В Ужгороді зросло число економічних злочинів

Без перебільшення, економічні злочини в нездоровому суспільстві, мов чиряки на тілі у хворому організмі. Начальник відділення державної служби боротьби з економічною злочинністю Ужгородського МВ УМВС у Закарпатській області Юрій Харін серед важких економічних злочинів назвав шахрайство на міському ринку нерухомості. Ужгородськими правоохоронцями виявлено кілька груп осіб, які, використовуючи вкрай жорстку ситуацію з житлом, знаходять соціально незахищених людей, дурять їх, заганяючи в різноманітні пастки, відтак нещасні ошукані опиняються на вулиці...

В Ужгороді зросло число економічних злочинівДо прикладу можна навести драматичну історію сім’ї у складі перестарілої матері та інваліда-сина, які нині мерзнуть у хліві замість того, щоб бути в пристойній хатині, обіцяній лиходійкою. Так познущалася над людьми директорка одного з численних ( у місті їх понад 30) агентств нерухомості, що офіційно як суб’єкт підприємницької діяльності зареєстроване ніде не було, а сама шахрайка була приватною підприємницею. Тривалий час вона майстерно блефувала, використовуючи гучну вивіску свого так званого агентства нерухомості, на що довірливі ужгородці купувалися. Немічні люди оформили на неї доручення на приватизацію своєї квартири та подальший її продаж. Шахрайка приватизувала житло, зробила ремонт та продала квартиру, отримавши за неї гроші. Власникам же передбачливо запропонувала пожити у селі, мовляв, на деякий час, доки квартиру оглядатимуть покупці, й вивезла людей у одне з сіл Ужгородщини. «Коли на заяву ошуканої сім’ї міліція виїхала на місце, то виявила замість більш-менш пристойного житла звичайний свинський сарай...,— розповів пан Харін. — Люди там живуть дотепер. Треба сказати, що в дорученні ніде не йдеться про термін повернення грошей за продану квартиру, чим шахрайка і скористалася. Справа передана до суду. Розгляд її вимагає часу, слід довести, що угода з продажу є неправомірною, тож так чи інакше старій матері з інвалідом-сином треба буде зачекати...» Але чи будуть чекати зимові морози, щоб бідні ошукані люди бодай не замерзли до весни у своєму хліві?
Справа про квартирні афери підприємця Г. вже другий рік на розгляді міської прокуратури. Цей верткий ділок відомий тим, що позичав гроші представникам незахищених груп населення у розмірі 3—5 тисяч гривень під розписку. Відтак особисто самим Г. та нотаріусом це оформлялося на бланку договору завдатку, де дописувалося, що така то сума коштів надається під заставу даної квартири. Після цілком передбачуваного неповернення коштів позичальником Г. звертався у цивільному порядку до суду. З вартості квартири стягувалася сума боргу, відтак він доплачував різницю вартості квартири, що була дуже заниженою, і таким чином заволодівав житлом. Часто боржники самі віддавали квартиру через відсутність грошей, які заборгували. На оборудках Г. надбав будинки, квартири, магазини...
Два епізоди шахрайства інкримінуються директорові одного з найстаріших у місті агентств нерухомості. Отримавши гроші від потенційного покупця, цей липкорукий пан уклав угоду з продавцем, натомість двічі (!) продав квартиру стороннім людям. За таким же сценарієм продав ще одну квартиру. Директора заарештували, наразі він у СІЗО, справа розглядається прокуратурою.
«Спокуса шахраювати через високі ціни на житло дуже велика, на жаль, — каже начальник відділу державної служби боротьби з економічною злочинністю Ужгородського МВ УМВС Юрій Харін. — Що би хотів порадити громадянам?
Насамперед людям, мало обізнаним з юриспруденцією, не варто спілкуватися з приводу продажу, застави чи оформлення догорів завдатку під заставу квартири зі сторонніми. Не передавати нікому документи на володіння або користування квартирою: інвентарну справу, договір найму, свідоцтво про право власності тощо. Внаслідок надмірної довірливості дуже просто опинитися на вулиці... Робити це все-таки краще через агентства нерухомості, принаймні відомо, до кого звертатися та з кого питати. В агентстві нерухомості слід поцікавитися, чи є дозволи на проведення операцій з нерухомістю, документи про реєстрацію фірми, договір оренди, аби переконатися, чи не є фірма так званою «5-хвилинкою», створеною під певну аферу. Неодмінно слід проконсультуватися з кваліфікованим юристом».

ШАХРАЙСТВО ЗІ СПОЖИВЧИМИ КРЕДИТАМИ СТАЄ МАСОВИМ

На своєрідний злочинний потік нині поставлене шахрайство з кредитними спілками. У таких магазинах, як, наприклад, «Фокстрот», розміщені представництва банків та кредитних спілок, які пропонують максимально спрощену процедуру оформлення споживчих кредитів без довідок про доходи, прописку тощо, проте тут проявив себе принцип «палиці з двома кінцями». На 20 виданих кредитів один виявляється фіктивним, а одна особа з 20 подає фіктивні документи: вкрадений або знайдений паспорт з вклеєною фотокарткою, довідку про доходи, ідентифікаційний код на сторонню особу тощо. Навіть дзвінок на роботу за залишеним номером телефону може ввести в оману. Недобросовісні особи залучають громадян, створюючи своєрідну злочинну мережу з метою привласнення коштів кредитних спілок та банків, а придбаний таким методом товар затим дешевше перепродують. За поточний період надійшло близько двох десятків заяв, і це далеко не повна картина: добре, якщо факт зафіксований на момент оформлення документів на придбання товарів, тоді лиходія хапають на гарячому. Так було з львів’янином, який подав до кредитної спілки підроблений крадений паспорт мешканця Мукачівщини, куди вклеїв своє фото, а також куплені довідки на давно неіснуючу берегівську фірму, де нібито працює з зарплатнею 1 500 грн. Працівники банку й правоохоронці завадили хитрунові придбати мобільний телефон та телевізор, проти нього порушено кримінальну справу. Проте якби кредит вже було оформлено, «шукати вітра в полі» було б куди важче... Серед аферистів-«асів» трапляються й такі, як-от бухгалтерка Ганна, яка, надаючи бухгалтерські послуги багатьом фірмам та маючи доступ до печаток, бланків і добре підробляючи підписи, тільки за попередніми підрахунками «кинула» своїх клієнтів на майже 2 млн. грн.
У січні за фактом давання хабара співробітники ВДС БЕЗ Ужгородського міськвідділу міліції затримали одного з начальників управлінь Закарпатської облдержадміністрації, який курирував видачу дозволів на ведення одного з видів підприємницької діяльності. 8 епізодів хабарництва вже доведені. Наразі чиновник перебуває на підписці про невиїзд, проте продовжує працювати на керівних посадах. Продовжують працювати і викладачі-хабарники. На жаль, нашим законодавством не передбачено негайне відсторонення та категоричну заборону працювати на посадах і за спеціальністю для тих, хто скомпрометував себе корупційними діяннями. Прокуратура також розслідує справу, порушену проти одного з керівників МРЕМу, в обов’язки якого входить контроль за суб’єктами енергонагляду, за отримання хабара в обмін на надання дозволу на підключення до електромережі. Пан Харін схильний бачити дві передумови для явища хабарництва в органах влади: держава надає чиновникові право накладати на його розсуд штрафні санкції у розмірі, наприклад, від 100 грн. до 1000 грн., відтак дражнити цим самим підприємця, а друге — це невисокі зарплати держслужбовців, за яких складно утриматися від спокуси не взяти хабара при зарплатні тисяча грн., коли через твої руки проходять десятки тисяч!.. Вихід — чітко визначити компетенцію службової особи в кожному конкретному випадку. Загалом виявлено 16 злочинів за фактом хабарництва (торік 9). З одного боку, це свідчить про кваліфікацію правоохоронних органів, з іншого — суспільство наше продовжує перебувати у стані ураження вірусом корупції. Серед пріоритетних напрямків роботи ВДС БЕЗ Юрій Харін назвав також супровід руху бюджетних коштів на всіх рівнях та виявлення фактів зловживання ними, цьогоріч виявлено 13 злочинів, за одним із найбільш резонансних винесено судовий вирок екс-заввіділом капітального будівництва міськвиконкому за розкрадання понад двадцяти мільйонів гривень.
Людмила Сушко
14 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини