Ужгород: Податківці з тервідділенням Асоціації платників податків провели кущовий семінар

Заключний у 2008 році спільний з територіальним відділенням Асоціації платників податків України кущовий семінар провела 25 листопада ДПА у Закарпатській області в обласному центрі для платників податків міста Ужгорода, Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів, на якому висвітлено актуальні питання оподаткування та подання податкової звітності.

Ужгород: Податківці з тервідділенням Асоціації платників податків провели кущовий семінар

Участь у заході взяли заступник голови ДПА у Закарпатській області Еріка Васкова, заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб облДПА Любов Серемчук, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області Єва Мойшевич, голова ради територіального відділення АППУ в Закарпатській області Марта Волощук. На семінарі був також присутнім і начальник Ужгородської МДПІ Тарас Триндяк.

Проведення семінарів спільно з представниками Торгово-промислової палати, органів державної митної служби, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування є однією із форм роботи податкових органів з платниками податків, зазначила у своєму вступному слові заступник голови облДПА Еріка Васкова. Такі спільні семінари сприяють конструктивному діалогу з платниками платників та вирішенню проблемних питань, які платники податків самостійно не можуть вирішити.

І вже традиційним, підкреслила Еріка Золтанівна, стало проведення таких заходів спільно з Асоціацією платників податків України – громадською організацією, метою якої є захист прав та законних інтересів платників податків. Днями АППУ відзначатиме вже 10-ту річницю своєї діяльності. Заступник голови ДПА в Закарпатській області повідомила також про ще один спільний семінар з АППУ – 12 грудня 2008 року у Львові відбудеться виїзний кущовий семінар для платників податків Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської та Львівської областей. Участь у ньому візьмуть провідні фахівці ДПА України, тож Еріка Васкова запросила платників податків Закарпаття, які бажають отримати відповіді на свої запитання від провідних фахівців Державної податкової адміністрації України, відвідати захід.

Мета, яку ставлять перед собою податківці - максимально спростити взаємини з платниками податків. І проведення зустрічей у формі семінарів – чи не найкращий для цього спосіб. Саме тому цьогоріч податківці краю провели вже 468 семінарів (практикумів), відбулися вже і традиційні кущові семінари у Сваляві, Виноградові та Хусті. Крім того, працівниками податкової служби краю за 10 місяців ц.р. надано понад 12,5 тисяч усних та телефонних консультацій. Причому кількість наданих консультацій з року в рік зростає. Еріка Васкова вчергове нагадала платникам, що з 31 березня працює Інформаційно-довідковий департамент ДПС. Зателефонувавши за безкоштовним номером 8 800 501 00 70, кожен платник може отримати професійні та кваліфіковані відповіді чи консультації також і від фахівців ДПА України.

Розповіла Еріка Васкова і про переваги подання звітності в електронному вигляді. Крім того, що це – вимога часу, це ще й дуже зручно. На сьогодні вже близько 70% платників ПДВ Закарпаття подають звітність в електронному вигляді. Рано чи пізно в усіх виникне реальна необхідність спілкуватися цивілізовано - це доводить і досвід розвинутих країн. Однією з перших у 1997р. Німеччина прийняла закон про електронний цифровий підпис. Податкові декларації електронною поштою в Німеччині здають з 1999 року. Популярність електронної звітності в Австралії настільки велика, що понад 75% звітів надсилається бухгалтерами мережею.

На актуальних питаннях оподаткування доходів фізичних осіб зупинилася голова ради територіального відділення АППУ Марта Волощук. Вона також розповіла про основні напрямки діяльності Асоціації платників податків України та співпрацю з податковими органами.

Як було відзначено на семінарі, основним нововведенням 2008 року стали зміни у розрахунку суми бюджетного відшкодування ПДВ та запровадження з березня обов’язкового додатка до декларації з ПДВ – розшифровок податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів. Уже у травні можна було говорити про перші, позитивні, результати подання таких розшифровок. За даними співставлення було виявлено підприємства, так звані «податкові ями». У тому числі, на жаль, одне таке підприємство - у Закарпатській області (зареєстроване у Перечинському районі), яке безпідставно виписало податкові накладні підприємствам з інших регіонів на суму понад 450 млн.грн. Таким чином, упереджено незаконне формування податкового кредиту, а відповідно - незаконну заявку до відшкодування ПДВ.

Процес заповнення розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ в розрізі контрагентів є досить складним і громіздким, тому на порядку та особливостях заповнення таких розшифровок детально зупинилася заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб облДПА Любов Серемчук. За її словами, оскільки з березня подається декларація з податку на додану вартість за новою формою, податкові органи сподіваються, що з таким нововведенням поступово зруйнуються незаконні схеми за участю «фіктивних» підприємств, а перевірка заявлених до відшкодування сум ПДВ буде проводитися практично в автоматичному режимі, що дозволить відшкодовувати ПДВ у встановлені строки.

З аналізом типових помилок і порушень, які виявляються під час перевірок платників податків, ознайомила начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян облДПА Єва Мойшевич. Зокрема, значну увагу було приділено помилкам, допущеним при формуванні валових витрат, податкового кредиту з ПДВ, визначенні амортизаційних відрахувань, оподаткуванні операцій з нерезидентами та поворотної фінансової допомоги тощо. Наприкінці зустрічі виступаючі відповіли на запитання присутніх на семінарі платників.

Варто відзначити, що коло питань не було обмежено заявленою темою семінару, що ще раз підтверджує ефективність такої форми масово-роз’яснювальної роботи, та чи не найважливіше, є свідченням зацікавленості платників сумлінно сплачувати всі необхідні платежі та зростання довіри до податківців.


Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України в Закарпатській області

26 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини