Андрій ЛЮБКА: УжНУ — це флагман науки і освіти на Закарпатті

Новообраний голова Студентського Парламенту Ужгородського національного університету Андрій Любка поділився планами щодо подолання корупційних систем та розвитку студентського самоврядування у вузі.

Головний корпус УжНУ.
Головний корпус УжНУ.
— Андрію, які першочергові завдання стоять перед тобою, як перед головою Студентського Парламенту УжНУ та власне перед самою структурою?

— Перш за все, на часі стоїть питання легалізації Студентського Парламенту як організації в межах університету. Про це досягнуто попередньої домовленості із керівником юридичної служби УжНУ та ректором університету Миколою Вегешом. Потім пакет документів буде винесено на загальний розгляд колективу УжНУ. Після того найближчим часом маємо підписати договір про співпрацю з іншими молодіжними організаціями студентського самоврядування. Це, перш за все, з Кам’янецьподільським державним університетом, з яким у нас дуже тісні стосунки, Львівським національним університетом. Крім того у межах акції „Студентська енергія” буде підписано договір між Студентським Парламентом та припартійними молодіжними організаціями, такими як „Батьківщина молода” та „Спілка молодих соціалістів”. Звичайно ж, будемо продовжувати та поглиблювати співпрацю і з непартійними громадськими організаціями. Зокрема, дуже тісні контакти у нас із „Фундацією Регіональних Ініціатив”.

Також ймовірно, що найближчим часом перед нами буде стояти завдання формування якихось нових виконавчих підрозділів, профільних комітетів і формування студентського наукового товариства, про що також ми домовилися з ректором.

— Які акції Студентський Парламент УжНУ має намір реалізувати найближчим часом?

— В рамках проекту „Студентська енергія” першими акціями будуть футбольний турнір, брейн-ринг та розважальна програма з дискотекою. А також ми плануємо долучитися до фінансування святкувань Дня першокурсника на усіх факультетах.

Вже готується до виходу загальноуніверситетська газета небаченим досі для УжНУ тиражем – до 4 тисяч примірників (поки існує дві робочі назви „Роздуплися” та „Студентська фішка” – остаточну назву поки не затверджено). Газета має вийти протягом двох найближчих тижнів. Видаватиме газету інформаційний відділ Студентського парламенту УжНУ, яким наразі керує студент 4-го курсу відділення журналістики Олександр Корчинський. Головним редактором буде Мар’яна Савицька. До того ж плануємо тісно співпрацювати із прес-службою. Для того, щоб інформація про Студентський Парламент та його діяльність не була виключно внутрішньоуніверситетською. Нам би хотілося, щоб ще перед вступом до університету кожна молода людина знала про те, що існує така студентська структура, яка захищатиме її інтереси.
Окрім того, ми дуже принципово налаштовані на зламання корупційних схем у системі освіти. Ми вже домовляємося про те, що представники Студентського Парламенту будуть моніторити складання сесії. Будемо формувати спеціальні комісії, і в цьому ж руслі може бути підписаний договір або існуватиме просто усна домовленість між ректоратом Студентським парламентом та СБУ про співпрацю в цьому напрямі.

— Андрію, а чи не вважаєш ти, що дуже часто ініціаторами процвітання хабарництва у вишах є самі студенти, яким набагато легше дати хабара, аніж добросовісно підготуватися до іспиту?

— Так, я погоджуюсь із тим, що існують такі факти. Зі студентами у нас обов’язково буде проводитися пропагандистська робота. Зокрема вже зараз верстається листівка „Не дай себе попустити – не плати за сесію!”

Ми ж активно боротимемося з тими викладачами, які вимагають хабарі, які вважають, що за здачу їхнього заліку чи іспиту студент зобов’язаний заплатити. Не секрет, що найчастіше такі ситуації трапляються на перескладаннях.

Ще один аспект подолання корупційних схем. Зараз ми друкуємо і будемо розсилати на усі кафедри лист про те, що в університеті почав працювати магазин, де можна продавати навчально-методичну літературу. Дуже часто актом корупції є продаж цієї літератури членами кафедри. Наприклад, викладач каже, що, мовляв, купіть мою книгу, а я вам на заліку „підпишу”. Цього не може бути. Якщо людина хоче продати її – для того є спеціальний магазин. Студент, якщо хоче придбати книжку, то йде туди і купує її за тією ціною, яку встановлює викладач. Але не на кафедрі, бо це зовсім нецивілізовано.

— Яким бачиш співіснування Студентського Парламенту та Студентської профспілки УжНУ?

— У нас досить гостро стоїть це питання. Для того, щоб цих питань більше не виникало, якщо будуть виклики часу такі, що треба буде співпрацювати або конкурувати, то ми підемо на такий крок, як створення незалежної профспілки студентів, яка буде співпрацювати з Студентською профспілкою УжНУ. Бо Студентський Парламент – це організація студентського самоврядування, а не профспілкова. А це дещо різні речі.

— Як оцінюєш загальний процес становлення та розвитку студентського самоврядування в Україні в цілому та у вашому вузі, зокрема?

— Усі ми знаємо, що наразі не існує відповідної законодавчої бази для належного впровадження в життя студентського самоврядування. Немає законів, на словах усе те декларується, але, зрештою, нагорі немає волі аби те самоврядування розвивалось. Тому я дуже радий, що, попри всі труднощі, ініціатива йде знизу, що студенти самоорганізовуються і створюють органи студентського самоврядування.

— Цей процес проходить достатньо активно?

— Скажімо так, активність десь замикається на самих лідерах студентського самоврядування. Як ми знаємо, молодь у нас досить інертна, дуже мало активних студентів. Студентство у своїй загальній масі переживає такий собі період летаргічного сну. Тому часто виходить так – якщо є лідер, і він щось організовує, – то все може бути добре. Якщо ж такого „збурювача” в студентському середовищі немає, то ніщо не порушує оцей „напівсонний” стан.

Що стосується нашого регіону, то, вважаю, Студентський Парламент УжНУ є однією із найвпливовіших організацій, адже і сам Ужгородський національний університет – це флагман науки і освіти на Закарпатті. Дуже хороша організація у Мукачівського технічного інституту. З ними ми будемо безпосередньо співпрацювати. До організації студентського самоврядування у інших вишах у нас поки-що є певні зауваження.

Окремо хотілося б сказати про звернення до Прем’єр міністра Віктора Януковича, яке прийняв Студентський Парламент УжНУ. В ньому, зокрема, йдеться про те, що Студентський Парламент УжНУ незадоволений тим, що у бюджеті на наступний рік значно скорочення соціальних витрат, скорочено програму фінансування молодіжного житлового будівництва, а також повністю не передбачено будівництво нової наукової бібліотеки для УжНУ, нових корпусів і гуртожитків, без чого неможливий якісний навчально-виховний процес. Тому ми, керуючись положенням про Студентський Парламент УжНУ, залишаємо за собою право проводити загальностудентські страйки, мітинги, демонстрації, референдуми, а також підключатися до загальнополітичних опозиційних акцій протесту.

***

16 жовтня в Ужгородському національному університеті відбулося засідання президіії Студентського Парламенту. У ході зібрання Головою Студентського Парламенту було обрано Андрія Любка, студента третього курсу філологічного факультету, а першим заступником призначено Володимира Феськова, студента 4-го курсу відділення журналістики.
Наталія Тернавська, "Молодіжна правда"
26 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини