Закарпатський художній музей — собор скарбів духовних

Собор скарбів духовних... Так назвала відомий мистецтвознавець Людмила Біксей Закарпатський художній музей імені Й.Бокшая під час урочистостей з нагоди 60-річчя його утворення, що проходили у древніх стінах музею на площі Жупанатській в Ужгороді минулої п’ятниці.

Закарпатський художній музей — собор скарбів духовних

І дійсно, найбільша художня скарбниця Закарпаття за шість десятиліть своєї плідної, багатогранної й активної діяльності справді перетворилася на потужний осередок культури і мистецтва нашого краю, визнаний духовний центр популяризації та пропаганди образотворчого мистецтва багатонаціонального Закарпаття...
     Невипадково нинішня ювілейна експозиція названа „Золотий фонд музею”. Бо ж у його фондах зібрано і старанно зберігаються унікальні твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва найвідоміших митців України і Росії, країн Західної та Центральної Європи, починаючи аж з ХVI-го століття...
     Це справді неоціненне багатство, яке свято бережуть і примножують музейні працівники, реставратори, мистецтвознавці, науковці, котрі своєю подвижницькою і гуманною працею щодня дарують нам і нашим нащадкам радість пізнання вічного і прекрасного...
     Наш найзахідніший регіон України, де здавна переплелися культури, мистецькі й народні традиції, самобутня і подеколи драматична історія представників багатьох національностей і народностей, завжди приваблював і приваблює співвітчизників з різних областей України, гостей з країн далекого і близького зарубіжжя своєю неповторною, багатогранною історико-культурною, мистецькою та архітектурною спадщиною...
     І саме працівники музейної ниви, покликані надійно зберігати, поповнювати і гідно представляти безцінні історичні скарби мистецтва і культури нашого славного роду з метою духовного та культурного збагачення як нинішнього, так і прийдешніх поколінь...
     Від імені обласної влади з нагоди знакової і пам’ятної події в суспільному житті краю заступник голови обласної ради Василь Брензович передав колективу музею щирі слова глибокої людської подяки та великої шани за їх неоцінимий і благородний труд.
     „Безперечно, ми, - представники влади, - зазначив Василь Брензович глибоко усвідомлюємо, наскільки велика відповідальність покладається на вас, аби зберегти усе багатство історично –культурної спадщини. Завдання дуже складне, особливо враховуючи і нинішню економічну кризу, і недостатність фінансування.
     Але ці унікальні пам’ятки історії, шедеври мистецтва потрібно не тільки берегти й охороняти...
     Я переконаний, що сьогодні музеї не тільки і не стільки є місцем зберігання реліквій та художніх цінностей, місцем для історико-наукових досліджень, наскільки мають стати справжніми осередками популяризації й просвітництва в сфері культури.
     Тому, мабуть, в стінах такого престижного музею, як Ваш, потрібно частіше і більше проводити різноманітних і цікавих заходів, подібних сьогоднішньому, аби залучити і наших співвітчизників, особливо молодь, і зарубіжних гостей до безцінних набутків культури.
     Ось чому у контексті нинішнього часу слова та позиція президента України В.А.Ющенка: „Ми не є сусідами, ми є центром Європи!” зобов’язують нас до культурних надбань, музейних цінностей наших попередників ставитися нарешті, справді по-європейськи, працювати в цьому ключі планово, послідовно, цілеспрямовано...
     Зокрема, рішенням сесії обласної ради ще у 2006 році ми ухвалили Комплексну Програму збереження та використання пам’яток культурної спадщини Закарпатської області на 2006-2015 роки.
     Відрадно, що у питаннях її реалізації обласна влада має підтримку громадськості, наукової та творчої інтелігенції краю. В області також діє громадський комітет із збереження історико-культурної спадщини Закарпаття.
     На завершення дозвольте від імені обласної ради щиро побажати присутнім, а у ваших особах усім працівникам культури і музейної сфери, подальших успіхів, безмежної енергії та натхнення у вашій гуманній і нелегкій справі – збереження та відродження культурних, мистецьких та духовних багатств краю.”
     До теплих і щирих привітань з нагоди ювілею художнього музею ім. Й.Бокшая також долучилися численні гості і запрошені, шанувальники образотворчого мистецтва: начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, голова обласного осередку Спілки художників України Борис Кузьма та багато інших.
     На завершення урочистостей у знак високого суспільного визнання подвижницької праці кращим музейним працівникам були вручені почесні відзнаки обласної ради, Міністерства культури і туризму України та обласного управління культури. Зокрема, директор музею Олег Зайцев удостоєний нагрудного знаку облради „За розвиток регіону”, а його колеги – Валентин Забудько, Марія Балог та Оксана Стародубцева нагороджені Почесними грамотами обласної ради, які під оплески присутніх вручив Василь Брензович.

Владислав Бильов, Закарпатська обласна рада
11 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини