Міжнародні поради для громади Закарпаття

Фвхівці з Європи та Америки спільно працювали в Ужгороді над питаннями місцевого економічного розвитку.

Міжнародні поради для громади Закарпаття

В Ужгороді відбувся міжнародний семінар «Поєднуючи теорію і практику у Південній та Східній Європі», який був присвячений питанням місцевого економічного розвитку. Йшлося про співпрацю місцевого населення заради досягнення сталого економічного зростання, яке принесе соціальні вигоди та поліпшення якості життя для всіх членів громади.

ФАХІВЦІ, ОБ'ЄДНУЙТЕСЬ!

В Ужгород приїхали фахівці з Албанії, Боснії та Герцеговини, Косова, Сербії, Австрії, США, Швейцарії, України. Вони обмінювались знаннями та досвідом у втіленні різноманітних суспільно корисних проектів, які діють у Південній та Східній Європі за підтримки швейцарського фонду розвитку та міжнародного співробітництва «Інтеркооперейшн». Організатори події мали на меті посилити партнерство між експертами з різних країн для поліпшення обміну інформацією «на відстані», для обговорення успішних прикладів роботи у різних державах тощо.
Арно Паскаль, представник «Інтеркооперейшн» підкреслив, що такі зустрічі є дуже важливими та ефективними, оскільки збагачують фахівців новою інформаціює та досвідом про можливість економічного розвитку свого регіону. Саме місцевому економічному розвиткові (МЕР) була присвячена на семінарі соблива увага.

Місцевий економічний розвиток — це процес стимулювання економічного та виробничого потенціалів території з метою покращення економічного майбутнього та життєвих стандартів громадян. МЕР, як було сказано на семінарі, базується на спільній роботі між зацікавленими сторонами держави, приватного сектору та громадянського суспільства, а також на посиленні виробничих потужностей та інституцій. Якщо раніше, в 60-ті -на початку 80-х років, рушійною силою був майже винятково державний сектор', то з кінця 90-х і до сьогодні задіюється багато зацікавлених сторін, особливої ваги набуває стратегічне планування, залучення приватного бізнесу. Важливим стає визначення конкурентних переваг конкретної території та поетапний і системний її розвиток.

ЧОМУ МЕР?

Принципи місцевого економічного розвитку можуть забезпечити тому чи іншому регіону успіх, створити комфортне середовище для його мешканців. Мінімальні вимоги для цього — децентралізована держава, політична стабільність, мінімальний організаційний рівень економічних учасників, готовність території та населення до економічної активності.
Проте саме політична ситуація та система законодавства визнані експертами перешкодою на шляху до успішного місцевого економічного розвитку в Україні.

Закарпаття на семінарі було представлене Проектом технічного співробітництва, що діє в рамках угоди між урядами України та Швейцарії — Проект розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA. Серед конкретних цілей проекту — багатофункціональне ведення лісового господарства, запровадження наближеного до природи лісівництва, підсилення життєздатності економіки лісового господарства, поліпшення добробуту місцевого населення завдяки раціональному використанню лісових ресурсів, передання набутого досвіду зацікавленим сторонам тощо. FORZA активно запроваджує нові підходи в плануванні та управлінні природними ресурсами, посиленні участі громади у процесах прийняття рішень тощо.

ДЛЯ ДОБРОБУТУ — КЛАСТЕР

Одним з інструментів місцевого економічного розвитку, що впроваджується на Закарпатті фахівцями проекту FORZA, є кластерний аналіз лісового сектору.

Кластер — це група галузей промисловості та організацій, пов'язаних між собою відносинами купівлі-продажу, та / або які мають спільну інфраструктуру, замовників або резерви кадрів, взаємодія яких збільшує конкурентну перевагу. Тобто це певна «золота жилка» для кожного конкретного регіону, яка здатна забезпечити успіх його населенню. Наприклад, чинні кластери в Україні: Хмельницький - одяг, будівельні матеріали, зелений туризм; Івано-Франківськ - туризм, декоративний текстиль; Черкаси - транспортні перевезення; Житомир - добування та переробка каменю; Одеса - виробництво вина; Харків - машинобудування, Рівне - деревообробка.

Для Закарпаття унікальними ресурсами є ліс та його дари — недеревинна продукція. Розумне використання таких можливостей спроможне принести регіонові у тому числі економічний добробут. Проте наразі бракує оновленої інформації про лісовий сектор. Саме над цим працює FORZA. Фахівці, залучені проектом, вивчають суб'єкти ринку, здійснюють класифікацію затрат тощо для сегментації цільових ринків, аналізують канали розподілу та їх гнучкості з метою обґрунтування економічної доцільності та ефективності розвитку сектора, що й входить до переліку методів кластеру. Все це дасть можливість оцінити та чітко описати можливості регіону для його сталого розвитку.

Лісовий ресурс включає комп-лекс важливих для розвитку регіону компонентів; деревинні ресурси, туризм на базі лісових екосистем, мисливство, неде-ревинні продукти лісу, екологічні функції лісу (послуги екосистеми). Всі разом вони формують лісовий кластер, який посідає четверте місце за обсягом реалізації в Карпатському регіоні. Це необхідно враховувати органам влади при розробці обласних програм соціально-економічного розвитку.

Галина Голубка, м.Ужгород
03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини