Закарпатську обласну дитячу лікарню визнано однією з кращих в Україні

Закарпатська область продовжує лідирувати за народжуваністю серед решти регіонів України. У краї добре прослідковується тенденція до поліпшення демографічної ситуації. А це свідчить, що в області створюються хороші передумови для того, щоб батьки не боялися народжувати. І народжувати не лише одну дитину, але й дві, три, чотири...

Мукачево. Обласна дитяча лікарня.
Мукачево. Обласна дитяча лікарня.

Маленьке село на карті України
За дев’ять місяців цього року на Закарпатті народилося практично на 600 немовлят більше, ніж у такому ж періоді торік.
"Це не надто багато, але й не мало, - зауважує заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації Тетяна Міцьо. - Уявіть, що на карті України з’явилося ще одне невелике село".
Позитивний природний приріст (коли народжуваність перевищує смертність) в останні роки спостерігається лише в одному-двох регіонах України. Наш край є одним із лідеріві за кількістю багатодітних сімей. Разом з тим у області один із найнижчих в Україні рівень штучних абортів. Фахівці таку ситуацію пов’язують із впливом багатьох чинників: релігійністю населення, переважанням частки сільських мешканців, низьким рівнем урбанізації тощо. На жаль, у той же час ми є й лідерами за підлітковими вагітністю та пологами. Можливо, це пов’язано з тим, що в області проживає багато національностей, у яких є традиційними ранні шлюби.
"Для багатьох українців соціальні виплати при народженні дитини, на жаль, стають наріжним каменем у питанні планування сім’ї , - каже Тетяна Василівна. – Тому потрібно піднімати насамперед рівень соціального забезпечення населення".
Материнству і дитинству – більше уваги
У поліпшенні демографічної ситуації на Закарпатті велику роль відіграє медицина. Позитивно, що останніми роками влада приділяє їй значну уваги. А особливо, що стосується сфери охорони материнства і дитинства. Чого тільки вартувало матеріально-технічне облаштування Мукачівської обласної дитячої лікарні!
Тішить і те, що Закарпаття має кваліфікованих професіоналів, які здатні провести найскладнішу операцію, яку тільки можна зробити в області. Це підтвердила міністерська комісія, яка минулого тижня відвідала Закарпаття. Упродовж трьох днів Мукачівську обласну дитячу лікарню акредитували поважні спеціалісти, в результаті лікарня отримала вищу категорію. Це засвідчило високий професійний рівень лікарів, вміле керівництво лікувальним процесом і майже безперервну роботу медиків. Наприкінці перевірки члени комісії зауважили, що рідко де в Україні можна зустріти заклад такого рівня, як Закарпатська обласна дитяча лікарня.
"У грудні 2005 року в області була прийнята Програма "Здоров’я матері і дитини", - продовжує розмову Тетяна Василівна. – Завдяки їй було розроблено план оснащення пологових будинків і дитячих стаціонарів області. Почалися перші кроки удосконалення охорони дитинства і материнства. Згодом була прийнята інша програма – "Репродуктивне здоров’я мешканців Закарпатської області до 2015 року". З обласного бюджету лише цього року для реалізації її заходів профінансовано 1,7 мільйона гривень".
Та все ж таки переломною точкою у сфері охорони материнства і дитинства став січень 2007 року, вважає Тетяна Василівна. Саме тоді держава перейшла до європейських стандартів реєстрації новонароджених. Тобто, якщо зараз немовля народжується в період із 22 тижнів вагітності і його вага становить від 500 і вище грамів, то воно вже вважається повноцінно народженою дитиною і має право на життя. Медики докладають усіх зусиль, щоб урятувати таку дитину.
Перед прийняттям цього рішення точилося багато суперечок і дискусій. Чимало фахівців вважали, що Україна ще не готова до такого кроку. Втім, рішення було прийнято і ним медики звернули увагу держави на проблеми дитячої медицини. Але водночас постало питання не тільки професіоналізму лікарів, а ще й поліпшення матеріально-технічного оснащення медичних закладів. На основі цього в обласній лікарні в Мукачеві було створено відділення догляду недоношених немовлят, його оснастили сучасною медичною апаратурою.
Закарпаттю потрібен обласний перинатальний центр
Втім, чи не найбільше сьогодні турбує медиків необхідність створення на Закарпатті обласного перинатального центру для новонароджених. Обласна влада й у цьому питанні пішла назустріч лікарям та майбутнім мамам. Для цього вже визначено місце будівництва та проводяться роботи зі створення проектно-кошторисної документації. Розташування його планується в Ужгороді на території обласної клінічної лікарні.
"Заклад цей буде не надто великим, але відповідатиме усім будівельним і санітарним стандартам, – запевняє Тетяна Міцьо. – Тобто ми поклали собі за завдання не просто звести чотири стіни і дах, а створити сучасний заклад для надання допомоги матерям і дітям".
Його будівництво, за попередніми розрахунками, становитиме 15-20 мільйонів гривень. Тому ми сподіваємось на можливість співфінансування будівництва за рахунок державного бюджету. В той же час обласна влада обіцяє не стояти осторонь будівництва і допомагати всім, чим зможе.
В цьому закладі матимуть змогу народжувати жінки з усієї області з важкою патологією та жінки з патологією вагітності, тобто жінки із так званої групи "високого та вкрай високого материнського і перинатального ризику".
Але вже навіть зараз вагітні з будь-якого району області мають можливість обстежуватися та отримувати консультації у Центрі планування сім’ї, який функціонує на базі обласної клінічної лікарні.
В той же час за рахунок коштів регіональних програм управління охорони здоров’я намагається допомогти пологовим та дитячим відділенням районних лікарень у забезпеченні обладнанням та медикаментами для роділь та немовлят.
Це ще раз підтверджує, що держава не стоїть осторонь проблем материнства і дитинства. Бо саме від створення хороших умов й залежатиме демографічна ситуація у країні і області зокрема, а також здоров’я майбутніх громадян України.

Сніжана Русин, Ужгород—Мукачево
13 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини