Закордонні русини Магочі і Чепа відмежувалися від сепаратизму Сидора

Відкритий лист-заява про відмежування від екстремізму в карпаторусинському русі

Закордонні русини Магочі і Чепа відмежувалися від сепаратизму Сидора

За останні роки карпаторусинський рух у світі досяг чималих успіхів. Під життєдайними вітрами свободи після Революції 1989 року та падіння тоталітаризму у Центральній та Східній Європі цей народ повільно, але впевнено розбудовує свою майже втрачену культуру. Карпаторусинів визнано окремою національністю у п'яти державах Європи, русинська мова, історія та культура викладається у навчальних закладах різного рівня, в тому числі і в університетах. Зацікавленість різними аспектами минулого та сьогодення карпаторусинів виявляють науковці усього світу. У цьому відношенні багато бездержавних народів Європи та світу можуть по-доброму позаздрити карпаторусинам.

Таке становище стало результатом щоденної, копіткої праці багатьох осіб, жінок та чоловіків, патріотів свого народу та культури. Досягнуто воно було суто еволюційним шляхом, без застосування сили чи пролиття крові, а також без загроз насильства. І цей факт є великим позитивом, що підтверджує тезу про "мирный наш русинський путь", висловлену ще на зорі "третього карпаторусинського національного відроження" одразу після 1989 року.

На превеликий жаль, останнім часом почали з'являтися заяви з боку деяких осіб та організацій, які ставлять під питання загальний принцип вірності ідеалам демократії, ненасильства та свободи, який загалом домінував у карпаторусинському рухові протягом останніх десятиліть. Мабуть не викликає подиву факт, що такого роду декларації лунають в основному в Україні – єдиній державі, яка не визнала карпаторусинів окремою національністю. Не відкидаючи наших претензій до українського уряду за байдуже, а часто-густо упереджене ставлення до самої ідеї окремішності карпаторусинського народу, ми, одначе не можемо погодитися із методами, які пропонують автори вищезгаданих заяв. На сторінках друкованих засобів масової інформації та в мережі Інтернет звучать слова про "ґеноцид русинів в Україні", "косівський сценарій", необхідність перегляду кордонів не лише України, але також Румунії, Угорщини та Словаччини. Автори даних публікацій припускаються до образ на адресу інших народів, етнічних груп та держав. Зокрема галицьких українців названо "бандерами"- лайливим терміном радянських часів. Держава ж Румунія звинувачується не більше не менше як у "прихопленні" (крадіжці) земель південного Марамороша ще у 1918 році. У той же час автори без вагання закликають далеку Росію допомогти русинським екстремістам у їх деструктивній діяльності скерованій на досягнення ситуації на зразок "Закарпаття без України і без НАТО".

Іншим "наріжним каменем" на якому вибудовується концепція екстремістів є питання Підкарпатської Русі, яка у 1918-1938 роках являла собою східну провінцію Чехословаччини. У цей час карпаторусини, які її населяли справді мали культурну, але не політичну автономію, проте нинішні карпаторусинські "діячі" підносять Підкарпатську Русь чехословацького періоду як повноцінну державу зі своїми прем'єр-міністрами та урядом, що є звичайним перекрученням історичної правди. На цій підставі, а також на підставі результатів референдуму 1991 року (де до речі слово "русин" чи "карпаторусин" і не згадувалося, йшлося про створення "спеціальної самоврядної території Закарпатської області"), деякі гарячі голови із Закарпаття вимагають створення окремої національної держави-Підкарпатської Русі.

Оскільки дана ситуація ставить під загрозу міжнародний авторитет карпаторусинського руху загалом, ми хотіли б заявити:

1. Карпаторусинський рух, як рух національний повинен слідувати ідеалам демократії, свободи, толерантності, ненасильства та мирного співіснування.

2. Відмовитися від застарілої ще в 19 ст. тези "мова=народ=держава", яка не принесла Європі нічого окрім двох світових воєн та масових ґеноцидів і прийняти факт, що Європейський Союз повинен стати домівкою для усіх карпатських русинів, як усіх інших народів Європи, державних чи бездержавних.

3. Як висновок з попередньої тези, абсурдним є намагання зміни існуючої системи кордонів та створення нових, нашою кінцевою метою повинна стати Європа без кордонів.

4. Прийняти факт, що до Європейського Союзу русини Закарпаття можуть потрапити лише як частина демократичної України, держави, яка подала світові безпрецедентний зразок мирної революції і послідовно бореться із залишками тоталітаризму. З цієї причини, міжнародній карпаторусинській спільноті та русинам Закарпаття слід усіляко підтримувати зусилля України на шляху до європейської інтеграції.

5. На наше глибоке переконання, карпаторусини як сучасний цивілізований народ повинні послідовно вирішувати свої проблеми мирним шляхом і аж ніяк не шляхом погроз та демаршів. У 1990-х роках співпраця з урядами і парламентами своїх держав та міжнародними організаціями привела до визнання карпаторусинів у Словаччині, Угорщині, Румунії та Польщі. Таким самим шляхом повинні йти і карпаторусини України.

Екстремістські елементи існують майже в усіх суспільних та національних рухах. Проте у випадку сьогоднішнього закарпатського русинського екстремізму дуже чітко виявляється зв'язок не лише з тоталітаризмом комуністичного зразка, а й з більш давніми ідеалами "третього Риму" та "единой и неделимой" Росії "от Карпат до Владивостока". Ми закликаємо карпаторусинів усіх країн-громадян Європейського Союзу, громадян України, громадян США та Канади-висловте чітко свою позицію! Не дайте демагогам обдурити себе і говорити від Вашого імені!

Зі свого боку, ми як Голова Світового конгресу русинів та Голова Світової академії русинської культури, висловлюємо повну незгоду з будь-якими заявами спрямованими на дестабілізацію міжнародної обстановки, такими, які становлять загрозу цілісності існуючих держав та ображають честь та гідність країн та їх громадян.

Павло Роберт Маґочій, Голова Світового конгресу русинів,професор, доктор, академік Канадського королівського товариства-Канадських академії мистецтв, гуманітарних та природничих наук, академік Міжнародної слов'янської академії наук (Київ, Україна)

Стівен Чепа, Голова Світової академії русинської культури, Президент корпорації "Norstone Financial Corporation" (Торонто, Канада)

06 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Олекса з Перечина 2008-12-03 / 23:51:00
Пресятий отець Сидор то є добрійшый чоловік, то э мудрый чоловік. Я му вірю, а й моя дев֦ядесят ручна мамка му вірыть. Сятый отче ми а й ушыткі свідомі перечинці пуйдеме за вами хоть у могилу. Слава пресятому отцьови Сидору.

Юрій 2008-11-12 / 17:26:00
"...но как они далеки от народа!"

Умный 2008-11-11 / 13:37:00
Магочи теперь даже по сравнению с Сидором вроде как и "с человеческим лицом" :) Во как наш поп гапон всех переплюнул. А пару месяцев назад Магочи еще экстремистом был. теперь поменял свою ориентацию. Ну лидеры. Жулик на жулике...

антиконсервант 2008-11-11 / 10:19:00
Всі вони одним миром мазані: і Маґочі, і Чепа, і Сидор. Тільки Маґочі хоче виглядіти русином з людським обличчям, а Сидор майже не приховує кремлівського.

anti-sovok 2008-11-09 / 00:06:00


ЖЕЛТО-ГОЛУБОЙ Совок:

В нашей стране совок продемонстрировал завидную способность к мимикрии: он научился прикрываться флагом независимой Украины и демократическими лозунгами. И в результате стал еще лицемернее и отвратительнее.



Совок не способен конкурировать, поэтому вынужден запрещать, ограничивать и навязывать. Совок не расположен к дискуссиям, поэтому охотно цепляет на оппонентов уничижительные ярлыки: "агенты Запада", "безродные космополиты", "украинофобы"…

ПРАВДА. 2008-11-08 / 16:46:00
Магочи закрой рот.И зпсунь в зад.


Ваша залуга в русинском движении одна как набить карманы.

русин+ 2008-11-07 / 09:37:00
Нове – це добре забуте старе...

Інформація від 1 травня 2008 року.

Дивись:


http://zakarpattya.net.ua/news/21440.html

:) 2008-11-07 / 09:36:00
Магочі знову забрехався. Стільки разів писав, що русинів визнали в цілому світі, а тепер пише, що їх визнали лише у 5-х країнах Європи.



А де ще понад 30 європейських держав?

Тож Україна справедливо не визнає русинів за націю, як це робить і решта 90% Європи.

жопоросс 2008-11-06 / 23:49:00
а жопороссы поддерживают русинов ФСБ!!!!!



Вперед Жопороссия!!!!!



Нет геноциду жопороссов!!!!




Свободу жопоросскому язіку!!!!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини