Відгоміни "Гуцульської ріпи": Лілія Атаманчук із Коломиї вишила вже понад 150 сорочок

У географічному центрі Європи — в селі Ділове (давня назва Требушани), що на Рахівщині, — на фестивалі «Гуцульська ріпа» милували очі хлопчики й дівчатка, юнаки і юнки, чоловіки й жінки у вишиванках, які, до речі, як і рушники, таять у собі магічну силу, мають свою мову. Нині носити вишиванку стало стильно, модно, «струйово». Різні кольори сорочок, ідеальна сонячна погода того дня так мені підносили настрій, що серце буквально співало.

Тому мене й зворушила приємна скромна особа, яка коло узбіччя дороги продавала вишиванки. Виявилося, що Лілія Атаманчук приїхала на свято з Коломиї, причім на Закарпатті - вперше. Ми розмовляли, зокрема, й під відомий шлягер «А сорочка мамина біла-біла...»:
- Зі своїми вишиванками я вже не раз їздила у Львів, Тернопіль, двічі - до Києва, Полтави, Сум. Вишиванням захоплююся з дитинства: мати навчила. Далі в школі на уроках праці ми з подругами любили змагатися в складності узору. Та й загалом у нас, на Івано-Франківщині, рукоділля дуже розвинене. Тяжко сказати, скільки я вже сорочок вишила - можливо, 150, але не більше 200 - не рахую. Звичайно, це не багато, якщо порівняти, приміром, з моєю матір'ю. Особисто я «спеціалізуюся» на чоловічих сорочках, які мають найбільший попит, але також вишиваю скатертини, серветки, светри, хустини. На одну сорочку йде приблизно два тижні. Все залежить від настрою, часу, обставин, від якості, густоти полотна. Найтяжче даються оці мережки -коли білим по білому, адже очі швидко втомлюються. Тому біла вишивка спокійно може забрати й місяць; через це й удвічі дорожча - 600-700 гривень, коли інші - 250-300. Я люблю вишивати: ця робота мене заспокоює. Тим більше останні кілька років лише завдяки їй і заробляю. Узори здебільшого беру з українських журналів. Можу й сама щось дофантазувати. Намагаюся цілком не повторюватися.
Що ще? Ну хоча б таке: білого кольору вишиванки купують переважно старші чоловіки, молодим більше до вподоби чорні. Коли відверто, у вас слабка торгівля. Це й від мами знаю. Інколи поїздка виправдовується фінансово, інколи - з натяжкою, одне слово, коли як - все передбачити неможливо.
На Івано-Франківщині на фестивалях більше чоловіків і жінок одягнуті у вишиванках. Якихось особливих покупців не мала, зрештою, я ж і не запитую, хто є хто. Безперечно, покупці - різні: один може підійти, подивитися, приміряти, відразу заплатити й Піти; другий може хвилин десять роздивлятися, розпитувати, ще десять приміряти і ще десять консультуватися з товаришем або дружиною - а врешті не взяти; третій буде ще чимось морочити голову. Я вже до всього звикла, нічим не здивуєш...
Михайло Фединишинець
31 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини