Насичене формальдегідом повітря Ужгорода винесли на громадські слухання

Ми вже писали про загрозливу ситуацію із забрудненням повітря формальдегідом в Ужгороді. І ось 25 листопада о 14.00 з ініціативи міської ради та громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» у великому залі Ужгородського міськвиконкому відбудеться громадське слухання, що має допомогти знайти вихід із цієї ситуації. Справа дуже серйозна, бо формальдегід — яскраво виражений канцероген: велика кількість ракових захворювань верхніх дихальних шляхів — саме його «заслуга».

Насичене формальдегідом повітря Ужгорода винесли на громадські слухання

Нагадаємо, що основним джерелом формальдегіду в умовах нашого далеко не промислового міста є транспорт, що їздить на метані. У сусідніх Угорщині, Польщі під час техоглядів таких автівок обов’язково звертають увагу на справність каталізатора, яким доукомплектовується двигун і котрий доспалює шкідливу сполуку. На жаль, в Україні такої практики нема (не звертають уваги навіть на повну відсутність цього пристрою), але її обов’язково слід ввести. А поки що концентрація формальдегіду в Ужгороді у 5 разів перевищує гранично допустимі норми — невтішну цифру нам дає лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря, котра щодня у 2-х стаціонарних точках бере необхідні аналізи.

Начальник ЛСЗА Василь Лобко, він же — голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, каже, що формальдегід входить до першої п’ятірки основних забруднювачів у всіх містах правобережної України (порівняння з лівобережжям некоректне, бо там розташовані промислові зони, що постачають ще гірші «букети»), але у нас ситуація погіршується особливими метеорологічними умовами, що зумовлені географічним положенням. Місто знаходиться у такій собі природній ямі, а відтак 70% днів у році тут повний штиль, і повітряні маси просто крутяться, як у котлі, не видуваючись. У Львові, до прикладу, з точністю до навпаки, тому Ужгороду в плані концентрації формальдегіду на роду написано сумне лідерство в Західному регіоні. І що найсумніше — спостерігається стійка тенденція до погіршення показників. Не тільки у нас, а практично всюди, але це мало втішає.

Отже, проблема є, її треба вирішувати. Як саме, розглядатимуть на громадських слуханнях. «Артпідготовку» Василь Юрійович уже провів: виступив з питань забрудення повітря і на Першому національному, і на «1+1», і на 21 каналі, писав у співавторстві з ужгородськими науковцями статті до «Екологічного вісника» та навіть розіслав таблиці з показниками концентрації формальдегіду по міськвиконкомах обласних центрів усього правобережжя. До речі, реакція не забарилася: у Києві за кошти бюджету закупили 3 тисячі каталізаторів для газових двигунів і планують обладнати ними весь комунальний транспорт, а Севастополь узагалі вирішив, що старі громадські «бусики» мають замінити електромобілі — від них ніяких вихлопів не буде.

Свій шлях зменшення концентрації формальдегіду (а паралельно й інших загрозливих сполук) шукатиме й Ужгород. Пропозиції з цього приводу всі зацікавлені можуть подавати ще до громадського слухання на адресу ЛСЗА Закарпатського ЦГМ (Ужгород, вул. 8 Березня, 46б; тел./факс: 66-47-40), і вони будуть обговорені 25 листопада. Для зручності Василь Лобко радить групувати зауваження в 3 блоки:

1) те, що вже виконується, але може вдосконалюватися (наприклад, обмеження в’їзду транспорту в центральну частину, введення тут одностороннього руху і розширення пішохідної зони, максимальне озеленення міста, зменшення кількості пилу через поливання, «зелена хвиля» світлофорів, перевірка каталізаторів при ТО і т. д.);

2) заходи, які потребують серйозних затрат, але могли б закластися у бюджет-2009 як міста, так і області; покращення стану доріг, закупівля лабораторії на колесах (її вартість приблизно 350 тис. євро), котра дозволила б вимірювати реальну концентрацію шкідливих речовин у різних частинах Ужгорода, а відтак визначати точки, де треба діяти у першу чергу;

3) перспективні роботи, що вимагають великих коштів і підтримки Держбюджету, різноманітних грантів. Це, наприклад, будівництво підземних переходів, облаштування комунального автопарку з електромобілів і т. д.

Отже, чекаємо свіжих ідей і нестандартних пропозицій від усіх небайдужих.

Мирослава Галас, "Ужгород"
17 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини