Мукачеву потрібен молодіжний студентський центр

Студенти Мукачівського державного університету, їх працевлаштування та необхідність створення молодіжного студентського центру праці в області.

Мукачеву потрібен молодіжний студентський центр

Такими були основні питання «круглого столу», організованого молодіжною громадською організацією «Фундація Регіональних Ініціатив». Захід базувався на опитуванні студентів МДУ щодо працевлаштування, проведеному з 20-до ЗО жовтня цього року.

Основною метою опитування було визначення думки самих студентів щодо проблем із першим робочим місцем та працевлаштуванням загалом. «Круглий стіл», в якому взяли участь студенти, члени громадських організацій, представники влади, районного центру зайнятості, підприємств, фінансових установ став майданчиком для обговорення цих насущних для студентів питань.

Проаналізувавши успішність, вміння користуватися комп'ютером, знання іноземних мов, 83 % студентів визначили, що вони не тільки хочуть працювати за фахом, а й у них вистачить для цього знань. 16 % не хотіли б працювати за спеціальністю. 28 % опитаних студентів визнали, що знань, які вони мають на сьогодні, поки що недостатньо. Це студенти здебільшого першого та другого курсів.

Що стосується безпосередньо питання працевлаштування, то 48% студентів впевнені, що вони знайдуть собі роботу протягом місяця після отримання диплома. 10,8 % студентів запевняють, що знайдуть собі роботу вже наступного ж дня після отримання диплома, а 27 % -навпаки - стверджують, що їм знадобиться більше часу, і вони влаштуються на роботу протягом року; 6 % просто не знають, що вони будуть робити з дипломом, і 7 % - стверджують, що він не знаходиться їм при працевлаштуванні.

Учасники «круглого столу» зійшлися на тому, що серед студентів побутує стереотип, що без зв'язків, грошей роботу знайти зараз практично неможливо. Це підтвердили і результати опитування. Випускники розраховують на допомогу батьків, родичів та їх зв'язків (55,4%), друзів (10,5%), грошей (8,6%). 20,6% студентів все ж таки сподіваються на власні знання. 11,7% - на допомогу адміністрації МДУ та 10% будуть шукати робоче місце через Державний центр зайнятості. 8,6% опитаних студентів сподіваються, що їм просто пощастить і вони отримають роботу без особливих проблем та підтримки з боку, а 8,3% вважають, що про це ще рано думати.

Продовжуючи навчання у вузі, 31,4% студентів підробляють, 6,6% із них - за спеціальністю, що дає їм додаткові теоретичні знання та практичні навички в тій сфері діяльності, якою вони планують займатися в майбутньому. 6,6% вже постійно працюють, 3,7% - за спеціальністю. Але все-таки переважна більшість (51,7%) не має досвіду роботи.

35,4% студентів висловили бажання отримувати заробітну плату в розмірі 1000-2000 грн. та 61% - понад 2000 грн. на місяць. 750-1000 грн. не проти заробляти 4% з опитаних студентів. Були і такі (2%), які би погодились на 530 грн. на місяць.
Після закінчення вузу у студентів часто постає питання не тільки праце-влаштуватися, але й «де» працювати. Опитавши студентів МДУ, ми приємно здивувалися, адже більшість опитаних (51,4%) бажають залишитися в рідному місті. Це є позитивним аспектом, адже тоді наше місто не втрачає молодих, талановитих, перспективних працівників, які можуть приносити користь, прибутки підприємствам міста, і, відповідно, самому місту. Все ж таки (25,7%) хотіли б покинути Мукачево і працювати у великих містах України, таких як Київ, Харків, Львів та інших. Інші планують поїхати працювати за кордон (26%).

Бажання виїхати в інші міста чи країни - результатом того, що там праця оплачується вище, що більшою мірою цінується розумова робота. Така еміграція вигідна для «приймаючих» країн, оскільки вони часто мають можливість обирати висококваліфіковані кадри. Ще одне питання, яке стосується саме того, «де» працювати. Після закінчення МДУ більшість (61%) студентів хотіла би відкрити власний бізнес. Певна частина опитаних охоче працюватиме на державній службі (13%) і також у приватному секторі (24%), якщо буде така можливість, звернутися до Державного центру зайнятості планує 3,7% студентів, яких ми опитали, а не працювати взагалі - 1,7%. Для того, щоб проблема працевлаштування молоді в регіонах не залишалась невирішеною, щоб допомогти студентам МДУ - та загалом молоді міста з працевлаштуванням, представники «МГО Фундація Регіональних Ініціатив» та Студентська рада МДУ вбачають необхідність відкриття «Студентського молодіжного центру зайнятості», який би створював необхідні умови для працевлаштування молоді, допомагав з пошуком роботи, першого місця, тримав зв'язки з різними фірмами, які взмозі допомогги в цьому питанні й відслідковував би сучасні тенденції на ринку праці та пропозиції працевлаштування разом із мережею уже існуючих центрів молодіжного працевлаштування та державним центром зайнятості. В необхідності створення такого центру також переконані 88% опитаних студентів. З цим погодились і учасники «круглого столу».

Представники приватних підприємств, які були присутні на заході, висловили думку, що через молодіжний центр зайнятості їм буде простіше підбирати кваліфіковану молодь. Адже Державний центр зайнятості поки не приділяє стільки уваги потребам молоді, як того потребує час. А молодіжний центр міг би стати проміжною ланкою між молоддю і потенційними роботодавцями.

Мар'яна Савицька, Іван Гарагонич
15 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини