Золтан Ленд’єл: Я особисто підставлятиму плече всім, хто задіяний у розбудові міста

Європейському місту – європейського мера. Так можна описати вибір, зроблений мукачівцями у неділю. Несподіванки не сталося: новим міським головою оголошено Золтана Ленд’єла – людину, яка фактично керувала містом останні два роки.

Золтан Ленд’єл: Я особисто підставлятиму плече всім, хто задіяний у розбудові міста
«Золтан Золтанович - досвідчений управлінець, а крім того ще й дуже добра та чуйна людина. Він завжди відкритий до спілкування, ким би ти не був – директором підприємства чи простим службовцем», – поділився з ГАРТом пан Василь у день голосування. До речі, самі вибори пройшли прозоро і зразково навіть для столичних політиків.

- Пане Золтане, Ви майже два роки виконуєте обов’язки міського голови Мукачева. А вчора громада знову висловила Вам підтримку, обравши мером. Що відчуваєте зараз?

- Безсумніву довіру виборців тепер слід сповна виправдати. Тобто ще з більшою енергією і віддачею працювати для поліпшення добробуту мешканців Мукачева та розвитку міста загалом. Мої колеги, команда, з якою я працюю останніми роками, практично забули про відпустки. Ми навіть вихідні проводимо на роботі. А тепер слід буде докласти набагато більше зусиль, адже ні для кого не секрет, що нас очікує попереду нелегкий рік через світову економічну кризу. Але ми готові до цього.

Дуже серйозна робота була розпочата моїми попередниками: Віктором Івановичем Балогою, Василем Васильовичем Петьовкою. Тобто сьогодні є серйозний досвід, конкретні напрацювання, більш-менш налагоджений механізм управління містом. Від мене вимагається продовжувати розпочате – далі правильно обирати напрямки розвитку, визначати пріоритети, щоб з максимальною раціональністю використовувати і бюджетні кошти, і ресурси міста. Ось на це я і моя команда націлені.

- Минулі вибори в Мукачеві (у квітні 2004) поставили рекорд порушень. На Вашу думку, наскільки нинішні вибори були демократичними, адже не обійшлося без провокацій напередодні?

- Вчорашні вибори були абсолютно демократичними та прозорими. Процес волевиявлення практично завершений, тому що підписаний протокол територіальною виборчою комісією, немає актів про порушення та жодних звернень до суду. Залишилося тільки публічно оприлюднити результати і провести певні технічні процедури юридичного змісту.

А те, що були спроби в агітаційний період від мого імені запросити до мерії людей для отримання продуктових наборів, то це, як на мене, був крок відчаю, на який мало хто навіть звернув увагу. Такі технології уже не діють. Та й виборець уже зовсім інший: він уже виріс із коротких штанців, і його не так просто ошукати.

Більше того, всі добре розуміють, що під час виборчого процесу роздавати хоча б якісь матеріальні блага заборонено законом. Але спроба дискредитувати мене як кандидата дійсно була, утім невдала. Я думаю, що це хтось із відвертих аутсайдерів, намагаючись хоч якось насолити.

- Які у Вас стосунки з конкурентами? Чи телефонували вони Вам після оголошення результатів?

- Так, телефонували. Після завершення виборів ми навіть випили чарку з багатьма із них. Крім того, я запросив їх на свою прес-конференцію. Вони залюбки погодились.

У неділю, коли відбувалося голосування, я зустрічався і з Василем Васильовичем Швардаком. Ми з ним випили кави, поговорили, прогулялися містом. Деякі журналісти навіть почали нас фотографувати, мовляв, нерідко побачиш коли опоненти спокійно спілкуються разом, та ще й в доленосний день. З Робертом Іванчо також зустрівся того дня. Також випили кави. У нас в Мукачеві так насправді прийнято – дружні розмови за кавою. Всіх своїх конкурентів я знаю давно. Вони знають добре мене. Звісно, траплялося, ми  десь «покусували» один одного, але то дрібниці, змагання.

Хоча, знаєте, у свої передвиборчій програмі я не вдавався до критики інших кандидатів. Лише обстоював власні ідей, визначав завдання та пропозиції. На зустрічах зі своїми виборцями навіть уникав згадки прізвищ опонентів. Таким чином я намагався показати усім приклад толерантного ставлення один до одного. І мушу сказати, в мене це вийшло – ми достойно пройшли всю виборчу кампанію.

- На виборах Вас офіційно підтримував Єдиний Центр. Чому саме ця партія?

- Крім Єдиного Центру про підтримку моєї кандидатури заявили цілий ряд інших політичних партій та громадських організацій. Однак Єдиний Центр - найбільш потужна політична сила, яка знає, як вирішити головні проблеми держави. Крім того, я підтримую всі програмні та ідеологічні засади цієї політичної сили - це додаткове обґрунтування мого рішення – вступити до Єдиного Центру. Вважайте, що від сьогодні я – єдиноцентрист.

- А чим ще продиктоване Ваше рішення приєднатися до Єдиного Центру?

- Єдиний Центр не пропагує теми, які роз’єднують Україну. Навпаки, партія пропонує суспільству зосередитися на вирішенні проблем, актуальних як на Заході, так і на Сході, Півночі чи Півдні. Серед таких – подолання наслідків світової фінансової кризи, покращення системи соціального захисту, боротьба з нелегальним гральним бізнесом тощо.

Поза тим, посада міського голови вимагає не членства в певній партії, а навпаки, потребу бути над політичними баталіями, над партійними інтересами, займатися справами міста, постійно тримати руку на пульсі проблем громади. Єдиний Центр – одна з небагатьох сил, яка пропонує визначити конкурентну проблему, розробити план дій щодо її вирішення та терміни виконання. Таким чином, раз по раз можна вирішити наболілі питання, які є у багатьох містах. Такий прагматичний підхід мені дуже імпонує.

Крім того, мені імпонують ініціативи представників Єдиного Центру щодо впровадження загальнодержавних програм модернізації міської інфраструктури. Зокрема, системи водопостачання, ремонту та реконструкції шкіл, дитячих садочків, медичних закладів тощо. Без фінансової підтримки держави та прийняття зазначених комплексних програм на рівні законодавчому або урядовому, як це пропонує Єдиний Центр, місцеві громади самостійно справитися з усіма труднощами нездатні.

До цих пір лише Асоціація міст турбувалась про проблеми муніципалітетів. Але результатів домогтися було дуже складно, тому що це об’єднання не було учасником процесу прийняття рішень. Якщо наша політична сила буде представлена у парламенті, буде легше відстояти інтереси міста на загальнодержавному рівні.

- Зі слів мукачівців, довіра до Вас пов’язана з Вашим багаторічним досвідом управлінця. Якими будуть Ваші першочергові дії на посаді міського голови?

- Ми постійно працюємо. Вирішивши одну справу, відразу беремося за іншу. Нині ми орієнтуємося на програму, сформовану у 2004 році, і я особисто підставлятиму плече всім, хто задіяний у розбудові міста, буду намагатися організовувати цю роботу. Це по-перше. По-друге, мені дуже не хотілося би, щоб припинялися розпочаті раніше програми, особливо щодо соціального забезпечення.

Буквально цього тижня ми вже закупили і передамо 50 ліжок для дитсадка. Я хочу наголосити, що у нас робота триває щоденно. Зараз ми серйозно працюємо з бюджетом на наступний рік, щоб коли вже прийдуть контрольні цифри з Міністерства фінансів, ми змогли оперативно на сесії приймати рішення. Одним словом, турботи. Щоденні турботи.

- Ви брали активну участь у формуванні пропозицій до Регіональної стратегії розвитку Закарпаття до 2015 року. Окрему стратегію розвитку матиме і Мукачево?

- Ще коли я працював начальником головного управління економіки обласної державної адміністрації, ми з Ігорем Івановичем Крілем, який тоді був заступником губернатора, дуже серйозно попрацювали з науковцями, експертами, багатьма громадськими організаціями для того, щоб розробити стратегію розвитку області.

Як результат, отримали дуже цікавий і корисний документ, який я вважаю, мав би стати настільною книгою для голів кожного села, міста чи району.

Тепер ми працюємо над такою ж програмою для Мукачева. Нині робота наближається до завершення. Я думаю, на початку нового року, у січні ми зможемо презентувати стратегію. А далі – передати для ознайомлення депутатам, у виконавчі комітети, щоб отримати зауваження та пропозиції, які потім врахувати в кінцевому документі.

- Центр завжди живе за рахунок периферії. Утім, ужгородці щоразу наголошують: Мукачево набагато чистіше місто, та й за благоустроєм суттєво випереджає Ужгород. Чим це можна пояснити?

- Відверто кажучи, я ніколи не порівнював Мукачево з Ужгородом. Надто різні ці два міста. В Ужгороді також є свої позитивні моменти. Як на мене, краще порівнювати те, яким місто було раніше, яким воно є зараз, і з тим, яким ми його хочемо бачити завтра.Ще раз наголошую, дуже важливо визначити пріоритети розвитку, бо навіть при тому, що бюджет щороку збільшується, коштів все одно не достатньо аби вирішити усі наявні проблеми. До прикладу, ще за часів Віктора Івановича Балоги у місті було розпочато переведення всіх закладів бюджетної сфери на індивідуальне опалення. І зараз у нас немає проблеми ні в дитсадках, ні в школах, ні в лікарнях.

Ми ні від кого не залежимо, у нас немає потреби отримання лімітів, відсутня заборгованість. На жаль, сьогодні ті, хто прив’язані до тепломереж, страждають за борги населення. Оскільки ні ректор університету, ні директор школи чи дитсадка не винні у тому, що немає тепла, просто жителі сусідніх будинків заборгували, ось і вимкнули тепло усім. Ця проблема досить серйозно стоїть перед мерами багатьох міст України, зокрема, Ужгорода.

У Мукачеві таких проблем немає. Ми навіть пішли шляхом енергозбереження, збереження тепла. Майже на 70 % замінено вікна у школах, дитсадках, лікарнях, тобто є реальна економія бюджетних коштів. Крім того, ми ввели в експлуатацію два котли у центральній лікарні, які дають власну електроенергію. Причому одного котла достатньо, щоб забезпечити всю лікарню, а другий буде подавати електроенергію до мережі. Ми таким чином зможемо отримати дешевшу електроенергію. Це і є реальні кроки, реальні дії влади. Гадаю, їх і оцінили виборці, коли вирішували, кому доручити керування містом.

- А чи є в Мукачеві проблема житлового будівництва?

- За роки незалежності України черга на житло в місті не росла, але й не зменшувалася. Нині є програма Президента «Доступне житло», яку ми намагаємося впроваджувати в життя. Сплату 17 % кредиту на житло держава бере на себе, тобто практично повністю відсоткові платежі «погашаються» коштом держави. На жаль, нинішня криза внесе корективи у програму. Утім, я думаю, ми також будемо шукати компромісні рішення.

- Мукачево передусім відоме як туристичне місто. На вулицях часто лунають іноземні мови. Наскільки місто відкрите для інвестицій? Як співпрацює влада і бізнес, щоб забезпечувати відповідні сервіс та інфраструктуру?

- Влада міста завжди відкрита для пропозицій, а тим паче – до співпраці з інвесторами. На жаль, часто доводиться чути закиди про зацікавленість самої влади у реалізації того чи іншого проекту. У нас такого немає і не може бути.

Зовсім нещодавно я мав ряд зустрічей з першим заступником голови обласної державної адміністрації з приводу залучення додаткових інвестицій та створення понад тисячі нових робочих місць. Крім того, є низка подібних пропозицій, які треба більш детально розглядати і приймати рішення.

Для реалізації таких проектів ми плануємо залучати робочий потенціал приміських сіл, тому що у Мукачеві безробіття не перевищує 2 %. До речі, така практика успішно застосовується на декількох підприємствах міста. Поза тим, влада міста постійно працює над створенням привабливого інвестиційного клімату. Для цього є все необхідне. Мукачево – західні ворота України до Європи. Місто розташоване на відстані 60 км від кордону чотирьох країн. Багато підприємств випускає орієнтовану на експорт продукцію.

Ще один момент. У нас на меті реалізація проекту, за яким колишній військовий аеродром планується переобладнати під транспортно-пасажирський. У нас є вже конкретні пропозиції інвесторів. Якщо нам вдасться зробити задумане, то це справді буде прорив.

- Цьогоріч фестиваль «Червене вино» також буде міжнародним? Чи готове місто до зустрічі гостей на новорічні свята?

- Так, так, грудень – це як правило підготовка, хоча вже зараз заявку подали набагато більше людей, ніж минулого року. Тому доведеться вирішувати, де розташувати усіх охочих, адже ми не планували виходити за межі центральної вулиці й зосередитись на вищому якісно рівні фестивалю.

Крім винного фестивалю, протягом різдвяно-новорічних свят ми проведемо багато інших заходів, зокрема, мистецький фестиваль національних меншин, театральний фестиваль, фестиваль вертепів. А «Червене вино» - традиційно стане окрасою свят.

В Мукачеві добре розвинена ресторанно-готельна індустрія, представлена всіма рівнями обслуговування від середнього до преміум-класу. Саме місто з точки зору комфортності та архітектурної привабливості дуже цікаве. Крім того, Мукачево абсолютно безпечне для туристів. В рамках експерименту встановлено 54 камери спостереження, що вже дає результати. Тому маємо мінімальну кількість правопорушень. І найголовніше – це доброзичливі люди, які завжди раді приймати гостей. Це відчуває, кожен хто відвідує місто не тільки на свята, й а протягом року. Тому запрошую всіх до Мукачева, ми Вам завжди раді.

01 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

Иванна 2008-12-18 / 19:05:00
Поздравляю вас всех с избранием нового мэром нашего города- Золтана Лэндьела,замечательного человека.

Istvan 2008-12-16 / 19:27:00
А причем тут Австро-Венгрия? Такое государство существовало только с 1867 до 1922 г. Правильнее писать: к Венгрии.

сергій 2008-12-16 / 12:42:00
правильно, повертаємося до Автро-Угорщини..... мадяроту вибираємо....

holos 2008-12-08 / 21:46:00
УКРАЇНА: ПР і БЮТ домовилися про коаліцію і ревізію Конституції, а Ющенко погрожує дочасними виборами і бачит в об`єднані "змову бізнес-угруповань" СВІТ: Китайські кораблі увійшли до територіальних вод Японії і відмовляються їх покидати ЕКОНОМІКА: Російська нафта вже коштує $35 - нижче за найгірші прогнози. Казна РФ тріщить по швах передає "Голос України в РФ" http://kruk.ucoz.com/

Istvan 2008-12-03 / 14:03:00
Поздравляю всех наших с тем, что венгра иpбрали мэром города Мукачево!!!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини