Від інвалідності ніхто не застрахований...

Починаючи від простої прибиральниці і кінчаючи самим "крутим". Нелегко доводиться в нинішніх економічних умовах людям похилого віку, інвалідам, малозабезпеченим громадянам в Україні, зокрема і в Свалявському районі Закарпаття.

Від інвалідності ніхто не застрахований...

У розвинутих країнах Європи та Америки проблемами цієї верстви населення опікуються по-особливому, дбають, щоб вони почували себе повноцінними громадянами суспільства. На жаль, цього не скажеш про нашу державу, де суспільний захист зведено до мінімуму. Це стосується і Свалявського району.

Наприклад, у Свалявському районі проживає 2207 інвалідів. Серед них дітей-інвалідів - 160, інвалідів 1-ї групи - 254, 2-ї групи - 765, 3-ї групи - 998 чоловік. А проблем у них чимало І кожна потребує негайного вирішення. Зокрема, працевлаштування інвалідів. У районі навіть молоді здорові люди не можуть працевлаштува-тися. Підприємства закриваються, заводи розвалюються, сільське господарство також не процвітає. Тож люди "мотаються" по всьому світу, щоб заробити якусь копійку, аби прокормити свою сім'ю.

У районі не дотримуються Закону "Про бронювання робочих місць для інвалідів". Як відомо, видано Указ Президента і прийнято Постанову Кабінету Міністрів про створення так званих "інвалідських" підприємств, на яких повинно працювати не менше як 50% інвалідів. Я вже неодноразово виступав на різних "круглих столах" в РДА, на різних зібраннях, конференціях, писав у своїх статтях у свалявських та обласних газетах, що в цьому питанні Свалявська районна влада не сприяє створенню цих підприємств або створюють їх ті люди, які, як кажуть, "мають гроші" і все використовують таким чином, щоб менше платити державі податків, а інвалідів на цих підприємствах не працевлаштовують. Тому і залишаються наодинці зі своїми проблемами інваліди й оббивають чиновницькі пороги з простягнутою рукою. їм не вистачає коштів на найнеобхідніше, на життя, не кажучи вже про лікування.

Видано Указ Президента "Про створення безбар'єрного середовища", тобто вільного доступу людей на інвалідних візках в адмінбудинки, лікарні, поліклініки, торгові та культурні заклади. А у Свалявському районі влада так "відгукнулась" на цей Указ Президента, що навіть у адмінбудинок райдержадміністрації легше інваліда разом із інвалідним візком внести на руках, ніж "провести по встановленому доступу" по ступенях.
Інваліди 1-ї та 2-ї групи мають право придбати ліки з 50% знижкою вартості, а інваліди Великої Вітчизняної війни - на всі 100%, тобто безкоштовно. Але, щоб придбати ліки по пільгах, потрібно, щоб спочатку лікуючий лікар виписав рецепт і то тільки на ліки, які є в списку. Після того необхідно з тим рецептом дійти до завідуючого поліклініки, щоб він підписав цей рецепт. А після з поліклініки необхідно йти в іншу будівлю, в лікарню, щоб підписав головний лікар. Ясно, що головний лікар не чекає інваліда, коли він прийде, і доводиться по півдня чекати, щоб попасти на прийом до головного лікаря районної лікарні, інколи і на другий день приходити, бо головний лікар то зайнятий, то його немає. Після того, як завізував рецепт головний лікар районної лікарні, необхідно знову .піти у поліклініку, щоб поставити печатку на рецепті. Після чого з цим рецептом ідеш до центральної аптеки, щоб придбати ліки. Бувають і такі випадки, що в аптеці таких ліків немає... Тому інваліди не завжди користуються цими пільгами, адже не так легко їм "вибігати" свої ліки.
З метою розв'язання повсякденних потреб інвалідів необхідно постійно надавати їм як фінансову, так і практичну допомогу. А Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" потрібно виконувати на практиці. А не на паперах чиновників. Про інвалідів згадують тільки 3 грудня, в День інвалідів, і для галочки про проведення заходів до цього дня.

Василь Шетеля, голова СГОІ "Центр Ружа", м.Свалява
05 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини