Закарпатське село захистила від повені програма ТАСІC

Пілотний проект за програмою технічної допомоги Євросоюзу ТАСІC "Оцінка ризику та управління повенями у Закарпатській області" реалізовано у с.Квасове Берегівського району.

На мосту через річку Боржава
На мосту через річку Боржава
Під час катастрофічного паводка у березні 2001 року тут потерпіли 19 осель. Отож тепер змодельовано розвиток можливої паводкової ситуації і відповідний план дій. Крім того, за рахунок виділених Євросоюзом коштів підвищено захисну здатність дамби на р.Боржава, реконструйовано міст і збільшено його пропускну спроможність, піднято рівень дороги, яка також стала своєрідною дамбою, встановлено насосну станцію. Якщо тепер у цій місцевості виникне паводкова ситуація, то людей захистять надійніші споруди, а станція відкачуватиме зайві води від Квасового. Завершено й реконструкцію і будівництво 12 автоматизованих гідрометричних постів, які цілодобоово й оперативно постачають інформацію про зміни у "поведінці" річки Тиса та потенційну загрозу населеному пункту. Усі роботи проводилися за погодженням і з допомогою місцевого населення.

- Нині в області діють 36 згаданих автоматизованих станцій,- розповів кореспонденту Укрінформу начальник Закарпатського обласного виробничого управління з меліорації і водного господарства /облводгосп/ Володимир Чіпак.- Вони входять в автоматизовану вимірювальну систему "Тиса", забезпечуючи оперативне реагування на розвиток паводкової ситуації в басейні річки Тиса і вчасне оповіщення населення про можливе затоплення. Ця система, яка використовує сучасні вимірювальну техніку і засоби зв'язку, cупутникові канали, не має рівних у країнах СНД. Вся вона створена за рахунок міжнародної технічної допомоги.

До речі, продовжує Володимир Чіпак, на Закарпатті визначено понад 50 потенційно небезпечних ділянок, де існує загроза затоплення населених пунктів. Сьогодні, коли ще неможливо надійно захистити населення, ми працюємо над тим, щоб при потребі своєчасно попередити жителів про назрілу небезпеку. Цьому служить і вже згадана АІВС "Тиса".

У поточному році уточнена й діюча урядова Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2002-2015 роки, яка передбачає виконання робіт на 2,4 млрд гривень. Програмою передбачено створення єдиного протипаводкового комплексу та прогнозування повеней і зон затоплення, оперативне оповіщення всіх учасників водогосподарського комплексу басейну р.Тиса про загрозу виникнення та проходження паводків, а головне - активне управління паводковим стоком шляхом здійснення організаційних та інженерних заходів на водозбірній площі, чого досі не передбачала жодна з протипаводкових програм по Закарпатській області. Чи не тому й збитки від попередніх катастрофічних паводків були такі значні. Зокрема, лише повінь 1998 року завдала області шкоду більш як на 800 мільйонів гривень. А ще ж був паводок 2001 року...

Принципово нові технічні рішення Програми схвалили країни-учасниці Водного Форуму. Реалізація передбачених Програмою протипаводкових заходів до 2015 року забезпечить захист від шкідливої дії великої води 500 населених пунктів гірського краю, 2600 виробничих об'єктів та 200 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.

У рамках міжнародної співпраці та міжурядових угод Держводгосп України та Закарпатська облдержадміністрація для прискорення виконання першочергових заходів програми активно залучали фінансову й технічну допомогу урядів США, Угорщини, Данії, Швейцарії та організацій Євросоюзу. У рамках міжнародних проектів здійснено навчання українських спеціалістів роботі з відповідним програмним забезпеченням, з управління базами даних. Наші фахівці вивчали досвід в Австрії, Чехії, Данії, Німеччині, Голландії, США та інших державах, брали участь у міжнародних тематичних семінарах з питань протипаводкового захисту в гірських умовах.

Ходом виконання Програми навесні цього року цікавився Президент України Віктор Ющенко, який відвідав ряд водозахисних споруд, зокрема, й ремонтовану дамбу біля прикордонного міста Чоп /між селами Саловка і Соломонове/. Глава держави не приховував свого незадоволення тодішнім ходом робіт. Після цього згадану дамбу було включено до переліку пріоритетних об'єктів. Роботи нині тут ведуться у дві зміни. На дамбі працює велика кількість інженерної техніки. Щотижня тут засідає оперативний штаб за участю представників усіх будівельних організацій. Робиться все, аби до кінця листопада ц.р. завершити будівельні роботи на дамбі.

Цьогоріч, із задоволенням констатує Володимир Чіпак, суттєво поліпшилося й фінансування водозахисних робіт. Так, законом "Про державний бюджет України на 2006 рік" на ці роботи передбачено 70,9 млн гривень, що у 7 разів більше, ніж торік. Ці кошти дозволять у поточному році захистити 10 населених пунктів, 5 тисяч садиб та 7 тисяч гектарів сільгоспугідь. На середину жовтня ц.р. вже профінансовано 42,7 млн. гривень, що становить 60% від річного ліміту. Отож облводгосп планує повністю, якісно і своєчасно виконати заплановані на цей рік завдання і ввести у дію передбачені потужності.

Цьому сприяють і постійна увага до нашої роботи зі столиці, зокрема, щодо виконання уже згаданої Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки. Нещодавно, приміром, про цю Програму йшлося на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи /голова Валерій Кальченко/. А перед тим це питання розглядалося й на розширеному спільному засіданні колегій Міністерства охорони навколишнього природного середовища /міністр Василь Джарти/ та Закарпатської обласної держадміністрації /голова Олег Гаваші/. За такої уваги та сприяння ми зможемо звести надійні споруди, які протистоятимуть натиску водної стихії.

До речі, повідомив на завершення розмови В.Чіпак, під час підготовки пропозицій до проекту Програми дій уряду на 2007-2011 роки Держводгосп подав у Мінприроди України пропозицію віднести програми захисту від шкідливої дії вод, у тому числі й Програму комплексного протипаводкового захисту в басейні Тиси, до пріоритетних напрямів роботи. Певен, ця пропозиція варта уваги та підтримки.
Ярослав Ядловський, Укрінформ
19 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини