На Закарпатті міліцейський зв’язок служить надійно

16 листопада в Україні відзначатимуть День радіо, телебачення і зв’язку. З цього приводу ми запросили для розмови начальника відділу зв’язку ГУМВС підполковника міліції Василя КОСТІВА. Аби дізнатися, наскільки надійним та сучасним є зв’язок у закарпатській міліції.

Начальник відділу зв’язку ГУМВС підполковника міліції Василь КОСТІВ.
Начальник відділу зв’язку ГУМВС підполковника міліції Василь КОСТІВ.

НАС  ВІДЗНАЧИЛИ ПЕРШИМИ
-- Професійне свято  зустрічаємо з хорошим настроєм та добрими показниками в роботі, -- каже Василь Васильович. -- Першим підрозділом закарпатської міліції, котрий заохотив за хорошу роботу новий начальник ГУМВС полковник Павло Кононенко, став саме наш відділ. Мої колеги одержали по 300 гривень премії, що, звісно, приємно. А відзначили нас за друге-третє місця на загальноукраїнських міліцейських короткохвильових навчаннях, які проходили 24-26 вересня.
-- У чому полягали ці навчання? Ви їздили в Київ?
-- Ні, все відбувалося на місцях. Кожен обласний відділ зв’язку повинен був виїхати командно-штабною машиною ГАЗ-66 (так звана КШМ) в один із районів краю (ми були в Середньому на Ужгородщині та під Чопом) й налагодити упродовж трьох годин резервний короткохвильовий зв’язок із Києвом та з іншими підрозділами міліції по областях. Ми впоралися за дві години, поступившись лідерством лише традиційно технічно сильним у цьому плані  внутрішнім військам. За що були відзначені заступником міністра внутрішніх справ генерал-лейтенантом міліції Миколою Вербенським. До слова,  наш відділ з перших в державі налагодив по цьому КХ-зв’язку передачу даних. З інших областей приїжджали колеги до нас  переймати досвід…
-- Двічі  в цьому році в Ужгороді проводилися антитерористичні навчання. Яка роль у них вашої служби?
-- Нас постійно залучають до антитерористичної операції під умовною назвою “Бумеранг”. Наше завдання -- налагодження якісного зв’язку між учасниками знешкодження умовних терористів та оперативним штабом операції. У цьому плані тісно взаємодіємо з колегами з УСБУ, ГУМНС, прикордонниками тощо. Останні навчання були максимально наближені до бойових,  ми навіть не знали, який об’єкт захоплять “терористи”. Але спрацювали оперативно.
ПРО ТЕХНІЧНИЙ ПРОГРЕС У СФЕРІ ЗВ’ЯЗКУ
-- Який шлях пройшов за останні роки міліцейський зв’язок? З якої техніки ви починали  і що маєте тепер?
-- Якщо порівняти початок 90-х років, 2000-й та теперішній час, то зміни – очевидні.  Спершу в нас був технічний парк 83-85 років, який морально застарів, відпрацювавши по кілька термінів. Це були пульти оперативного зв’язку (так звані ПОЗи), де черговий по райвідділу натискав кнопку і зв’язував абонента з потрібним кабінетом. У 2000-му почалася модернізація зв’язку. Ми стали відходити від цих ПОЗів і переозброювати міськрайвідділи на офісні міні-АТС потужністю 16-24 номери. Торік  нам поставили завдання перейти з аналогових міжміських каналів зв’язку на цифрові і здійснювати по них передачу даних. Станом на травень місяць  поміняно  обладнання у всіх районах. У цьому плані тісно співпрацюємо з відділом інформаційних технологій ГУМВС. Особлива подяка їхньому начальнику Михайлові Свистаку та його заступнику Юрію Бабидоричу за порозуміння, а також інженеру відділу Юрію  Гоздоку, який проїхав спільно з нашими працівниками всі райони області. Але “цифру” не можна було б налагодити без співпраці з ТОВ “Закарпатінфоком”, за що велике спасибі генеральному директору підприємства Олександрові Процю, інженеру Віталію Брусю. А також Сергію Давиденку та Євгену Глушку з ВАТ “Укртелеком”, які допомогли організувати лінії безпосереднього зв’язку між ОВС.
Ми ж пішли ще далі. З метою економії коштів на міжміських розмовах  створили фактично унікальну систему зв’язку, котра не має аналогів у системі МВС. На останній селекторній нараді в міністерстві цим зацікавилися, і тепер підганяють нас швидше впроваджувати й ділитися досвідом. До цієї системи  приєднані Перечинський, Іршавський, Мукачівський, Міжгірський, Воловецький райвідділи, завершуємо роботу у Березному та Рахові. На черзі -- інші райони.
Що воно дає? У райвідділі змонтована офісна аналогова міні-АТС на 16 або 24 абоненти. Вони здійснюють зв’язок між собою, але виходу на місто та ГУМВС не мали. Наші інженери її переробили, і тепер будь-який із цих 16-ти внутрішніх номерів став універсальним. Завели ми туди 6 міських номерів, і їх можуть використовувати всі внутрішні абоненти. Тепер є зв’язок як внутрішній в адмінбудівлі, так і по району та з ГУМВС. Далі ми зав’язали між собою всі райвідділи. Тепер із будь-якого внутрішнього номера, скажімо, Перечинського райвідділу можна зателефонувати на аналогічний номер, приміром, в Іршавський РВ УМВС. Тепер працюємо над тим, аби з міністерства могли додзвонитися до нас на будь-який внутрішній номер аналогової станції в районі, що раніше було неможливим. Власне, такими завданнями займаються інститути, не одну дисертацію написано з цього питання, а у нас прості інженери, міліціонери та вільнонаймані  самі до цього дійшли...
-- А як із мобільним звя’зком?
На Закарпатті міліцейський зв’язок служить надійно-- Ми співпрацюємо з “МТС”. Плануємо також  впровадити новітні технології -- задіяти так званий шлюз. Через нашу цифрову АТС підключити через цей шлюз 5-6 безлімітних карток, аби користувалися всі міськрайоргани внутрішніх справ. Наразі затримка в грошах -- треба  близько 25 тисяч гривень вкласти, і  тоді буде  ефект.
ПРО ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ
-- Не за горами новий рік. Які маєте ще задумки?
-- У вересні ми одержали з міністерства велику кількість обладнання, котре впровадили у міськрайорганах. Окрім цього, з департаменту одержали нову цифрову відомчу АТС, яку замонтували в адмінбудівлі нашого головного управління.  Тепер напрацьовується питання щодо впровадження подібних цифрових АТС по міськрайвідділах області.
Важливо також налагодити узгодженість дій з іншими службами. Бо якщо, скажімо, з відділом інформаційних технологій УМВС ми працюємо як одне ціле, то той же штаб поки  що трохи відстає. Маю на увазі передачу ЖРЗПЗ. Треба всіх оперативних чергових та їхніх помічників навчити користуватися новим зв’язком та програмним забезпеченням. Ми організували, все зробили технічно, а от  так званий людський фактор  наразі “пробуксовує”, і ми нічого не можемо зробити...
Упродовж 2007-2008 вирішувалося також питання погашення заборгованості перед ВАТ “Укртелеком” за послуги зв’язку. Була дуже велика заборгованість по УМВС, тепер залишилося близько 300 тисяч гривень. Працюємо над погашенням боргу. Користуючись нагодою, хочу подякувати за порозуміння керівнику Закарпатської філії “Укртелекому” Олексію Крупкіну, його заступнику Володимиру Гуменюку, котрі завжди йдуть нам назустріч.
-- Кого з колег хочете відзначити з нагоди професійного свята?
-- У першу чергу старшого інженера відділу зв’язку ГУМВС Сергія Кульчицького, провідного інженера Ігоря Лисенка, начальника сектору експлуатації Олександра Долгоносова. Не можна обминути і наш пункт документального зв’язку у черговій частині, де трудяться Ганна Опаленик, Ольга Ковальчук, Людмила Замараєва, Ганна Думницька та Світлана Долгоносова. А загалом увесь колектив спрацював цьогоріч на відмінно.

Володимир ПАВЛЮХ,
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області

14 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини