Ющенко зіграв на виліт

Нинішній з'їзд партії "Наша Україна" мав одну суттєву відмінність від з'їзду, який відбувся рік тому. Тоді на сцені була розвішана величезна розтяжка помаранчевого кольору зі півтораметровими буквами "Партія Ющенка".

Ющенко зіграв на вилітЗараз вдалося уникнути таких проявів культу особи – причиною тому процеси всередині "Нашої України", яка за задумом мала стати продовженням Майдану, а перетворилася на клуб його спонсорів.

Рік тому Ющенко вимагав провести партійну чистки, прибравши з керівних органів так званих "любих друзів". Рупором, який озвучив це, був підручний нинішнього глави секретаріату президента Балоги. "Чорний список Кулібаби" складався з шести прізвищ: Порошенка, Мартиненка, Жванію, Третьякова, Червоненка і Зварича.

Втім, тоді настанову Ющенка партія не виконала, і президент став ігнорувати будь-які публічні акції "Нашої України". Однак іншої опори в парламенті у нього не було, і незабаром Ющенко усвідомив – з партією треба щось робити. Відтак його приїзд на з'їзді у суботу мав поставити крапку у боротьбі за контроль над "Нашою Україною".

Місцем проведення з'їзду традиційно було обрано палац культури Київського політехнічного інституту – за словами Романа Безсмертного, ця пошарпана споруда є "батьківським будинком" для "Нашої України", оскільки тут відбувався перший з'їзд блоку перед переможними позаминулими парламентськими виборами.

У суботу журналістів, які прибули на з'їзд, чекав сюрприз – при реєстрації їм зовсім безкоштовно роздавали книжку "Донецька мафія". Як відомо, з автором цього скандального збірника статей судиться керівник охорони Ріната Ахметова.

Дівчата з оргкомітету, які дарували книжку в комплекті із порядком денним з'їзду, так і не могли пояснити, хто їм доручив це робити. "Не подобається – не беріть", - відповіли вони.

Не вніс ясності й глава секретаріату президента Віктор Балога: "Ця книжка – теж елемент демократії і на це не варто звертати увагу, бо у кожній партії є центристи і є радикали. Я книжку не отримав, а якби пропонували, то не взяв би, бо ми повинні дбати про консолідацію в суспільстві".

Історія з книжкою – це клінічний прояв хвороб, які вразили "Нашу Україну": спочатку вони півроку проводять переговори з Партією регіонів, а потім вирішують, що насправді краще громадянам знати, що це, виявляється, бандити.

На цьому партійному зібрання стався дебют в якості членів "Нашої України" у Арсенія Яценюка і Віктора Бондар – заступників глави секретаріату президента.

Хоча стаж партійного членства Бондаря нараховує три дні, але він вирішив не приховувати справжньої мети – він прямо натякнув, що процес ліквідації "любих друзів", який не вдалося реалізувати минулого року, зараз буде доведено до кінця.

"Очікується сценарій, коли знакові політичні фігури відійдуть назад і більше зосередяться на питаннях політичного аналізу", - розповів Бондар про найближчі події у партії.

А для того, щоб "Наша Україна" перейшла під контроль менеджерів з секретаріату президента, Ющенко вирішив порушити мораторій на відвідання партійних заходах.

Єдиний, хто вийшов зустрічати кортеж президента на вулицю, був Роман Безсмертний – голова ради партії та до суботніх подій її реальний керівник.

Під'їхавши до палацу культури КПІ, Ющенко хутко вийшов з машини і, не промовляючи ні слова, потиснув руку Безсмертному. Замість слів вітання Ющенко відкашлявся.

Поки ж Безсмертний ходив зустрічати Ющенка, сам Роман Петрович став жертвою безхитрісної комбінації з боку Віктора Балоги. Після того, як Ющенко зайшов до зали і зайняв місце посеред першого ряду, поруч з ним сів глава секретаріату президента. При тому, що на цьому кріслі була інша табличка – "Р.Безсмертний".

Позбавлений крісла, нинішній голова ради партії так і залишився стояти протягом промови Ющенка, хоча навколо були вільні крісла. І те, що від почутого він не впав, вже є заслугою Безсмертного. Бо виступ Ющенка лунав як вирок усім нинішнім керівникам "Нашої України".

"Я вважаю, що партія як політичний організм сьогодні переживає серйозну внутрішню кризу. Що відбулося? Після президентських виборів партія не спромоглася виробити головну ідею своєї діяльності, просту і ясну, реалізація якої приносила б успіхи партії та її союзникам", - спокійним голосом обурився Ющенко.

"Єдина ідея, яку керівництво партії повторювало як заклинання, була фраза "Ми – партія президента!". Я це знаю... Я це шаную, мої дорогі! Але хочу сказати, що цього за-ма-ло", - звернувся Ющенко швидше до першого ряду, де зосередилися "любі друзі". Адресати промови дружно повісили голову і зробили кислий вираз обличчя.

Далі Ющенко дорікнув "Нашій Україні" за методи її розбудови – адміністративним чином зверху до низу.

"Практика вербування партією осіб, які займали політичні чи адміністративні посади, чи то міністрів, чи то депутатів, чи якихось високих чиновників, призвела до того, що "Наша Україна" фактично стала придатком владних структур", - заявив Ющенко.

Але ці слова були тільки "розігрівом" перед ключовою фразою, яку він озвучив за кілька хвилин.

"Я не хочу, щоб партія перетворилася в якесь закрите акціонерне товариство, де головні акціонери монопольно можуть вирішувати, що потрібно для партії, а насправді вирішувати або власні інтереси, або близькі до власних. За це повинна відповідати партія і, перш за все, її керівні органи!", - забивав Ющенко цвяхи у політичні кар’єри багатьох присутніх.

Власне, після цих слів більша частина першого ряду мала встати і піти.

Але цього не сталося – замість заяви про складення повноважень Роман Безсмертний оголосив у роботі з'їзду перерву на три тижні.

З одного боку, це виглядало як спроба виграти час, щоб загасити вже палаючі мости і залишитися на посаді. З іншого, Безсмертний визнав, що фактично перестав бути тим, ким був.

"З моменту початку проведення звітно-виборчого з'їзду (тобто з 21 жовтня) всі керівні органи "Нашої України" втрачають свої повноваження. Тому немає сенсу подавати у відставку будь-яким керівним органам партії", - пояснив Безсмертний і пообіцяв, що відмовиться очолювати оргкомітет проведення другого етапу з'їзду.

А новина, що перший етап закінчився протягом 40 хвилин, і скоро доведеться знову їхати до столиці, шокували делегатів.

У декого були свої плани – бо паралельно зі сценарієм Ющенка свою гру в партії проводив Микола Катеринчук – голова виконавчого комітету "Нашої України", який розраховував уже на цьому з'їзді, об'єднавшись з Юрієм Єхануровим, посунути Безсмертного. Делегації Львівської, Сумської та Харківської областей вимагали продовжити обговорення, скандуючи при цьому прізвище Миколи Катеринчука. Однак він попросив усіх слухатися Ющенка і розійтися на три тижні.

Уже в темній залі Олександр Третьяков відбивався від нападок однопартійців, які звинувачували його і все керівництво в нехтуванні думкою простих "нашоукраїнців".

"Що я скажу людям, коли приїду? Ви що, не бачили цього Безсмертного, ви не бачили, що він творив? Президент сказав розумні речі і дав зрозуміти, що будуть нові вибори голови партії, а пан Безсмертний образився і образив нас", - хапав за рукави екс-першого помічника президента генерал з Сумщини. Але Третьяков був у поганому гуморі – напередодні до третьої ночі в ресторані "Фелліні" відбувалася нарада "любих друзів".

На вулиці ж задавав тон Євген Червоненко. Якщо рік тому він був разом з "любими друзями", то тепер прямо критикував Порошенка. "Я – звичайний член політради "Нашої України" і більш зосереджений на тому, що сказав президент – згорніть у трубочку прапори і амбіції. Уявляєте, у Запоріжжі проходить конференція "Нашої України" і мені, губернатору не кажуть про це. А до них приїздить Порошенко! Виходить, керівництво партії не хоче знати температуру настроїв у області!", - поскаржився Червоненко.

Загалом же ситуація, в яку після суботнього з'їзду поставлена "Наша Україна", не дає приводів для оптимізму.

По-перше, незрозуміло, чи була перерва узгоджена з президентом. Так, він закликав оголосити кількатижневий антракт, але при цьому пропонував створити "робочі групи" для реформування партії. Цього зроблено не було.

По-друге, незрозуміла роль Романа Безсмертного. Оновлення партії, якого вимагає Ющенко, передбачає його зняття з посади – інакше саме гасло не має сенсу. Однак перерва відтерміновує можливу відставку Безсмертного на три тижні, які можуть бути витрачені на роз'яснювально-виховні роботи з делегатами.

І хоча Безсмертний стверджує, що він по факту втратив повноваження, це виглядає кокетством, оскільки поточна діяльність "Нашої України" і далі залишається в його руках.

Крім того, Безсмертний сам не бачить власних помилок – у проекті рішення з'їзду, підготовленому ним же і розданому делегатам, пропонувалося "визнати задовільною діяльність партії "Наша Україна".

Але можливі зовсім цікаві варіанти – наприклад, Безсмертний під впливом президента візьметься за зачистку "любих друзів".

Водночас залишити Безсмертного як голову ради "Нашої України" – це єдиний спосіб для "любих друзів" зберегти вплив на партію. Можна, звичайно, в лобову запропонувати на цю посаду партії Петра Порошенка, але тоді Ющенку не залишатиметься іншого, як порвати стосунки з "Нашою Україною".

Кандидатом Ющенка на посаду Безсмертного є Арсеній Яценюк. Саме його лобіює президент. Втім, Яценюк не сприймається партійними активістами. Він позбавлений політичного досвіду. Та й у самого Яценюка немає особливого бажання – він усвідомлює, що прийде в уже готову структуру, де не тільки центральний апарат, який можна змінити, але й обласні осередки підпорядковані Безсмертному, Порошенку і Третьякову.

Крім того, Яценюк, не будучи депутатом парламенту, не зможе впливати на дії фракції "Наша Україна". Відтак виникне розрив між рішеннями партії та її поточною діяльністю у Верховній Раді.

Сам Яценюк в розмові з кореспондентом "Української правди" про свої шанси очолити раду "Нашої України" намагався віджартуватися. Єдине, що з нього вдалося витягнути, була фраза: "Я поки ще не став навіть повноцінним членом партії".

Іншим кандидатом на місце Безсмертного називають В’ячеслава Кириленка. Однак його кандидатура є слабкою через відсутність політичного і адміністративного впливу.

Шанси Миколи Катеринчука, якого також пророкували на цю посаду, є мінімальними через його несприйняття з боку Ющенка.

І, схоже, у таких умовах простіше було би зробити все інакше – просто створити нову партію, а не братися за реанімацію колись легендарного, а зараз майже знищеного бренду.
Віктор Чивокуня, Тетяна Ніколаєнко, Українська правда
21 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини