На Закарпатті проходить Всеукраїнський семінар з проблем відповідального батьківства

На Закарпатті 11-12 грудня проходить Всеукраїнський семінар-практикум з проблем впровадження відповідального батьківства.

На Закарпатті проходить Всеукраїнський семінар з проблем відповідального батьківства

 Проведення такого представницького форуму в рамках реалізації тристороннього Меморандуму між Програмою розвитку ООН в Україні, Закарпатською ОДА та обласною радою, за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку та доволі широкого спектру представників владних структур та експертів з багатьох регіонів України засвідчує, насамперед, актуальність й суспільну значимість такого заходу.

     І це цілком зрозуміло. Адже поступове утвердження України, як незалежної держави, найперше орієнтоване на впровадження європейських стандартів життя, демократичних цінностей та ринкової економіки. Тож прагнучи до інтеграції у європейські структури, світової спільноти, Україна, природно, орієнтується на вже випробувані й перевірені часом демократичні стандарти і тому, зокрема, гендерні проблеми також включає до пріоритетів своєї внутрішньої політики.
     Про це свідчать і Указ Президента України „Щодо вдосконалення роботи центральних і місцевих органів влади по забезпеченню рівних прав і можливостей жінок і чоловіків”, і прийнятий Парламентом України Закон „Про забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок”.

     Про це, зокрема, йшлося під час урочистого відкриття семінару та представлення його цілей у виступі керівника Програми рівних можливостей ПРООН в Україні Лариси Кобеленської.

     Від імені обласної влади учасників та гостей форуму привітав заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович, який відзначив у своєму виступі:

     Керівництво Закарпатської обласної ради, депутати місцевих рад усіх рівнів глибоко переймаються проблемами реалізації ідеї гендерної рівності разом із повсякденним захистом материнства і дитинства.

     Як приклад, з початку 2006 року в Закарпатській області успішно діє Регіональна Програма впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та гендерної політики на 2006-2007 роки, яка була ухвалена депутатами на сесії обласної ради наприкінці грудня 2005 року. Зокрема, в рамках цієї довгострокової цільової програми передбачено запровадження при вже діючих у жіночих консультаціях „Школах молодих матерів” аналогічних „Шкіл молодих батьків” саме для тих чоловіків, які готуються вперше стати батьком.

     До речі, у країнах Європейського Союзу відпустка батька по догляду за новонародженою дитиною давно вже є сталою нормою, яка набуває дедалі більшого поширення, тоді як у нас, в Україні статус „татуся-декретчика” не рідко окрім подиву не викликає належного порозуміння...

     Тож, зрозуміло, що процес цей непростий, тривалий, який потребує окрім морально-психологічної, ментальної та спеціальної підготовки, ще й формування нових підходів у свідомості людей, всього суспільства протягом певного часу, – сказав на завершення Василь Брензович.

     Учасників Всеукраїнського семінару також привітали начальник управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА Володимир Фленько та заступник начальника обласного управління культури Іван Канюка.

     Відтак, під керівництвом директора Департаменту сімейної гендерної політики Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Елли Ламах відбулося засідання „круглого столу” на тему: „Запровадження в Україні Дня батька, як засіб привернення уваги до проблем ролі батька в сім’ї”.

     Під час роботи семінару-практикуму відбувся активний і жвавий обмін досвідом експертів і практиків, які представляли різні регіони України, гарячі дискусії розгорнулися у секційних засіданнях та обговореннях провідної тематики на заняттях у „майстер-класах”.

     Вироблені рекомендації та узагальнення під час роботи Всеукраїнського семінару планується видати окремою збіркою, а також ознайомити через ЗМІ широку громадськість.

Владислав Бильов, Закарпатська обласна рада
11 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини