підприємств. На думку Боброва, якщо з першого січня брокери не  працюватимуть, фірми не зможуть провадити ні імпорт, ні експорт через брак посередників. «Є, звісно, вихід. Але це називають сірим брокерством. Тобто я готую декларацію, а вони ставлять печатку й подають до митниці самостійно. Здавалося б, навіщо мені таке сіре брокерство, якщо я повинен і хочу працювати відкрито? Виходить, що держмитслужба при­мушує нас працювати незаконним шляхом».

Звичайно, компанія може звер­нути­ся до державного підприємства, яке виконує ту саму роботу, що й приватні брокерські фірми. Однак, судячи з діяльності інших державних монополістів, це може призвести до втрати часу й бюро­кратичних затягувань. Зрештою, який інтерес спеціалістові, який сидить на  голій ставці, поспішати оформляти де­кларації, якщо від цього не залежить його фінансовий добробут. До того ж на підготовку спеціалістів митна служба планує відводити всього 30 годин. Це при тому, що від брокерів, які працюють у приватних структурах, вимагають наявності вищої освіти та складання іспиту. А якщо працівник впродовж року припуститься двох помилок, компанію можуть узагалі відлучити від роботи на митниці.

«Законодавство міняють ледь не щодня, і знати всі нюанси неможливо. Проте – вимагають. Якщо я звертаюся до митниці, подаю декларацію, яка не щодня оформлюється, митник бере закон і починає читати, як правильно це зробити. Я ж на іспиті маю знати все напам’ять. Здавалося б, яке мені діло до того, як провадити експорт трубопрокату? Я ж цим не займаюся. Якщо надійде таке замовлення – інша річ! Я прочитаю відповідний закон і зроблю декларацію. Але ж я не зобов’язаний знати все», – пояснює Сергій Бобров.

Наразі часу відстояти свої права у брокерів практично не лишилося. 1 січня вони ризикують лишитися без роботи і, відповідно, завдати чимало клопоту міжнародним компаніям, які й так переживають тяжкий період у зв’язку з світовою економічною кризою. Асоціація брокерів уважає, що страйк може призвести до погіршення економічної ситуації в Україні й спричинити черги на кордоні та скупчення вантажів у морських портах. Проте наразі вони не бачать іншого способу боротьби за право на діяльність.

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
19 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини