Головний закарпатський сепаратист Сидор відмовився свідчити СБУ і "наїхав" на журналістів

Сьогодні, 19 листопада, в УСБУ у Закарпатській області відбувся третій допит протоієрея Димитра Сидора (він же – голова Сойму підкарпатських русинів), який виступає свідком у порушеній кримінальній справі за ст. 110 ККУ – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. Голова Сойму підкарпатських русинів відмовився давати свідчення.

Димитрій Сидор
Димитрій Сидор

Димитро Сидор відмовився також надавати коментарі журналістам. Він заявив присутнім представникам ЗМІ, що немає «чесних незалежних газет», і звинуватив їх у виконанні «замовлення».

Протоієрей також заявив, що більше не хоче спілкуватися із журналістами, бо у газетах публікують його погані фотографії. Він сказав лише, що працівники СБУ поводяться з ним ввічливо, проте він відмовився свідчити, посилаючись на ст. 63 Конституції України, одразу після першого питання – про зв’язок русинів із російськими організаціями. Священик також відмовився пояснити мету візитів громадян Російської Федерації до Закарпаття, про які стало відомо СБУ.

Довідка

25 жовтня у Мукачеві під час Європейського конгресу подкарпатських русинів було проголошено республіку Подкарпатська Русь. У конгресі взяли участь 109 делегатів. Русини підписали «Акт провозглашенія возсозданія русинськой государственности» та проголосили створення республіки «у статусі од 22.11.1938 р.», а також обрали «государственну исполнительну власть».

Учасники конгресу у коментарі власкору ЗІКу повідомили, що планують звернутися до Закарпатської обласної ради із проханням надати їм статусу автономії та оголосити територію Закарпаття автономною республікою.

ЗІК
19 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Мiклуш 2008-11-21 / 23:06:00
Iксовый розкажи менi котрi то другi?

X 2008-11-20 / 20:33:00
SL_3000 19/11/2008 19:27


Ise ty, nebore, majeshsja lichyty u psihiatra i chym skorshe tym lipshe i dlja tebe i dlja i dlja drugyh

Мiклуш 2008-11-20 / 20:09:00
Я не понiмаю родитися на Закарпаттi а быти в душi чмырьом украiнцем.Любiт Закарпаття любiт свуй язык бо може быти пуздно.

Погляд 2008-11-20 / 11:57:00
Те що піп відмовився давати свідчення СБУ - зрозуміло. Адже Конституція йому це дозволяє. Але факт наїзду на журналістську братію може закінчитися для нього інформаційною анафемою! Оборзів попище до гранично допустимої межі.

kruk 2008-11-20 / 10:25:00
Нестор Шуфрич "набив морду" Миколі Рудьковському http://kruk.ucoz.com/load/1-1-0-106 Нестор Шуфрич "набив морду" Миколі Рудьковському

Углянин 2008-11-19 / 21:17:00
Святому отцю є за що боятися. Він отримав гроші з Росії, але, напевне, на волі не встигне їх відпрацювати.

SL_3000 2008-11-19 / 19:27:00
Він має свідчити психіатрам, а не журналістам.

David 2008-11-19 / 17:42:00
Як нам стало відомо, 19 листопада п.р. до Управління СБУ в Закарпатській області в черговий раз для дачі пояснень та уточнення окремих фактів по кримінальній справі № 499 було запрошено Д. Сидора.


Ряд журналістів регіональних ЗМІ, в тому числі і нашого видання, яким також стало відомо про вказаний виклик, з метою висвітлення ситуації навколо вказаної резонансної справи, намагались по закінченні допиту взяти інтерв‘ю від Д. Сидора. Однак яких-небуть новин по розвитку ситуації надати не можемо, оскільки лідер русинів в грубій формі відмовився від інтерв‘ю. Але про все по порядку.

Перше, що кинулось у вічі, це сильне перелякання і здивування Д. Сидора в тому, що журналісти хочуть отримати інформацію по т.зв. русинському питанню. Наш інтерес він розцінив, як замовлення з боку Служби безпеки України, звинувативши нас у співпраці з спецслужбою. Далі більше. Д. Сидор звинуватив як регіональні так і загально українські ЗМІ у не об‘єктивності, відсутності професіоналізму та виконанні замовлень. На наші переконання, що ми готові вислухати його і оприлюднити його позицію, Д. Сидор від інтерв‘ю відмовився, зазначивши, що «русини не є сепаратистами, але пояснювати це я вам не буду, бо ви не достойні цього».

Ось так, наші намагання дати розвиток ситуації по т.зв. русинському питанню розцінюються одним з лідерів русинського руху. Мабуть Д. Сидору важливо не виносити на широкий загал ситуацію з даного питання, а лише писати т.зв. «пасквілі» на свої сайтах, переслідуючи при цьому лише власні інтереси.

У той же час, з оточення керівництва Народної Ради Русинов Закарпаття наша редакція отримала копії звернення Голови НРРЗ Є. Жупана до Президента України В. Ющенка та в.о. голови Служби безпеки України В. Наливайченка, прийняті на засіданні президії вказаної організації.

Подаємо найбільш важливі, на нашу думку, тези зазначених звернень, які проливають світло на багато питань, відповіді на які ми й намагались сьогодні отримати від Д. Сидора.

«За 17 років незалежності України русини так і не поновлені у своїх правах, що були незаконно відібрані від них після включення Подкарпатської Руси у 1945 році, що входила на той час у склад Чехословаччини і перейменованої у ході війни у Закарпатську Українку, у склад Радянської України. Сталінським тоталітарним режимом була ліквідована наша національність і наша державність.

1 грудня 1991 року у нашій області пройшов референдум, на котрому 78% громадян Закарпаття проголосували за «спеціальну самоврядну територію, як суб‘єкт у складі незалежної України», тобто автономії краю. Результати референдуму були оприлюднені і затверджені Закарпатською обласною радою, але до цього часу ігноруються центральними органами влади України…


Русини сподівались, що нова демократична влада, що була сформована нинішнім Президентом України В. Ющенком і за котру русини у своїй більшості голосували буде вирішувати у демократичному русі і наболілі питання відновлення прав русинів, але до цього часу поки що цього не відбувається…

Не вирішення, тобто ігнорування законних прав русинів на протязі багатьох років в супереч Конституції і Законам України породжує у русинів зневіру у спроможність влади України вирішувати наболілі питання русинського національного відродження сприяє посиленню радикалізації великої частини русинської спільноти щодо поновлення своїх прав і може спричинити в подальшому дестабілізацію в нашому регіоні…

Проведені у 2008 році два Європейські конгреси Подкарпатських русинов заявили про наміри відновлення своєї державності у рамках України, що відповідає волевиявленню громадян краю на референдумі 01.12.91 року…

Ми неодноразово заявляли і заявляємо, що ми не є проти ані української держави, ані проти Конституції України, але маємо право на відстоювання своїх законних прав: поновлення русинської національності і автономії «спеціальної самоврядної території в рамках України».

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини