Ужгород: Земля — парафія виключно мера?

Свого попередника Віктора Погорєлова новий ужгородський мер Сергій Ратушняк досить гостро звинувачував у розтринькуванні землі, небажанні використати цей ресурс із користю для казни. Прийшовши до влади, сам Ратушняк став діяти аналогічно. Першим же рішенням міської ради щодо землі стало виділення ділянки дружині міського голови.

Ужгород: Земля — парафія виключно мера?Одним із наступних «незаконних» рішень, на думку депутатів із опозиційної до міського голови фракції «Наша Україна», стало виділення 3-гектарної ділянки невідомому підприємцю. З точки зору цих депутатів, земля віддана в довготермінову оренду без жодної користі для міста. Таких великих ділянок у місті більше не залишилося. Експерти стверджують: аукціонна вартість ділянки становить близько 500 грн. за квадратний метр. Бюджет міста отримав би щонайменше 5 млн. грн.

— Виходить, місту ці гроші не потрібні? Скільки разів я не запитував міського голову, за які заслуги він дарує підприємцеві ділянку з такою вартістю, жодного разу не одержав відповіді, — обурюється депутат-нашоукраїнець Олег Диба.

Він та його однодумці продовжують наполягати на продажі цієї ділянки на відкритому аукціоні.

Останнім часом Сергій Ратушняк наполегливо лобіює виділення землі відділенню Національного банку, який планує спорудити офіс на площі Народна. Нацбанк пропонує 4 млн. грн. за землю у найпрестижнішому районі міста, поряд із облдержадміністрацією та іншими держустановами. Думки членів земельної комісії розійшлися, компроміс у цьому питанні не знайшли. Причина в тому, що офіс докорінно змінить вигляд площі, яку ще за часів Чехословаччини спроектував відомий архітектор Антонін Крупка. Велика будівля Нацбанку, по-перше, динансуватиме з уже існуючими, а по-друге, доведеться переносити монумент Т. Шевченку, який хоч і не вписується органічно в архітектуру площі, але вже височить. Сергій Ратушняк ігнорує думку членів земельної комісії, які закликають винести це питання на розсуд громадськості, врахувати думку незалежних експертів.

Багато земельних питань останнім часом з невідомих причин вирішуються в обхід земельної комісії. Мер, за словами депутатів з «Нашої України», намагався провести деякі земельні питання через підконтрольну йому більшість міськради, для чого навіть видав відповідне доручення — розглядати земельні питання всім складом міськради, а не профільною комісією. Однак депутатський корпус це доручення відхилив.

Нещодавно депутат Василь Равлик звернувся до мера з проханням пояснити, на якій підставі одна з фірм у центрі міста вирубує дерева та закатує в асфальт дитячий волейбольний майданчик (як виявилося пізніше, самозахопивши земельну ділянку). У відповідь мер просить «конкретизувати, у зв’язку з виконанням яких саме депутатських повноважень» депутатові потрібні документи, пов’язані з цією ділянкою. Тепер на місці самозахопленої ділянки — під’їздні шляхи супермаркету «Велика кишеня».

Депутат Іштван Цап повідомив, що 3500 ужгородців багато років стоять у черзі на отримання ділянки для індивідуальної забудови. Натомість окремі депутати з партійної фракції, яка підтримує Сергія Ратушняка, проштовхують позачергове отримання землі «привілейованими» особами. Так, одній громадянці вони «дали добро» на виділення ділянки під забудову того ж дня, коли було подано відповідну заяву. При цьому члени земельної комісії з’ясували, що протоколів засідань відповідних комісій узагалі не існує.

Нещодавно міський голова звернувся до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. В листі, який був оприлюднений у ЗМІ, ужгородський мер обгрунтовує надзвичайний стан, у якому опинився обласний центр Закарпаття напередодні опалювального сезону. Просить уряд виділити для вирішення невідкладних завдань із теплозабезпечення 2 млн. грн. з державної казни. Щоб схилити прем’єра на свій бік, не забуває вказати в листі: «...Для виконання цього рішення (фінансування 2 млн. грн. згідно з рішенням сесії Ужгородської міськради. — В.Б.) та з метою накопичення необхідних коштів міська рада інтенсивно розпродає майно та землі...».

Стоп. Саме у відсутності прозорих дій із відведенням земелі та непроведенні відкритих аукціонів (з квітня 2006 року — жодного) Сергія Ратушняка звинувачують його опоненти.

Схоже на те, що Сергій Миколайович, отримавши додаткові кошти від держави, діятиме надалі так само, як дотепер.
Василь БЕДЗІР, "Україна і світ сьогодні"
18 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини