Закарпаття: В Мукачеві відкрилася виставка угорських художників Імре Балажа та Ференца Мікли

Дякуючи меценатській підтримці народного депутата України Василя Петьовки та секретаря Мукачівської міської ради Золтана Ленд’єла мукачівці та гості міста над Латорицею отримали можливість побачити роботи двох відомих угорських художників, лауреатів премії ім.Міхая Мункачі Імре Балажа та Ференца Мікли.

Закарпаття: В Мукачеві відкрилася виставка угорських художників Імре Балажа та Ференца Мікли

Не дивлячись на похилий вік, вони  беруть активну участь у міжнародних пленерах, зокрема, у Хортобаді, директором та головним спонсором  якого є присутній на відкритті виставки Ласло Гупоці. Власне про творчість та особистість угорських митців розповів  присутнім мукачівський художник, кандидат мистецтвознавства Аттіла Коприва. 

Секретар  Мукачівської міської ради Золтан Ленд’єл  нагадав, що з часу проведення виставки  видатного угорського художника, нашого земляка Міхая Мункачі, на відкритті якої побували Президент України Віктор  Ющенко та прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, у  виставковому залі Мукачівського замку «Паланок»  проведено багато цікавих мистецьких заходів, які дозволили познайомитися з яскравою та самобутньою творчістю майстрів пензля нашого краю, країни, а також зарубіжжя. – Приємно відзначити , що роботи цих художників знайшли дуже схвальний відгук серед авторитетних знавців образотворчого мистецтва , зокрема, президента Академії мистецтв України, народного художника України Андрія Чебикіна, ректора Львівської академії мистецтв, народного художника України, нашого земляка  Андрія Бокотея . Ці картини надихають і надають високий заряд енергії, заставляють задуматися над побаченим та тим, що хотів художник сказати нам своїми творами, ніби закликаючи стати співавторами  творчого процесу, - відмітив Золтан Золтанович. Він також висловив  сподівання, що завдячуючи активній роботі дипломатів, міських національно-культурних товариств ми зможемо розширити коло учасників виставок за участі професіоналів та аматорів, досвідчених авторитетів та молодих початківців. – Ми спільні в розумінні мистецтва. воно не має  кордонів, натомість представляє свою мистецьку школу та своє бачення оточуючого. Мистецтво об’єднує нас, робить нас кращими, підсумував він, відкриваючи виставку.  

 Один із головних меценатів Хортобадьського міжнародного пленеру, меценат та підприємець Ласло Гупоці  висловив вдячність міській владі за можливість організувати виставку творів художників, які приймають участь у Хортобадьському пленері,  заснованому вісімдесят років тому, і який останні тридцять років постійно функціонує. Подібні заходи зміцнюють дружбу між митцями Угорщини та України, між нашими народами. Без високї культури немає красивої держави,- вважає він.

 На тісній співпраці між нашими країнами, зокрема, в галузі культури наголосив присутній на зустрічі консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Томаш Віціан.  Він також підкреслив, що така співпраця з кожним роком буде  ще більш насиченішою та  різноманітнішою.

 Народний художник України, неодноразовий учасник міжнародних пленерів Золтан Мічко не приховував задоволення від вернісажу. – Ми маємо чудову нагоду побачити гарні роботи, різні підходи до мистецтва. Це не просто художники, це творчі люди, які представляють європейську художню школу з її вільним вибором творчих уподобань, політ фантазії не обмежений рамками реалізму. Власне , наші великі земляки Й.Бокшай та А.Ерделі, які свого часу здобули гарну професійну освіту  у Європі, творчо перенесли цей стиль на національний грунт, ставши засновниками закарпатської школи живопису. Імре Балаж та Ференц Мікла -є  своєрідними легендами художників 20 століття, які і сьогодні продовжують працювати, радуючи глядачів своїми творчими знахідками, а також впливають на творчість своїх побратимів по пензлю, в тому числі і нашу,- підсумував Золтан Федорович, додавши , що спілкування на таких виставках, як і участь у міжнародних пленерах - це щаслива нагода ближче познайомитися з художниками багатьох країн та континентів, а також можливість познайомити їх із своїми власними здобутками. Без високої культури немає красивої держави,- підкреслив художник.

Великий шанувальник образотворчого мистецтва, постійний відвідувач художніх виставок, кандидат педагогічних наук Олександр Галай також був дуже задоволений побаченим. – Гарні картини, чудова атмосфера…  Кожен із  присутніх отримав можливість творчо і духовно збагатитися, знайти щось своє. Тут ми відчули яскраво відображений стиль хортобадьської школи, яка має свій вплив на закарпатських художників, зокрема мукачівців Золтана Мічку, Петра Фелдеші, Олександра Андялоші, Андрія Іванча, Аттілу Коприву.  Відрадно, що кожного разу збільшується кількість молоді, яка відвідує мистецькі заходи. Ось і сьогодні  ми бачимо багатьох студентів наших вузів та учнів освітніх закладів, які з цікавістю розглядають картини угорських митців.

Іван Лендьєл, Мукачево.нет
18 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини