Ужгородський гурт "Танго темпо" готується до "Великої рок-н-рольної битви"

Щороку в грудні найбільший і найпрестижніший Міжнародний фестиваль-конкурс The Global battle of the bands («Велика рок-н-рольна битва») фінішує гала-концертом у Лондоні. Головна інтрига імпрези — боротьба молодих груп з усього світу за гран-прі, розмір якого становить сто тисяч доларів. Переможця обирає солідне журі, до складу якого входять провідні продюсери, антрепренери, медійники Великої Британії. Дирекція конкурсу залучає найкращих фахівців зі світової Мекки шоу-бізнесу. Головна умова конкурсу — оригінальний авторський матеріал — ніяких кавер-версій чужих хітів, виключно живий звук та повна відсутність електронних семплів і комп’ютерної «хімії».

Ужгородський гурт "Танго темпо" готується до "Великої рок-н-рольної битви"

Географічна мапа конкурсу з кожним роком ширшає, і нині в обоймі конкурсу вже є 35 країн-учасниць з усіх континентів. П’ять років тому повноправним учасником цього глобального дійства стала й Україна. Вітчизняну філію очолили Олексій Бельбек і Влад Ляшенко — обидва з чималим організаційним досвідом. Всеукраїнські відбіркові тури під назвою «Бути почутим» проходять спочатку у великих містах нашої країни, де обирають найкращі команди для участі у вирішальному поєдинку в Києві, щоб потім вибрати єдиного кандидата, тобто кращу групу, що представлятиме Україну в Лондоні.

На конкурсі «Бути почутим» не працюють зв’язки, гроші, офіційна протекція і тому подібне. Тут бал править Його Величність Випадок, і ніхто до останньої секунди не знає імені переможця.

— Найголовніша мета діяльності української філії світового конкурсу GBOB — це максимальне сприяння нашим молодим артистам у їхніх прагненнях інтегруватися у світовий контекст актуальної музики, — підкреслює Влад Ляшенко. — Сьогодні українська альтернативна рок-сцена, або так званий андеграунд, є цікавим і сильним як ніколи. Ми це знаємо точно, тому що спостерігаємо динаміку розвитку стилів та творчих ідей останні п’ять років. І ми точно можемо стверджувати, що усі групи, які «дожили» до київського фіналу, — це міцні професіонали з яскравим самобутнім музичним обличчям. Це — наші музичні олімпійці! І якби існувала хоча б якась ротація нових імен на радіо й телебаченні, я гарантую — дуже скоро Україна отримала б цілу плеяду справді актуальних зірок європейського рівня. Усі чотири фіналісти, які у попередні роки виступили у Лондоні, отримали дуже високу оцінку фахового журі. Назву їх — це «Оркестр Янки Козир», «Тол», «Етвас Андерс», «Атмасфера». Декому не вистачило зовсім трохи балів, щоб виграти гран-прі...

Дійсно, загальна вада або ахіллесова п’ята альтернативної музики — це майже повна відсутність її в доступному інформаційному просторі України, де, як відомо, панує попса... Виняток становлять лише музичний телеканал «Ентер», дві-три радіостанції, кілька iнтернет-сайтів. Зовсім інакша ситуація у світі. Там альтернативна культура має не менш серйозну медіа-підтримку, ніж комерційна поп-культура. Тому там і попит, і статус альтернативи у суспільстві значно вищі, ніж у нас.

— Днями завершився п’ятий сезон національних відбіркових турів у світі, зокрема, в Україні. Наш фінал проходив украй напружено, драматично, — продовжує Влад Ляшенко. — Ще ніколи у фіналі не було так багато груп, фактично 23 команди з усіх куточків країни — «вершки» української альтернативи. Тож майже усі виступили надзвичайно потужно, а перша п’ятірка йшла взагалі з мінімальним відривом одне від одної. Тож перед суддівською радою стояло дуже складне завдання. До речі: в усіх регіонах на відбіркових концертах так само тривала серйозна боротьба за вихід у київський фінал. У Львові були фіналісти, які набрали однакову кількість балів, тому в фінал пройшли обидві групи: «Далай-Лама» і «Ніагара». На загал участь брала рекордна кількість груп — 110. Найактивнішими зарекомендували себе львів’яни та кияни.

На фінішному відрізку змагань лідерами симпатій і публіки і журі стали «Коралі» з Івано-Франківська, «Анна» зі Львова, «Маракеш» і «Фредді Маркс» з Києва, «Мерва» з Рівного, «Пінс» із Кременчука, «Далай-Лама» зі Львова, «Танго темпо» з Ужгорода. За кількістю балів першими стали «Танго темпо» — дуже жвавий трип-хоповий склад, який вже втретє бере участь у конкурсі. Саме вони захищатимуть честь України у грудні в Лондоні під час грандіозного музичного дійства «Велика рок-н-рольна битва».

Олександр Євтушенко, "День"
04 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини