Карпати потрібні Європі, увага Європи – потрібна їм

Цього тижня, як уже повідомляло "Закарпаття online", у Санкт-Петербурзі пройшов Невський міжнародний екологічний конгрес, на якому відбулася широка дискусія з питань формування міжнародної системи екологічної безпеки, удосконалення законодавства в галузі використання та управління природними ресурсами, а також обмін інформацією і досвідом реалізації успішних стратегій і програм, спрямованих на підвищення якості довкілля, попередження негативного антропогенного впливу на нього і пом’якшення наслідків стихійних лих.

Карпати потрібні Європі, увага Європи – потрібна їм

В роботі конгресу взяли участь представники Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій, парламентарі з багатьох країн Європи, Азії та інших континентів, в тому числі України, спеціалісти освітніх та науково-дослідних установ, журналісти.

     Виступаючи на конгресі, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир ДАНИЛЕНКО розповів про здійснення у нашій країні загальнодержавної програми щодо подолання спричинених техногенними аваріями та природними катаклізмами бід, звернувши увагу при цьому на екологічні проблеми в Українських Карпатах, викликані почастішанням руйнівних паводків, зсувів, забрудненням рік та інших природних водних об’єктів, атмосфери, ураженням хворобами лісових масивів тощо.

     На екологічний форум для виступу «Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення» був запрошений і голова Закарпатської обласної ради, член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайло Кічковський. Однак з поважних причин він не зміг взяти участь у його роботі. Тому доповідь оголосила Генеральний консул України в Санкт-Петербурзі Наталія Прокопович. У ній йшлося не лише про критичний екологічний стан Карпатських гір. Увага присутніх акцентувалася на реальних заходах, які здійснюються на рівні державних, місцевих і регіональних влад з широким залученням науковців, екологів, громадськості України по розв’язанню наболілих проблем довкілля та на необхідність об’єднання зусиль європейської спільноти у збереженні навколишнього природного середовища Карпат. Відмічалася водночас активна позиція органів місцевого самоврядування в реалізації програм по захисту навколишнього природного середовища в Карпатському регіоні, захисту басейну ріки Тиса від паводків та ряд інших. Наголошувалося на важливості прийняття Радою «Карпатського Єврорегіону» з цього питання окремої Резолюції, а також проголошення 2009 року Роком Карпат. В ході цієї акції буде реалізовано цілий комплекс заходів щодо збереження довкілля гірської гряди, раціонального використання її природних ресурсів, відновлення та оздоровлення лісових масивів, відродження народних культурних і духовних традицій їх багатонаціонального населення, створення належних екологічних умов для безпечного розвитку прийдешніх поколінь.

     Щоб ці благородні зусилля реалізувалися сповна, необхідна підтримка міжнародної спільноти. Адже Карпати потрібні Європі, як і увага Європи – потрібна їм. Тому, наголошувалось в доповіді, голова Закарпатської обласної ради виступив від імені української делегації в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи стосовно розгляду цього питання в Конгресі та прийняття відповідної Резолюції та Рекомендацій щодо сталого розвитку гірських територій.

     Приємно відмітити, що доповідь за актуальність порушених проблем, об’єктивність висновків та конструктивність пропозицій була високо оцінена організаторами екологічного форуму. Як наслідок, на заключному засіданні заступник голови Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Світлана Орлова вручила доповідачу грамоту оргкомітету, відзначивши при цьому, що всі країни Європи повинні сприяти вирішенню екологічних проблем Карпат, і пообіцяла з боку делегації Росії в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи одностайну підтримку української ініціативи.

Іван Вільховий, Закарпатська обласна рада
11 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини