Підприємства Ужгорода шукають кваліфіковані кадри

Упродовж двох днів, 12–13 жовтня, в Ужгородському міському центрі зайнятості вирував Ярмарок вакансій. Цей захід проводиться уже четвертий рік поспіль. Як зазначив директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк, Ярмарки вакансій носитимуть системний характер і проводитимуться щоквартально.

Підприємства Ужгорода шукають кваліфіковані кадриКрім цього, доброю традицією стали виїзні міні-ярмарки вакансій на підприємствах міста. Основна мета сьогоднішнього – допомогти їм знайти одне одного, ознайомити безробітних та роботодавців з ринком праці міста над Ужем, з тими послугами, які надає служба зайнятості. А роботодавці – клієнти №1 служби зайнятості – ще раз відчують підтримку і реальну допомогу в підборі працівників, які відповідають їхнім вимогам.
Як правило, людина, яка тривалий час перебувала на обліку в центрі зайнятості, повертається до трудового життя дуже важко і морально, і фізично, і психологічно. Тому Ярмарок зорієнтований у першу чергу на “боротьбу” з довготривалим безробіттям. Прикро, але “специфіка” нашого міста у тому, що без роботи опиняється багато людей з вищою освітою, особливо з гуманітарною. Випускники технічних вузів можуть знайти роботу в Ужгороді, а ось філологам це зробити важче. Який вихід із цієї ситуації?

По-перше, завжди є можливість змінити професію, перекваліфікуватися. У вирішенні цієї проблеми активно допомагає служба зайнятості, організовуючи професійне навчання та перенавчання безробітних.

Роботодавці-учасники ярмарку виступали, так би мовити, у двох “вагових” категоріях. Першого дня були запрошені промислові підприємства: ТОВ “Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед”, ТОВ “Ядзакі-Україна”, ВАТ “Ужгородська взуттєва фабрика”, ТОВ “Ено-Ужгород ЛТД”, ВАТ “Машинобудівний завод “Тиса”, Ужгородське виробниче підприємство “Синевир” УТОГ, ТОВ “ФЦА Україна”, ВАТ “Патент”, ТОВ “Завод “Конвектор”, а також ВАТ Готельно-туристичний комплекс “Інтурист-Закарпаття”. Другого ж дня з безробітними спілкувалися представники торгових підприємств ДП “САВсервіс”, ТОВ “Дастор-Ужгород”, ТОВ “ДЦ”, ТОВ “Сільпо-70” та ін.
Одним із завдань служби зайнятості є профорієнтаційна робота з випускниками шкіл, проведення Днів кар’єри, під час яких молодь знайомиться з тими професіями, які користуються попитом на ринку праці. Це другий, упереджувальний, шлях вирішення проблеми довготривалого безробіття.

Усього ж протягом цього року в Ужгородському міському центрі зайнятості перебувало на обліку близько 4200 незайнятих громадян. Працевлаштовано ж 1960 осіб, 84 з яких з наданням роботодавцям дотацій з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 48 безробітних стали підприємцями, скориставшись правом отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю. За рахунок коштів Фонду навчалося 400 осіб за 10 професіями, придатними для самозайнятості та роботи на підприємствах.
На сьогодні в Ужгороді є 860 оперативних вакансій. Про окремі з них розповіли на організованій під час Ярмарку прес-конференції самі роботодавці.

Менеджер з працевлаштування компанії “Джейбіл” Віктор Костів повідомив, що їх підприємство шукає начальників відділів тестування та якості, інженерів, інженерів з тестування, інженерів з якості, інженерів з організації виробництва, тестувальників, начальників зміни, контролерів з якості, агентів з постачання. Оскільки “Джейбіл” є найбільш високотехнологічним проектом в Україні, то й вимоги до його менеджерів високі: вища технічна освіта, глибокі теоретичні знання та значний управлінський досвід. Кадри для “Джейбілу” “куються” в УжНУ, Львівській політехніці. Підприємство вироблятиме продукцію класу hi-tech. До речі, відкриття першої черги заводу заплановано на березень-квітень наступного року. Тут працюватиме близько 3000 людей. У далекій перспективі – будівництво другої черги заводу, де отримають роботу стільки ж наших громадян.

Менеджер з персоналу ТОВ “ФЦА Україна” Марта Мигальнюк шукає кваліфікованого інженера-електроніка та працівників у виробничі цехи: апаратників дозування, укладальників-пакувальників, слюсарів технологічного обладнання, ливарників пластмас. Мінімальна заробітна плата складає 840 грн. Незабаром на підприємстві відкриються цехи з виробництва косметики і шампунів. Є можливість кар’єрного росту. Той працівник, який добре зарекомендував себе на робочому місці, може “дорости” до начальника цеху, зміни. Робота у три зміни, але у нічну зміну працює заводський транспорт. У їдальні ж можна пообідати за півціни.
Кваліфікованих поліграфістів та інженера-енергетика потребує ВАТ “Патент”, торгового представника та комплектувальника - ДП “САВсервіс”, складальника верху взуття – ВАТ “Ужгородська взуттєва фабрика”, електрозварника ручного зварювання, електрогазозварника, транспортувальника – ВАТ “Машинобудівний завод “Тиса”. Ще чимало вакансій та вільних робочих місць чекало на відвідувачів Ярмарку. Отже, роботу в Ужгороді знайти можна. І знаходить її той, хто шукає.
Репортер
13 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини