Закарпаття—Верхня Австрія: Добрий початок - половина діла

Як відомо, підприємства групи AVE компанії Enerqie AG Oberosterreich ( Австрія) вважається лідером у переробці відходів у Європі. Вона працює в 8 країнах: Німеччині( Баварії), Австрії, Румунії, Словаччині, Чехії, Угорщині, Молдавії і віднедавна в Україні й здобула 6 млн фізичних осіб, 53630 – юридичних, має 36 звалищ: в Австрії – 6, у Чехії – 6, в Угорщині –19, у Словаччині – 1, в Румунії – 4. Крім того, їй належать: одна установка з виробництва паллет ( Австрія), 3 – з виробництва біогазу (Австрія, Угорщина), 12 – для компостування (Австрія, Чехія, Угорщина), 2 – з переробки використаних шин ( Словаччина), 3 – з утилізації старої електронної апаратури ( Австрія, Угорщина, Словаччина), одна – з утилізації охолоджуючих пристроїв (Австрія), одна – з переробки туш тварин (Австрія), одна – з переробки пластику (Австрія). Комплекс сертифікованих установок забезпечує найвищий рівень безпеки при утилізації використаних мастил, фарб, лаків, а також при переробці електронних та охолоджуючих пристроїв, при очищені труб та баків.

Закарпаття—Верхня Австрія: Добрий початок - половина діла

Нещодавно з робочим візитом у Верхній Австрії перебувала делегація, до складу якої увійшли представники Закарпатської області, зокрема, голови районних рад: Виноградівської – Олег Любімов, Рахівської – Іван Сурмачевський, Між гірської – Іван Ярема, радник голови ОДА Олександр Карташов, заступник начальника відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування облради Михайло Пригара, а також повпреди Івано–Франківської облради та облдержадміністрації.
Про ціль поїздки – у розмові із заступником начальника відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування облради Михайлом Пригарою.
     – Почну з того, що це не перша робоча поїздка представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади нашого краю в Австрію. Перша – ознайомча відбулася під головуванням керівника облради у м. Мішкольці ( Угорщина), де представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади нашого краю вивчали питання здорового довкілля. Після чого на Виноградівщині запрацювало на сьогодні вже добре відоме й успішне підприємство по збору та захоронення твердих побутових відходів „ AVE – Виноградів“. Трохи згодом всесвітньо відома компанія Enerqie AG Oberosterreich (Верхня Австрія) запропонувала актуальні для Закарпаття виробничі й перспективні рішення щодо роботи з відходами для громад та об’єднань, починаючи від збирання і утилізації відходів до їх глибокої переробки, з подальшим виробництвом власної електроенергії. Оскільки обласна рада ухвалила „Концепцію комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону“ ( 2 серпня 2007 р.), що розрахована на 25 років і реалізовуватиметься у три етапи, починаючи від збирання сміття, сортування, переробки і захоронення до виробництва електроенергії, то хороший досвід у нашому варіанті – як життєва школа. І цієї весни ми відгукнулися на запрошення компанії відвідати її з метою ознайомлення з технологію виробничих процесів і подальших перспектив. Програма перебування нашої делегації в Австрії була насиченою і плідною. Звідти ми повернулися додому з багажем знань і великими планами на перспективу щодо розбудови мережі полігонів по збору твердих побутових відходів на теренах краю відповідно до ухваленої депутатами облради Концепції. Дізнавшись про нововведення в життя громад самоврядної Виноградівщини, представники органів місцевого самоврядування з Івано–Франківщини і самі запалились ідеєю створити аналогічні підприємства і в себе в області. Спочатку вони відвідали підприємство„ AVE – Виноградів“ на Закарпатті, після чого цієї осені приєдналися до нашої делегації і вже спільно з ними ми поїхали на підприємства групи AVE компанії Enerqie AG Oberosterreich, які працюють в Угорщині та Австрії.
     Основна мета поїздки – вивчити і запозичити передовий європейського рівня досвід у австрійських підприємців, які, крім усього, мають конкретні інвестиційні пропозиції і щодо співпраці у питаннях водопостачання, водовідведення й спорудження полігонів та сміттєспалювальних заводів, здатних заразом ще й виробляти електроенергію. У нашому варіанті це будівництво міні–ГЕС.
     – Нове – це добре забуте старе. Адже на Закарпатті свого часу діяло понад 30 міні - ГЕС, які працювали на малих та середніх річках, виробляючи електроенергію. Тобто, сила води була направлена на користь краю та його жителів. До речі, в Закарпатті – понад 16 відс. всього гідро потенціалу країни, а „малої“ енергетики – негусто. У то й же ж час в Австрії, про яку мова, працює понад 40 тисяч малих ГЕС.
     – Ми повернемося до спорудження малих електростанцій. Адже „мала“ енергетика може конкурувати з „великою“, і, навіть, випереджати її за показником виробленої електроенергії. Це довели фахівці передових країн світу. Лідирує в цьому Китай, Австрія, Німеччина. Між іншим, у сусідній Німеччині працює понад 30 тисяч малих ГЕС. На жаль, Україна слабко використовує Божий дар – екологічно чисту енергію води. Хоча має і в цьому плані свій досвід.
     Сьогодні, як довели австрійці, на користь громади може працювати не тільки вода, а й сміття, яке валяється кучугурами вздовж усієї країни. У відані компанія Enerqie AG Oberosterreich 35 малих гідроелектростанцій і 5 теплових. Приміром, у місті Вельс ми оглянули сміттєспалювальний завод, де спопеляють у рік 300 тисяч тонн побутових відходів. Так от, цей завод водночас виробляє 175 млн кіловат електроенергії, що дає можливість забезпечити нею 60 тис. сімей. Також поставляє цей завод і теплову енергію в обсязі 45 мегават.
     – Щоб дійти до точки отримання електроенергії, потрібно затратити чимало власної енергії, бажання і ,звісно, коштів. А їх, як стверджують вітчизняні урядовці, – катма. А силами самоврядної громади це не реально вирішити.
     – Вартість такого комплексу, про який ішлося вище, – в межах 200 млн євро, з яких 70 відс. – обладнання, що забезпечує охорону довкілля, де в режимі онлайн подається інформація для населення про стан довкілля. І це – головне. Слід сказати, що, приміром, перебуваючи на закритому полігоні в Угорщині не відчувається, що ти на сміттєзвалищі. Бо все покрито землею, де росте “живий“ травяний килим , а на ньому граються діти і бігають дикі зайці. Щодо коштів. Австрійці готові інвестувати спорудження полігонів та сміттєпереробних заводів, бо свого часу їх інвестувала вся Європа. Адже в європейських країнах цей бізнес уважається досить прибутковим. У місті Тімелькам ми оглянули велику теплову електростанцію. Звісно, нас цікавив більше цех з утилізації телевізорів і холодильників, які, як відомо, мають найбільшу кількість шкідливих речовин. Так от, увесь процес утилізації відстежується комп’ютерами, де відповідно до заданої програми небезпечний для озонового шару фреон відсмоктується і знищується. Інші частини подрібнюються та подаються на переробку. Тут у рік переробляють 300 тисяч холодильників. Діє також відділення з переробки непотрібної деревини, потужністю 40 тисяч тонн на рік. Оброблена та необроблена деревина проходить попереднє сортування, звільняється від металевих деталей та інших сторонніх речей і подрібнюється і тут же подається для спалювання на теплову електростанцію. А з автошин на іншій дільниці виготовляють палети – висококалорійне паливо ( її потужність – 11,5 тисяч тонн на рік). Згадані палети по теплотворності прирівнюються до коксу. Тобто, будь–якому товару в Австрії дається друге життя. При цьому шкідливі речовини утилізуються і не потрапляють у природне середовище, а, отже, не завдають шкоди людству, а навпаки – приносять користь.
     – Наскільки ми близькі бодай до чогось із цього?
     – Близькі. Приміром ми побували на одній із 35 ГЕС потужністю 14 мегават у час. Такої потужності каскад планується побудувати у Тячівському районі. І це заслуговує на увагу, бо вже у близькій перспективі матимемо дешеву електроенергію і стабільне забезпечення нею. Крім того, у стадії завершення виготовлення проектно–кошторисної документації на спорудження одного з 4 полігонів, який пропишеться у с. Широке на Виноградівщині. Це далося нелегко. Допомагав і голова облради М.Кічковський, який у телефонному режимі звернувся до міністра регіонального розвитку і будівництва України Василя Куйбіди з проханням прийняти голову Виноградівської райради Олега Любімова та посприяти у вирішенні питань щодо будівництва згаданого об’єкту в с.Широке. Зустріч відбулася в діловому конструктивному руслі і сьогодні ми близькі до втілення, як на мене, чудової ідеї збереження здорового довкілля у краю, який вже сьогодні охоче відвідують тисячі туристів у рік. До речі, мукачівці вже також близькі до вирішення питання спорудження полігону. От Тячівський та Ужгородський райони досі не виділили землю під ці важливі об’єкти відповідно до Концепції.
     – Що найбільше впало в око дорогами Австрії?
     – Чисті як сльоза потічки і озера. Настільки чисті, що з їхніх берегів видно, як дихає риба. А вздовж доріг пасуться стадами косулі, ходять фазани, стрибають зайці. І людина сприймає це як належне. Мимоволі замислишся: а що бачимо ми вздовж закарпатських вулиць і доріг? Що залишимо своїм нащадкам: зелені Карпати чи спустошені ерозією та зсувами гори? Ось питання з питань, яке б я назвав ключовим у житті кожного громадянина нашого краю. Так, австрійці допоможуть нам коштами, завезуть обладнання, навчать працювати. Але подбати про навколишнє середовище, про рідний край ми повинні самі. Це випробовування на мудрість, чесність, патріотизм. З цього починається мала й велика Батьківщина.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
11 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Иван 2008-11-12 / 10:52:00
стыдно и больно видеть наш край таким убогим...

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини