У січні-жовтні ц.р. послугами служби зайнятості скористалися ­­­39,2 тис. безробітних із сіл Закарпаття

Без розвитку села неможливо уявити собі соціально-економічні зміни в Україні. Період реформ, скорочення виробництва, зменшення попиту на робочу силу негативно позначилися на зайнятості мешканців сільської місцевості. А саме вони традиційно визначають структуру ринку праці нашої держави і нашої області.

У січні-жовтні ц.р. послугами служби зайнятості скористалися ­­­39,2 тис. безробітних із сіл Закарпаття

Упродовж січня-жовтня 2008 року соціальними послугами обласної служби зайнятості скористалося ­­­39,2 тис. безробітних, які проживають у сільській місцевості (69,5% від загальної чисельності осіб, які перебували на обліку).
Базовими центрами зайнятості працевлаштовано 17,1 тис. мешканців села (64,2% від усіх, хто отримав роботу), а на робочі місця, створені за рахунок надання дотацій роботодавцям для працевлаштування безробітних - 733 особи із сіл (60,1%) .
Однак, можливості селян отримати роботу на підприємствах, в установах та організаціях краю є надзвичайно обмеженими. На початок листопада 2008 року роботодавці подали потребу в 119 працівниках сільського господарства. Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій на цю дату по області складало 37 осіб (торік було 38). районах як Міжгірський, Виноградівський, Іршавський та Рахівський таке співвідношення для працівників сільського господарства, відповідно, 240, 182, 101 та 90 осіб.
Підприємництво – один із реальних шляхів зайнятості на селі. З початку року 189 осіб, які проживають у сільській місцевості, отримали одноразово виплату допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності. Це складає 43% у загальній кількості осіб, які вирішили започаткувати власну справу за підтримки Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Основними видами підприємництва безробітних сільської місцевості є торгівельно-посередницька діяльність, виробництво будівельних матеріалів, меблів та виробів з дерева, вирощування та реалізація сільськогосподарської продукції тощо.
Надаючи низку послуг мешканцям села служба зайнятості намагається активізувати свою співпрацю з органами влади, місцевого самоврядування та роботодавцями у соціальному захисті громадян, які опинилися без роботи, допомогти їм адаптуватися до нинішніх умов і стати конкурентоспроможними на ринку праці в Україні. Наголошується на перевагах легального оформлення трудових відносин, відповідальності соціальних партнерів за долю українського села.
Широко практикуються заходи інформаційно-консультаційної, профорієнтаційної та освітньої підготовки безробітних. Спеціалісти міськрайцентрів зайнятості для мешканців села провели 158 семінарів з розвитку підприємництва (взяло участь близько 1600 безробітних). Майбутніх підприємців з числа безробітних фахівці центрів зайнятості запрошують на консультаційні семінари – «Сільський зелений туризм засобами власних садиб як шлях самореалізації сільського населення на ринку праці». Усього було проведено 214 таких семінарів за участі 2326 осіб.
Більшість безробітних мешканців села підвищували кваліфікацію або рівень компетентності за різноманітними програмами: "Посадка лісових культур та догляд за ними", "Заготівля лікарських трав", "Добрива і родючість грунтів", "Обрізкасадових дерев та догляд за ними”, “Особливості обрізування сортових виробів винограду”, “Особливості сортування овочів”, “Особливості сортування грибів та ягід”, “Вирощування овочевих культур розсадою”.
З метою надання адресних послуг мешканцям села, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці здійснюється активне залучення безробітних сільської місцевості до тематичних групових заходів, масових форм роботи, індивідуального профконсультування. Із січня до жовтня 35083 громадян із числа сільського населення охоплено профорієнтаційними послугами, з них  3559 осіб (10,1%) направлено на профнавчання, 17212 осіб (49,1%) працевлаштовано та 2540 особи (7,2%) направлено на громадські роботи. Спеціалісти районних центрів зайнятості проводять семінари „Служба зайнятості - мешканцям села”, яких з початку року було 187 (2262 учасники). За січень-жовтень проведено 62 інформаційні дні для мешканців села, яким охоплено 1474 особи.
 Для молоді, яка мешкає у закарпатських селах, працівники служби зайнятості проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо створення власних фермерських господарств, професійного навчання, стажування на замовлення роботодавців тощо.
Обласним центром зайнятості підготовлено інформаційний буклет „Використання народних ремесел у самозайнятості”, де вміщено описи професій, професіограми професій (гончар, вишивальниця, виробник художніх виробів з дерева, майстер художніх виробів з лози, кушнір, коваль ручного кування), подано інформацію про художні та художньо-промислові навчальні заклади Закарпаття.

Надія Долинна,
заступник начальника відділу статистики, моніторингу та прогнозування обласного центру

15 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини