Закарпатський Держгірпромнагляд: Рік ювілейний – завдання буденні

Цей рік для наглядовців Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області, як і системи в цілому – ювілейний. 50 років тому держава створила окрему структуру, обов’язком якої стало контролювати створення безпечних і здорових умов праці наших працюючих співгромадян. Дії її фахівців націлені на необхідність змінити ставлення громадськості і, в першу чергу, роботодавця до безпечного ведення робіт.

Закарпатський Держгірпромнагляд: Рік ювілейний – завдання буденні

За статистикою десять виявлених працеохоронцем порушень чинного законодавства з охорони праці убезпечують від однієї травми на робочому місці. Тож пильне око наглядовця ніяк не зайве на шляху забезпечення українцям гарантованих Конституцією гідних та безпечних умов праці. Про  тенденції, які спостерігає це око у рік ювілейний, завдання, над якими працює ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області – розмова з його начальником Михайлом Саварином.

ТЕНДЕНЦІЯ ДО ЗНИЖЕННЯ ТРАВМАТИЗМУ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ, АЛЕ...

- Михайле Васильовичу,  колись було може й не дуже привабливою модою відзначати ювілеї вагомими трудовими здобутками. Чим, як регіональна наглядова структура, можете похвалитися, зустрічаючи 50-річчя Держгірпромнагляду?

- Протягом трьох кварталів 2008 року на підприємствах області зафіксовано зниження як загального виробничого травматизму, так і травматизму зі смертельними наслідками. Спочатку поточного року на робочих місцях травмувалися 59 осіб, тоді як у минулому році за такий же період – 84. Зареєстровано також 5 нещасних випадків зі смертельним наслідком проти 12 – за аналогічний період 2007-ого. Тож тенденція до зниження травматизму на робочих місцях очевидна. Проте ми не дуже їй тішимося...

- Боїтеся наврочити?

- Не дуже вірю у такі байки. Просто вважаю за більш надійне постійно тримати ситуацію під контролем. З цією метою протягом трьох кварталів 2008 року інспекторським складом Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області  проведено 2459 обстежень підприємств, організацій, установ. Виявлено 26305 порушень нормативних актів з охорони праці, призупинялась робота на 2205 об’єктах, накладено 1180 адміністративних стягнень на працівників, з них 653 – на керівників підприємств. На раді територіального управління заслухано 41 керівника підприємств та організацій,  на яких зафіксовано випадки виробничого травматизму та проводилися комплексні обстеження стану, умов та охорони праці.  Продовжуємо копітку роботу у галузях, що наразі мають найвищий рівень  загального травматизму  –  деревообробній (17  випадків проти 18 за три квартали 2007 року) та лісозаготівельній (  4  проти 6 ); машинобудуванні та металообробці ( 8  проти 7 );  хімічній, нафтохімічній, нафтопереробній промисловості (  6  проти 3) та  у будівництві (5 проти 7). Не випускаємо з поля зору й автотранспортну галузь, адже саме в ній цьогоріч  зафіксовано  2 дорожньо-транспортні пригоди з працівниками ТОВ “Авто” та ТОВ “ “БерегІнтерТранс”, в яких загинуло 3 особи ; будівництво, де від ураження електрострумом загинув кранівник ЗАТ “Мукачівське МБУ-6”, та  рибне господарство, на приватному підприємстві якого “Еко-Пструг” внаслідок механічної асфіксії на фоні черепно-мозкової травми загинув сторож...

- Що конкретно призводить до трагедій, як порадили б їх упередити?

- Основними причинами смертельного травматизму, як показує аналіз, є організаційні ( допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці; відсутність або неякісне проведення інструктажу; порушення правил дорожнього руху; невиконання вимог інструкції з охорони праці ) та технічні ( недосконалість технологічного процесу; неякісна розробка або відсутність проектної документації на будівництво,  реконструкцію виробничих об’єктів, будівель, споруд, обладнання; незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будинків, споруд, території, засобів виробництва, транспортних засобів). Що ж до порад, то наголосив би на головному: суспільство – влада, роботодавці, виробничники – мусять усвідомити, що безпечне ведення робіт – панацея від безглуздих людських втрат, які , на жаль, сьогодні не рідкість. А ще, недарма кажуть:
 
ЩОБ ПОЗБУТИСЯ ПРОБЛЕМИ – НАЙКРАЩЕ ЇЇ ВИРІШИТИ
 
- Можливо, не до свята питання, але чи має підпорядкована Вам структура об’єкти докладання зусиль, над якими “б’ється” роками?

- Рік ювілейний, як з цим не прикро погоджуватись, не рятує нас від проблем буденних. Оптимальний же шлях їх позбутися - не інакший,  як вирішити. Проте проблеми безпеки виробництва на ДП “Солотвинський солерудник”, у ВАТ “Закарпатполіметали”, як і деяких інших, вже з “бородою”. Що стосується першого підприємства, то наші повноваження  тут обмежуються виключно завданням не допустити нанесення шкоди здоров’ю чи загрози життю, як тих, хто працює на підприємстві, так і пацієнтів двох алергологічних лікарень. Все ж інше – пошук ефективного власника, забезпечення необхідним обладнанням, прогнози науковців стосовно розвитку ситуації із затопленням підземних виробок, належне фінансування рятувального загону – питання не нашої компетенції. Тож наразі тримаємо ситуацію на контролі, забороняючи у випадку небезпеки спуск людей під землю. Шкода, що вирішення всіх супутніх проблем цього підприємства запізнюється на багато кроків у порівнянні з тим, як “поспішає” створити прикрощі для людей природа... На гірничовидобувному підприємстві ТОВ “Закарпатполіметали” проблеми трохи іншого порядку. Проте нехтування ними може призвести до не передбачуваних наслідків в плані порушення екології. Підприємство, призупинивши виробничу діяльність, “забуло” про необхідність проведення на підземних гірничих виробках  обстежень. Як наслідок – можемо отримати їх руйнування та утворення провалів земної поверхні. ТОВ “Закарпатполіметали” не розробило заходи, спрямовані на збереження гірничих виробок, підземних споруд, обладнання та шламовідстійника на період зупинки роботи підприємства. Ці фактори можуть в подальшому  ускладнити розробку родовища корисних копалин. Інспекторським складом ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області підприємству неодноразово видавались обов’язкові до виконання приписи з усунення виявлених порушень. Проте вони наразі не виконані. Відтак - нами зроблено  крок, до якого протягом року ми вдалися у 14 випадках: подання до органів прокуратури про порушення чинного законодавства. Аналогічно довелося вчинити і з ВАТ “Свалявські мінеральні води”, що припустилося грубого порушення ст.19 Кодексу України “Про надра”. При проведенні оперативної перевірки дотримання норм чинного законодавства з безпеки виробництва та охорони праці  на підприємстві було виявлено, що терміни дії спеціальних дозволів на користування надрами ділянок Голубинського та Полянського родовищ, на яких розташовані відповідно свердловин №3-РЗ та №7 –РЗ, збігли. Актом перевірки №89 від 25 вересня поточного року ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області  підприємству було запропоновано призупинити експлуатацію згаданих свердловин та накладено адміністративне стягнення на голову правління ВАТ “Свалявські мінеральні води” Василя Мориляка. Проте робота з відбору мінеральної води і далі  триває...

- Давайте перейдемо від проблем “вічних” до тих, які щороку “підкидає” підготовка до зими...

- Наразі на порядку денному –  надійна робота під час опалювального сезону котлів і газозабезпечення. Роботу на цих напрямках з огляду їх  об’ємності ведемо двома інспекціями, хоча в інспекторських одиницях – це всього чотири фахівці. У жовтні нами проведено цільову перевірку на 19 об’єктах області стану утримання та забезпечення безпеки експлуатації парових котлів з тиском пари до 0,07 Мпа та водогрійних котлів з температурою води до 115о. Виявлено 239 порушень вимог Правил. За результатами  перевірки зупинено експлуатацію 9 котелень, накладені адміністративні стягнення на керівників установ та вручено приписи, виконання яких обов’язкове.

Що стосується газового господарства, то увагу до нього не послаблювали фактично з минулорічної трагедії у Дніпропетровську. І весь час інформували громадськість про пророблену роботу. Нещодавно ми завершили  перевірку готовності до роботи в осінньо-зимовий період 163 об’єктів газопостачання, підпорядкованих ВАТ “Закарпатгаз”.

Підприємство – монополіст у  сфері надання послуг газозабезпечення в регіоні. Господарство його, більшість об’єктів  якого мають чи не піввікову історію, потребує планової заміни з метою оновлення.  Тож перевіркою виявлено 515 порушень нормативно-правових актів з охорони праці та безпечної експлуатації газово-розподільних пунктів (ГРП і ШГРП) та видано 43 акти. Призупинено також роботу 1 ГРП та 4 ШГРП, 5 запобіжно-скидних клапанів, 2 запобіжно - запірних клапанів, 7 опалювальних котлів. Наразі усунено 366 з виявлених порушень. Найбільша проблема: упущення не завжди є кому виявляти, адже служби підземних газопроводів та споруд на них укомплектовані обслуговуючим персоналом наразі на 70 %.

-А чи контролюєте дотримання нормативно-правових актів з охорони праці при використанні газу у побуті?

- Почну з сумної статистики: протягом 2007 року в області зареєстровано три аварії при використанні газу у побуті, в яких одна особа загинула і одна отримала 60% опіків тіла. За 9 місяців поточного року зареєстровано 1 аварійну ситуацію, пов’язану з вибухом газоповітряної суміші в побуті. Жертвою її стала 1 особа.  Тож життя диктує потребу нашого ока і на цій ділянці. Під час останньої наглядової акції виявлено 397 порушень, з яких на 10 листопада усунено 285. Решта – в стадії ліквідації. За результатами перевірки припинена експлуатація 33 одиниць обладнання. До адміністративної відповідальності за недотримання чинного законодавства при використанні газу в побуті до адміністративної відповідальності притягнено 27 посадових осіб, з яких 12 – перші керівники. На усунення порушень при експлуатації газових приладів з несправними димовими каналами філіями ВАТ “Закарпатгаз” було  відключено з установкою заглушки і пломби 510 газових приладів. Наразі відремонтовано димоходи і відновлено експлуатацію 374 газових приладів. Поряд з технічними порушеннями експлуатації будинкових газопроводів дошкуляють і організаційні. Недотримуються графіки планово-технічного обслуговування внутрішньо-будинкових мереж, порушуються терміни повторної перевірки димових та вентиляційних каналів, газове обладнання комунально-побутових об’єктів експлуатується без призначення відповідальних за безпеку – все це через недоукомплектованість кваліфікованими кадрами на 35%. Проте, відомо,
 
 СПРАВА ЛЮДИНОЮ СТАВИТЬСЯ

- У контексті року ювілейного це твердження актуальне і для очолюваної Вами структури, чи не так?

- Саме це й мав на увазі. Ми, на жаль, теж відчуваємо нестачу кваліфікованих кадрів. Допрацьовують фахівці, що пройшли гарну школу освіти, і мають багатий досвід, молодь же на зарплату державного службовця   йти не поспішає: у неї серйозніші амбіції. Та й відповідальність у нас неабияка! А кризова ситуація в державі, незважаючи на ювілей, “підкинула” нам  у подарунок 20-відсоткове скорочення. Тож тим, хто залишиться в нашій наглядовій структурі доведеться справлятися з чималим навантаженням. Маємо гарні приклади такої роботи: батько регіональної школи працеохоронців – Іван Іванович Тюх, чий життєвий шлях і сьогодні залишається прикладом для кожного, хто пішов його стопами;  колишній завідуючий відділом охорони праці облпрофради Іван Миколайович Софілканич; перший начальник Територіального управління Борис Юрійович Магарита; кращі із сьогоднішніх працівників, чиє сумління й відповідальне ставлення до роботи  з нагоди 50-річчя Держгірпромнагляду відзначені Почесними Грамотами Закарпатської облдержадміністрації та обласної Ради професійних спілок – заступник начальника відділу організації державного нагляду, юридичного забезпечення та обліку травматизму Валентина Симулик, головні державні інспектори з охорони праці Михайло Данко, Борис Стогнієнко, Василь Щерба, Катерина Бартош.... Цим людям і всім іншим, хто працює на спільний результат, з нагоди ювілею системи – найкращі вітання, побажання міцного здоров’я і всіляких гараздів! Хай не полишають їх  надія на зміни до  кращого, оптимізм і наснага! Велике спасибі за гарну роботу...

- Спасибі і Вам за роботу і за розмову! Зі святом!

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
01 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини