Вибори у Мукачеві можуть і не відбутися?

Вибори у Рівному та Мукачеві та ще в 136 виборчих округах України можуть бути скасовані. Головна причина – відсутність фінансування.

Мукачівська Ратуша.
Мукачівська Ратуша.

Про те, що вибори у Рівному та Мукачеві та ще в 136 виборчих округах України можуть бути скасовані, повідомили сьогодні представники всеукраїнської громадянської мережі "ОПОРА" та всеукраїнської молодіжної організація "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ). Головна причина – відсутність фінансування. Зокрема, Центральна виборча комісія ще боргує гроші навіть за вибори до Київської міської ради та обрання міського голови столиці. А Верховна Рада зволікає з прийняттям необхідних змін до бюджету.
Крім того, як повідомили організатори прес-конференції, вже зараз фіксуються відхилення від визначеної законом процедури проведення виборів. Зокрема, затвердження комісій, складання списків виборців, перевірки виборцями своєї наявності у них – все це, враховуючи також відсутність державного реєстру виборців, може у будь-який момент поставити під сумнів виборчий процес та зірвати вибори. Такий сценарій стає особливо ймовірним, якщо учасники виборів застосують судові органи, для захисту своїх прав як суб’єктів виборчого процесу.
Але допоки з’ясовується чи відбудуться вибори загалом, і в Рівному, і Мукачеві вже завершилася реєстрація кандидатів. Так, на посаду міського голови Рівного балотується 24 кандидати, Мукачева – 10. Усі вони у повній мірі представляють палітру політичних сил, наявних на даний момент в українському політикумі.
"Щоб запобігти можливим фальсифікаціям та порушення виборчих процедур, ОПОРА та ФРІ розпочали проект з довготермінового спостереження за ходом виборів," - заявив під час прес-конференції Голова ВМГО ФРІ Олександр Солонтай, а також повідомив, що в рамках проекту за підтримки Національно-Демократичного Інститут міжнародних відносин США (НДІ) планується здійснити соціологічне опитування, комплексний моніторинг, екзит-пол, паралельний підрахунок голосів тощо.
На думку організаторів, вже саме спостереження, моніторинг, аналіз та контроль громадськості є найкращим запобіжником від фальсифікацій та порушень. Але якщо такі будуть виявлені, то представники громадськості будуть діяти рішуче, адже відповідний досвід в орагніазцій вже є. Починаючи з 2004 року ОПОРА та ФРІ неодноразово контролювали виборчі процесами.
Організації також повідомляють, що вже зараз функціонує гаряча лінія в обох містах, які координують координатори: Юрій Лісовський (ОПОРА, м. Рівне) - 8 063 617 96 95, 8 036 243 07 18; Юрій Плеша (ФРІ, м. Мукачево) – 8 067 312 46 88, 8 031 315 05 01.
Довідково:
30 листопада 2008-го року в Україні відбудуться позачергові місцеві вибори. У містах Рівному, Мукачево та Феодосії обиратимуть міських голів. Загалом вибори мають відбутися у 138 територіальних виборчих округах. Вибори міських голів Рівного та Мукачево, будуть проводитись згідно Закону про вибори редакції 2004-го року та без врахування Закону України "Про державний реєстр списків виборців". Попередні вибори міських голів 2006-го року відбувались згідно закону про вибори до Верховної Ради України. Організатори прес-конференції стверджують, що відсутність практики та досвіду застосування Закону про вибори редакції 2004-го року (в частині щодо роботи дільничних виборчих комісій), відсутність належного фінансування виборчого процесу, суперечності з законом про реєстр дають підстави серйозних побоювань щодо можливості опротестування результатів виборів у судових органах та визнання виборів недійсними.

УНІАН
05 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини