Хто замовляє викрадання картин?

На це запитання не знаходять відповіді слідчі, які займаються справами про пограбування колекціонерів.

Хто замовляє викрадання картин?Слідче управління ГУ МВСУ у Львівській області завершило розслідування й передало до суду справу про розбійний напад на помешкання 78-річної львів’янки Світлани Григорович, власниці дорогої колекції картин. Коли за цей злочин правоохоронці затримали двох молодиків, почувши про це, зраділи чимало власників приватних колекцій, які останніми роками стали жертвами пограбувань. Вони сподівалися, що міліція нарешті нейтралізувала банду, яка полювала на полотна відомих майстрів пензля. Та пізніше з’ясувалося, що до інших нападів на колекціонерів кривдники Григорович не причетні.
Як повідомляв “ВЗ”, 13 березня в квартиру самотньої львів’янки Світлани Григорович на вулиці Грабовського увірвалися двоє невідомих. Вони зв’язали стареньку липкою стрічкою та повиносили з помешкання десятки картин відомих майстрів пензля, зокрема Івана Труша та Сергія Святославського. Через тридцять днів після нападу міліціонери затримали двох студентів. Та у них вилучили лише чотири картини з кількох десятків викрадених у Григорович полотен. Решту, припускають правоохоронці, молодики, замітаючи сліди, просто спалили.
Справою Григорович спочатку займалися слідчі Галицького райвідділу міліції Львова. Незабаром її забрало до себе слідче управління ГУ МВСУ у Львівській області, сподіваючись, що через затриманий дует можна буде розкрити інші пограбування колекціонерів. Та надії слідчих не виправдалися. Сьогодні, з’ясував “ВЗ”, правоохоронцям достеменно відомо, хто саме ініціював напад на помешкання Григорович. Спочатку слідчі припускали, що ідея пограбувати багату бабцю належала одному з арештованих студентів, який виріс у родині відомого львівського колекціонера, отож знав ціну полотнам. Під час слідчих дій вилучили на експертизу й перевірили всі картини з колекції батька арештованого, до речі, колишнього працівника міліції. Та з’ясувалося, що цей колекціонер – чесна й порядна людина, яка всі картини придбала законно, і після перевірки полотна повернули власникові. На Григорович, з’ясували слідчі, студентів навів раніше судимий львів’янин, який постійно “крутився” між художниками на Вернісажі. Там він і почув про самотню жінку, яка час від часу, щоб прожити, продавала картини з колекції покійного чоловіка, отож у її квартирі бувало чимало художників, експертів, працівників галерей. Наводчик на бабцю мав і свого покупця для викрадених картин. Кримінальні справи цих двох осіб виділено в окреме провадження.
Міліціонери, завершивши розслідування про напад на колекціонерку Григорович, розуміють, що на волі залишаються члени якогось серйозного злочинного угруповання, яке володіє інформацією про приватних колекціонерів. Лише протягом двох останніх років у Львові жертвами крадіжок та розбійних нападів стали колекціонери Петро Гулин (викрадено графічні твори), Андрій Смольський, у якого викрали 24 роботи його батька – видатного художника Григорія Смольського, Зенон Гурницький (лише одна з викрадених у нього картин – “У свято” пензля Теофіла Копистянського коштує понад 60 тисяч доларів), Марко Сімкін, у якого під час нападу забрали серед інших творів мистецтв й бронзову скульптуру роботи Лансере (1888 рік) “Князь Святослав на шляху із Царграда”.
Майже всі потерпілі колекціонери переконані, що їхні твори осіли десь у столиці. Адже так звані “нові українці” зрозуміли, що найкращий спосіб легалізації “брудних коштів” - купівля творів мистецтва, які постійно дорожчають. Тому останнім часом в країні з’явилися десятки новітніх колекціонерів. Власником однієї з найбільших колекцій картин художників Закарпатської школи, скажімо, є голова Секретаріату Президента Віктор Балога. Час від часу з кількома експертами (останні мають стежити, щоб не підсунули “туфту”) в Ужгород приїжджає дружина екс-голови Адміністрації Президента Медведчука Оксана Марченко. Щоразу вона повертається до столиці з кількома десятками куплених картин. “А до фортець якогось нувориша у Кончі-Заспі, – кажуть колекціонери, — де можуть зберігатися й викрадені картини, міліціонерів на гарматний постріл не підпустять”.
"Високий Замок"
02 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

11:58
/ 1
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 1
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
» Всі новини