Кредо закарпатця Івана Хланти — зберегти духовну спадщину народу

В ужгородському видавництві „Патент” побачила світ книга доктора мистецтвознавства, кандидата філологічних наук Івана Хланти під назвою „Співайте Богові нашому, співайте”: Духовні пісні Закарпаття”.

Кредо закарпатця Івана Хланти — зберегти духовну спадщину народу

Збірник духовних пісень вийшов з благословення Блаженнійшого Володимира, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви. Рецензентами праці виступили поважні науковці – доктор філологічних наук М.Дмитренко, доктор богослов’я, проф. О.Гук, доктор мистецтвознавства, доц. Ф.Копинець.

Іван Хланта народився 20 квітня 1941 р. в с.Копашнево Хустського р-ну в багатодітній сім’ї. Закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету (1964), стаціонарну аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М.Т.Рильського Академії наук України (м. Київ, 1974). Служив у армії в м. Харків (1964-1965). Працював вчителем, директором школи, інспектором Тячівського райвідділу народної освіти, викладачем, доцентом кафедри української літератури Ужгородського університету. З 2001 р. – завідувач науково-культурологічного відділу Закарпатського обласного центру народної творчості.

Наукову діяльність здійснює в кількох напрямках як фольклорист, літературознавець, бібліограф, етнограф, мистецтвознавець. Написав, упорядкував та опублікував понад 75 книг. Серед них такі фундаментальні видання, як „Пісня над Карпатами" (1994), „Закарпатський вертеп" (1995), „Літературне Закарпаття у XX столітті" (1995), „Богородичні пісні" (2003), „Ой видно село" (2003), „Пісні Іршавщини" (2005). „Покаянні та похоронні пісні" (2007) та ін.
Кредо Івана Хланти – зберегти духовну спадщину народу!
І.В.Хланта – ініціатор та організатор Крайового музею літератури, фольклору та мистецтва в Копашневі Хустського р-ну. Нагороджений медаллю „За доблесну працю", Почесними грамотами Міністерства освіти України, Міністерства культури і мистецтв України та ін. Його ім’я вписане в Почесну Книгу – альманах „Золотий фонд Бойківшини".
Доктор мистецтвознавства, кандидат філологічних наук, член Національної спілки журналістів України, лауреат Всеукраїнських премій ім. В.Антоновича, І.Франка, фольклорно-етнографічного конкурсу ім. М.Зубрицького, заслужений діяч мистецтв України.

Збірник побудовано за хронологічно-тематичним принципом. Спочатку йдуть колядки, в яких уславлюється народження Ісуса Христа, далі пісні що виконуються на Богоявлення і т.д. Виділено окремі блоки-розділи: „Пісні на свята Господні”, „Воскресні пісні”, „Пісні до Ісуса Христа”, Пісні до Сотворителя”, „Пісні на свята Богородичні”, „Пісні до Пречистої діви Марії”, „Пісні до святих”, „Пісні під час служби Божої”, „Пісні для дітей”, „Покаянні пісні”, „Похоронні пісні”. Загалом це аж 580 текстів із нотами.
У вступному слові І.Хланта наголошує, що ставив перед собою завдання зберегти духовні пісні, бо деякі з них співають лише в окремих селах, а деякі вже й не співаються, пам’ятають їх лише старі дяки. Якщо ці пісні не записати з нотами, то вони зникнуть назавжди. Тому упорядник не запозичував пісні із раніше опублікованих робіт, а сам, скрупульозно шукав їх між людей. Наприклад, С.Черничко з Біловарців змогла наспівати 80 пісень, В.Стойка з Кричева – 60, О.Січка з Ужгорода – 70, П.Рошко з Ізи – 75, В.Федорянич з Керецьких – 48 пісень і т.д.
Вражає перелік пісень у змісті книги. Там вказано точна інформація коли записана пісня, в якому населеному пункті та ім’я її виконавця. Наприкінці книги автор-упорядник подав словник маловживаних слів, який допоможе зрозуміти зміст пісень.

Таким чином, опубліковане видання за своїм змістом (580 пісень) та обсягом (848 стор.) є найбільш повним та ґрунтовним на Закарпатті. Можемо з впевненістю сказати, що вихід книги стане важливою подією у житті краю та й України загалом. Видання прикрасить світські та церковні бібліотеки, стане в нагоді всім, хто цікавиться духовною спадщиною свого народу.

17 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини