Закарпатська Верховина поступово вирішує свої найболючіші проблеми

Попри глобальні кризові явища, Верховина розвивається. Ось і днямиу глибинному селі Воловеччини, мальовничій Абранці, відновив свою роботу дошкільний навчальний заклад, що не працював із 1996 року.

Закарпатська Верховина поступово вирішує свої найболючіші проблеми

Це значить, що 15 сімей одержали можливість віддати малюків на суспільне виховання, троє педагогів і стільки ж представників обслуговуючого персоналу отримали постійну роботу в рідному селі. Здавалося б, подія незначна, та в масштабах гірського села вельми вагома.

А почалось відродження дитсадка з наполегливості сільського голови, який у день прийому громадян Воловеччини першим заступником голови облдержадміністрації І. Балогою звернувся до нього із проханням допомогти у ремонті законсервованої будівлі. Дізнавшись, що весь інвентар збережено, а для відновлю-вальних робіт потрібно не так уже й багато - близько 25 тисяч гривень, посадовець пообіцяв допомогти. Тим більше, що голова просив не грошей, а матеріали. Про потребу в них Іван Шишканинець інформував райдержадміністрацію, через неї підтримував зв'язок з Іваном Балогою, і справа набрала обертів: доставлялись будматеріали, холодильник, інше кухонне обладнання. Долучилися й інші доброчинці. Обласна організація «Єдиного центру» презентувала ковролін, електробойлер, люстри, карнизи, тюль, телевізор, добре знаний на Верховині доброчинець Манфред Єгер із німецького міста Бад Ендорфа — електроплиту, столовий посуд, м'які іграшки.

До речі, за фінансового сприяння обласної держадміністрації на Воловеччині за останні роки відроджено ряд дошкіль-них навчальних закладів, у більшості шкіл — їдальні (нині в стадії завершення облаштування шкільної їдальні в Абранці), зміцнено матеріальну базу шкіл, дошкільних навчальних закладів та позашкільних установ. При сприянні Президента України та благодійного фонду „Розвиток України» для сім'ї з Верхніх Воріт, у якій виховується 10 неповнолітніх дітей, придбано в подарунок власний будинок. Натомість голова обласної держадміністрації Олег Гаваші посприяв коштами на придбання приміщення для будинку сімейного типу, і нині воно у стані реконструкції. Допомагають Воловеччині і наші народні депутати. Так, за підтримки Василя Петьовки багатьом багатодітним та малозабезпеченим сім'ям волівчан було надано адресну допомогу, придбано 27 кольорових телевізорів, 25 газових плит і стільки ж холодильників, 56 подарункових наборів теплого одягу. Во-ловецька ДЮСШ отримала від „Єдиного центру» 50 велосипедів, 15 комплектів гірських лиж та стільки ж комплектів лиж для гонок, 6 комплектів бігових лиж від ТзОВ „Фішер-Мукачево». Не обходять увагою обласні посадовці й особливо обдарованих дітей, якими славиться Воловеччина. За державною програмою «Шкільний автобус» організовано підвезення дітей до школи та після уроків додому в тих ЗОШ, де була така необхідність. Залишилось придбати автобус для центру позашкільної роботи і дитячої творчості, щоб вирішити проблему виїзду юних ерудитів на різноманітні обласні конкурси, на яких вони виступають досить успішно.

А ще за дієвої підтримки першого заступника голови ОДА І. Балоги нинішньої осені перекрито дах останньої триповерхової будівлі Верхньоворіт-ської ЗОШ І—III ступенів, реконструйовано систему опалення центру позашкільної роботи і дитячої творчості на автономне. Неоціненну допомогу надано і Воловецькій ЗОШ І—II! ступенів — тут три її корпуси, обладнані автономною системою опалення. Будівництво двох міні-котелень, монтаж устаткування, підведення газопроводу й реконструкція системи обійшлася більш ніж у 470 тисяч гривень. 300 тис. грн. з них асигновано облдержадміністрацією, решту витрат покрито за рахунок районного бюджету. Об'єкт був під постійним контролем голови ОДА.

Загалом заклади освіти Воловеччини цьогоріч виявилися добре підготовленими до нового навчального року. Всюди проведено ремонти, школи і садки повністю забезпечені паливом. Разом з тим, на відміну від минулих років, уперше були передбачені на капремонти бюджетні кошти в сумі 410 тис. грн. За їх рахунок проведено ремонти спортзалу й котельні Канорської ЗОШ І—II ступенів, систему опалення в Буковецькій ЗОШ, реконструкцію котелень спального і навчального корпусів Нижньоворітської школи-інтернату, частково замінено стелю й підлогу, в навчальних приміщеннях Верб 'язькОЇ ЗОШ І—II ступенів тощо.
Чимало проблем накопичилося у культосвітній сфері. Районна влада власними зусиллями намагається зарадити їм. Так, за місцеві кошти перекрито дах районного будинку культури, в культосвітньому
закладі тепло, затишно. За рахунок розподілу капітальних видатків районного бюджету на реконструкцію даху клубу с. Буковець виділено ЗО тис. грн. За останні роки зусиллями місцевих рад проведено капітальні ремонти Верхньоворітської, Жденіївської, Канорської, ряду інших клубних установ та бібліотек. За кошти районного бюджету впорядковано системи опалення Воловецької школи мистецтв і Нижньоворітської музичної школи. Для цих шкіл закуплено комп'ютерну техніку, для інтернет-клубу районної бібліотеки для дорослих - комп'ютерні меблі.

І знову ж — відчутну допомогу культосвітній сфері Воловеччини надає облдержадміністрація. Зокрема, на презентацію культурно-мистецького свята Воловеччини «Дзвінкі перлини Верховини» із фонду обласної програми розвитку культури й мистецтва Закарпаття було виділено 3000 грн., а на цьогорічне таке ж дійство - 8000 грн. Крім того, перший заступник голови ОДА І. Балога подарував волівчанам телевізор, дві мікрохвильові печі, 10 кавоварок, допоміг шифером для перекриття югубної установи Абранки.

Не залишилася без уваги влади і медична мережа району. Переведення ЦРЛ на автономне опалення було чи не найголовнішими" завданням. На цей об'єкт вартістю понад 601,5 тис. грн. ОДА асигнувала майже половину вартості. Значні суми коштів асигновано на саму ж лікувальну справу. Все це означає, що ми не стоїмо на місці. Рухаємось у соціальному розвитку, щоправда не без підтримки обласної влади.

Михайло РЕБЛЯН, голова Воловецької райдержадміністрації

15 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

сергій 2008-12-16 / 16:48:00
реблян це мент кончений, якого балога поставив щоб вирішувати всі свої брудні справи на Воловеччині...для людського ока вони дадуть 5 копійок а гонору хоч відбавляї... Злодій цей РЕБЛЯН і подонок

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини