Захист інвалідів праці — одне з найважливіших завдань Фонду соціального страхування

Сьогодні, 3 грудня, — Міжнародного день інвалідів. Про діяльність Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України із соціального захисту інвалідів праці розповідає директор виконавчої дирекції Фонду Станіслав БОГДАНОВ.

Захист інвалідів праці — одне з найважливіших завдань Фонду соціального страхування

Одним з основних напрямів роботи Фонду є турбота про тих людей, які в результаті отриманих ними на виробництві травм або професійних захворювань стали інвалідами праці.

Станом на 1 жовтня 2008 року у Фонді на обліку перебуває 149 695 інвалідів праці, з яких 4 654 — це інваліди І групи, 23 829 — II групи та 121 212 — III групи. Система загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гарантує зазначеній категорії страхові виплати, які здійснює Фонд, та забезпечення широким спектром медико-соціальних послуг, а саме: санаторно-курортним лікуванням, забезпеченням технічними засобами реабілітації, автомобілями, додатковим харчуванням, протезуванням, лікарськими засобами, лікуванням у лікувально-профілактичних закладах, проведенням виплат на постійний^ сторонній, медичний та побутовий види догляду тощо.

Найбільша кількість інвалідів внаслідок нещасного випадку на виробництві налічується у шахтарських регіонах, а саме: Донецькій — 51694, Дніпропетровській — 18443 та Луганській — 14821 областях.
Із загальної кількості інвалідів 40884 — це пенсіонери, яким виплачується пенсія по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Крім того, Фонд разом із відповідними  службами  охорони
здоров'я за призначеннями лікарів забезпечує інвалідів повним обсягом медичної допомоги, а саме: утриманням у лікарнях, реабілітаційних та санаторно-курортних закладах, обслуговуванням вузько-профільними лікарями та лікарями загальної практики, доглядом медичних сестер удома, в лікарні або лікувально-профілактичному закладі, а також забезпеченням інвалідів протезно-ортопедичними засобами, необхідними лікарськими засобами, окулярами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування, зубопротезування та ін.
Потерпілому, який став інвалідом, періодично, але не рідше одного разу на три роки, а інвалідам І групи — щорічно, безоплатно за медичним висновком Фонд надає путівку для санаторно-курортного лікування. У разі самостійного придбання путівки її вартість компенсує Фонд. Також, крім забезпечення інвалідів санаторно-курортними путівками, Фонд компенсує витрати на проїзд до місця санаторно-курортного лікування і назад.

На засіданні правління Фонду було прийнято постанову «Про затвердження Положення про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання путівками для санаторно-курортного лікування»*, що збільшила до 24 днів термін перебування у санаторно-курортних закладах потерпілих, які стали інвалідами. Зазначеною постановою змінено періодичність забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів II та III груп, а саме: інваліди II групи забезпечуватимуться безоплатною путівкою для санаторно-курортного лікування один раз на два роки; інваліди III групи — один раз на три роки. А в разі необхідності періодичність санаторно-курортного лікування для інвалідів II і III груп змінюватиметься відповідно до рекомендацій ЛКК ЛПЗ, затверджених МСЕК.

Крім того, документ передбачає забезпечення путівками без лікування осіб, які супроводжують інвалідів І групи, якщо інвалідам І групи за висновком МСЕК визначено потребу в такому супроводі.
Одним із видів медико-соціальних послуг є забезпечення інвалідів внаслідок трудового каліцтва спе-цавтотранспортом. Тільки у цьому році за кошти Фонду для інвалідів праці придбано 829 автомобілів «Славута» на загальну суму 25,3 млн. грн., а до кінця року планується закупити ще 360 автомобілів. За попередні роки Фондом забезпечено спецавтотранспортом 3061 інваліда праці.

Щодо забезпечення інвалідів та окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, то хочеться повідомити, що відповідно до базового закону та з метою поліпшення механізму забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання медико-соціальними послугами, Фондом було проведено низку заходів,.про які мова детальніша.

По-перше, розроблено «Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання», яке затверджене постановою правління Фонду від 25.03.2008 №23 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України. Зазначена постанова передбачає новий вдосконалений порядок забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання протезно-ортопедичною допомогою та засобами пересування (візками^, що суттєво поліпшить соціальний захист потерпілих.

З метою більш досконалого виконання статей 21 та 34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» розроблено та затверджено постановою правління Фонду «Положення про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання слуховими апаратами, зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, постільною та натільною білизною, постільними речами, гігієнічними виробами, перуками», що дозволить впорядкувати систему забезпечення, посилити їх соціальний захист і здійснювати контроль за використанням коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Також розроблено проект постанови правління Фонду «Про затвердження Положення про лікування, медичну реабілітацію та забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань лікарськими засобами та виробами медичного призначення», яким передбачено новий вдосконалений порядок забезпечення потерпілих лікарськими засобами та виробами медичного призначення, організації якісного, вчасного та цілеспрямованого лікування потерпілих за наслідками виробничої травми або професійного захворювання, медичної реабілітації, спрямованої на відновлення порушених чи втрачених функцій організму та відновлення оптимального фізичного.та соціального рівня життєдіяльності потерпілих.

Хочу звернути увагу місцевих opгані в державної виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, роботодавців і громадських організацій на проблеми людей з обмеженими фізичними можливостями.

Наш обов'язок — допомагати людям, які зазнали травм на виробництві. Допомагати не лише матеріально, а насамперед своєю увагою і чуйністю, добрим словом і конкретною справою, і це ми намагаємось робити.

Записав Віктор Зарудний
03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини