Застосування кластерного аналізу може забезпечити успішний розвиток Закарпаття

11 жовтня в Ужгороді на спеціалізованому семінарі фахівці лісогосподарської та деревообробної сфер обговорювали нову для України пропозицію застосування т.зв. кластерного аналізу. Спеціалісти запевняють, що такий метод міг би забезпечити Закарпаттю розвиток на зразок відомої Силіконової долини.

Застосування кластерного аналізу може забезпечити успішний розвиток ЗакарпаттяНайголовніше, що потрібно для успішного розвитку регіону — чітка та повна інформація про наявні ресурси, реальну потужність підприємств, а також фахові аналітичні прогнози щодо імовірних шляхів ефективної побудови роботи галузі. Саме про таку схему побудови комплексного аналізу йшлося на вступному семінарі до проекту «Кластерний аналіз лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості Закарпатського регіону України». Організатором семінару став Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства FORZA, знаний у краї через ряд втілених ініціатив у лісогосподарській сфері.

Саме поняття кластер означає певну сукупність. У світі концепція кластерного аналізу з’явилася ще у кінці 80-х та дозволила системно і всеохоплююче оцінити певну галузь. Найвдалішим прикладом стала Силіконова долина в США, де шляхом такого аналізу було встановлено найбільш оптимальний розвиток саме для цього конкретного регіону з його конкретними ресурсами, проблемами та перевагами.

Кластерний аналіз може бути корисним не лише для економіки загалом і потужних підприємств, а й для кожної окремої сім’ї, наприклад, щодо можливості покращення добробуту через використання недеревинних продуктів лісу — грибів, ягід тощо. Про це на семінарі розповів д-р Торстен Мрозек, старший консультант Міжнародного інституту менеджменту лісової екосистеми та використання лісових ресурсів Університету Монстера (Німеччина). Він також зауважив, що у всьому світі зростає попит на продукцію з деревини та послуги, пов’язані з лісом. Проте на ринках загострюється конкуренція, а стандарти та обмеження щодо ведення лісового господарства стають все більш вимогливим. Саме тому концепція кластерного аналізу (що на сьогодні вже широко застосовується в інших сферах промисловості) є надзвичайно важливою для лісогоподарства. Комплексний аналіз усіх можливостей галузі та імовірних наслідків від різних способів використання її ресурсів забезпечують конкурентоспроможність господарств, їх ефективність, сприяють розвиткові економіки регіону загалом та добробуту місцевого населення.

Щодо конкретних умов Закарпаття, то впровадження кластерного аналізу визнане фахівцями вкрай необхідним та актуальним, адже хаотичність відомостей про реальний стан справ у лісогосподарській та деревообробній галузях, відсутність аналітичних оцінок і прогнозів не сприяє розвиткові краю. Наприклад, щорічно в області заготовлюється близько 1 млн. м3 деревини. Кластерний аналіз мав би відповісти на питання – як раціонально використовувати цей ресурс, чи варто, наприклад, підтримувати інвестиційну пропозицію про створення потужного деревообробного підприємства і до чого це може призвести. Результати аналізу покажуть, якими взагалі повинні бути підприємства, аби забезпечити сталий розвиток сфери та економіки регіону. Про це на семінарі розповів к.т.н., завідувач кафедри технології виробів з деревини Львівського національного лісотехнічного університету Орест Кійко. Чи вистачить лісу, чи будуть конкурентно здатними підприємства, чи отримає користь місцеве населення — усі ці відповіді подає фаховий кластерний аналіз фахівцям та органам влади у багатьох країнах світу. Черга за Україною, котра, можливо, розпочне впровадження такого досвіду саме із Закарпаття.

Ерік Обрегольцер, координатор проекту від Швейцарського фонду розвитку та міжнародного співробітництва «Інтеркорпорейшн» запевнив, що фахівці зі Швейцарії та Німеччини готові безкоштовно надати Закарпаттю досвід провадження кластерного аналізу. «Звичайно, йдеться не про сліпе копіювання іноземного досвіду, адже ми добре усвідомлюємо, що концепцію слід адаптувати до місцевих умов», — каже Ерік Обергольцер.

Хілмар Фільмі, міжнародний радник Проекту FORZA висловив впевненість, що здійснення кластерного налізу у лісогосподарській сфері призведе до сталого розвитку господарства Закарпаття в цілому. А набутий у закарпатських умовах досвід п. Хіольмі пообіцяв передати й для інших областей України.
13 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини