Українські медики об’єднались, щоб творити свою політику

Українські медики створили Всеукраїнську громадську організацію «Український медичний союз» (УМС), мета якої – задоволення та захист законних соціальних, економічних та інших інтересів медичних та фармацевтичних працівників.

Українські медики об’єднались, щоб творити свою політику

Як завважив голова президії ВГО УМС,  директора Національного інститута хірургії та трансплантології ім. Шалімова Юрій  Поляченко «Ми давно йшли до цього. Соціальний стан лікарів залишає бажати кращого. Сьогодні медики – один з найбідніших прошарків суспільства. Ситуація перейшла всі можливі кордони. Ця організація повинна була існувати вже давно. Але на жаль, через політичні події, через постійні вибори в країні ми не могли прийти до створення такої організації». Цей союз надасть можливість об’єднатись всім медикам і працювати для суспільства, але разом з тим, бути незалежними від проблем суспільства і політичних пертрубацій в країні. Саме тому на емблемі УМС дві головні тези – «Медицина поза політикою. Політику в медицині роблять медики». Виконавчим директором Закарпатського осередку ГО «Український медичний союз» призначений професор Іван Рогач. Також обрана президія у склад якої увійшли: проф.Іван Чопей – декан факультету післядиплмної освіти УжНУ, проф. Юрій Переста – декан стоматологічного факультету УжНУ, проф. Володимир Смоланка – директор обласного центру нейрохірургії та неврології, д.м.н. Іван Лемко – директор НПО “Реабілітація”, к.м.н. Юрій Яцина – головний лікар ОКЛ, к.м.н. Олег Мороз – завідуючий очним відділенням ОКЛ,  Володимир Канчій – головний лікар ВКЛ ст. м.Ужгород.

За словами Івана Рогача Український медичний союз – це громадська професійна організація, двері якої відчинені для всіх громадських організацій, асоціацій, які існують сьогодні в Україні. Організація сприятиме підвищенню ефективності та якості медичної допомоги на всіх рівнях практичної медицини, соціальному захисту медпрацівників – від лікаря до санітарки. «Зараз багато говориться про необхідність об’єднання держави, яку розколюють різні політичні сили. Ми ж, медики, закликаємо об’єднати державу через здоров’я нації», –  завважив І.Рогач. " Медики самі для себе будуть вести свою політику. Ми хочемо самі впливати на реформу системи охорони здоров’я. Ми –  лікарі для лікарів, і я хочу, щоб всі медики краю знали, що у них є свій рідний дім. Ми прагнемо, того, щоб медпрацівники були забезпечені житлом, щоб держава надавала їм пільгові кредити, щоб медик був забезпечений пільговим транспортом. Ми хочемо прийти до першої ланки надання медичної допомоги (ФАПу та АЗПСМ), де лікарі, найменш соціально захищені», –  підкреслив виконавчий директор Закарпатського осередку УМС.

І хоча новонароджена організація ще досить молода, вона вже авторитено заявила про себе – винесла на громадське обговорення законопроект про соціальний захист медичних працівників.
«Зараз медикам потрібен закон, який визначає права як лікарів, так і пацієнтів. Наш законопроект – це своєрідний медичний кодекс. Ми сподіваємося, що він стане кодексом медичної етики, кодексом честі» – резюмував Іван Рогач.

У суботу, 6 грудня, відбудеться перший Всеукраїнський з'їзд ВГО «Український медичний союз».
 
Довідково.

У законопроекті, крім уже передбачених статтею 77 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров’я" заходів соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників, відображені й інші форми соціального захисту, що стосуються насамперед умов праці, пенсійного та матеріально-побутового забезпечення.

Також законопроектом регулюються питання страхування медичних та фармацевтичних працівників, у тому числі від лікарської помилки, щодо створення умов, які б унеможливлювали втручання сторонніх осіб у їх професійну діяльність, забезпечення медичних та фармацевтичних працівників службовим автотранспортом, організації їх харчування. Пропонується запровадити пільгове обчислення стажу роботи таких працівників, які працювали у сільській місцевості або на посадах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці. Законопроект містить положення про вирішення житлових питань медичних та фармацевтичних працівників, зокрема, за рахунок  службового житла або шляхом надання безвідсоткового довгострокового кредиту. Певним категоріям медичних та фармацевтичних працівників пропонується надати 50-відсоткову знижку плати за користування житлом  та комунальними послугами.

Передбачено низку заходів соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників в разі втрати ними працездатності у зв’язку з виконанням професійних обов’язків. Таким особам пропонується, зокрема, виплачувати грошову допомогу, вирішувати за необхідності питання про їх перекваліфікацію та працевлаштування. Крім того, передбачено заходи з підтримки сім’ї медичного чи фармацевтичного працівника, загиблого під час виконання професійних обов’язків. Принциповою новелою законопроекту є поширення окремих видів соціального захисту на осіб, які не є медичними або фармацевтичними працівниками, але працюють у галузі охорони здоров’я (працівники охорони здоров’я).

Прес-центр УМС
03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

Ікар 2008-12-03 / 14:15:00
Ха-ха-ха!!! На прикінці девяностих кучмісти створили громадську організацію "Пульс україни". Вона також мала опікуватися правами медичних працівників та їх соціальним захистом. Однак, як показала практика, це був політичний проект метою якого було обєднання медичної спільноти під прапорами прокучмівських сил. Де сьогодні "Пульс України"??! Історія маніпулювання громадською думкою лікарів повторюється: спочатку буде створена видимість захисту їх інтересів, а потім "бугри" їм скажуть: "ми домовилися з владою й вона обіцяла для нас певні преференції. Однак, солодше життя пообіцяла нам саме ця влада. Якщо після виборів її змінять - будемо мати дулю!". Це вже медики проходили разом із проходимцем "професором" Іваном Рогачем.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини