Українську літературу в Німеччині презентують Андрухович, Любка і Рошко

У рамках міжнародного гуманітарного діалогу, для налагодженя ефективних культурних мостів у сфері европейського порозуміння, 8 листопада цього року в місті Дармштадт (Німеччина) відбудеться День України і Польщі.

Цей захід – суто культурного спрямування, організовує його Німецький інститут культури Східної Европи. Свято розпочнеться з круглого столу та наукових доповідей про розвиток сучасної культури України та Польщі.
Україну представлять письменники Юрій АНДРУХОВИЧ, Михайло РОШКО та Андрій ЛЮБКА. Заплановані читання творів письменників рідною мовою та перекладів, а також студійний запис авторького читання для виходу в світ аудіо-диску сучасної української літератури для німецьких слухачів.
Довідка:
Юрій Андрухович (13.03.1960) - поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Народився у Станіславі (нині Івано-Франківськ). Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного інституту у Львові (1982) та Вищі літературні курси при Літературному інституті в Москві (1991). Працював газетярем, служив у війську, деякий час очолював відділ поезії івано-франківського часопису "Перевал" (1991 - 1995). Співредактор часопису тексту і візії "Четвер" (1991 - 1996). Ю́рій І́горович Андрухо́вич (відомий також як Патріарх, *13 березня 1960, Івано-Франківськ) — поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент АУП.
1985 разом з Віктором Небораком та Олександром Ірванцем заснував поетичну групу Бу-Ба-Бу, котра одною з перших почала відновлювати в українській літературі карнавальні та буфонадні традиції, продемонструвала успішний приклад творення соціо-культурного міту. З 1991 року Андрухович – співредактор літературно-мистецького журналу "Четвер", співпрацював також із журналом "Перевал", виступивши упорядником двох його чисел.
У часописі "Сучасність" вперше побачили світ найвагоміші прозові твори письменника: "Рекреації" (1992), "Московіада" (1993), "Перверзія" (1996), видані у 1997 році окремими книгами, есей "Центрально-східна ревізія" ("Сучасність", 3'2000).
Присутність Андруховича в Івано-Франківську стала вагомим чинником ферментації т. зв. "станіславського феномену" та формування місцевої мистецької еліти. Творчість Андруховича має значний вплив на перебіг сьогоднішнього літературного процесу в Україні, з його іменем пов'язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході. Твори Андруховича перекладені польською, англійською, німецькою, російською, угорською, фінською, шведською, іспанською, чеською мовами й есперанто.

Михайло Рошко - Народився і до школи ходив у смт. Міжгір'ї, літні канікули проводив у дідика Ілька Рошка в с. Верхній Бистрий; у походи туристів водив від озера Синевир до Бескида у с. Студений; два роки у кирзових чоботах ходив у Сикешфегирварі в Угорщині;
студентом був в Ужгороді; дипломну роботу писав у Москві, в МГУ; кандидатську дисертацію з американської літератури захищав у Києві, в інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України;
стажувався на телекомпаніях штату Нью Йорк, США; наукове стажування проходив в університетах Шотландії (Данді, Единбург); студентськими стажуваннями керував у Німеччині, в м. Зіген, Кельн;
на лижах катався в Подобовці, на Бескиді, на Красії, на Драгобраті, на Тростяні, і в штаті Нью Йорк; плавав у морях у Хорватії, Болгарії, в Криму, в Одесі; в океані у США, в Англії; у річках Ріка, Уж, Тиса, Волга, Дніпро, Десна, Дунай, Тей. Художні твори: містична повість "Ревнощі з того світу" (2004), збірки оповідань "Кривавий місяць над Минчелом" (1999, 2000), "Там, где нет женщин" (1993), "Коли шепоче дощ" (1991). Оповідання друкував у журналах і газетах: "Карпатський Край", "Дукля", "Тиса", "Зелені Карпати", "Молодь Закарпаття", "Ужгородський університет" та ін., в антологіях прози „Проза Закарпаття ХХ ст.."(2004), „Творчість джинсового покоління" (2007), „Дитяча література Закарпаття" (2005) та ін. Оповідання про армійську дідівщину опубліковані у Франції французькою мовою.
Наукові твори: монографія "Художній світ романів Кена Кізі: "Політ над гніздом зозулі" та "Часом нестерпно кортить" (2002); навчальний посібник "Постмодернізм у зарубіжній літературі" (2003), понад 30 статей у наукових фахових виданнях, багато журнальних та газетних публікацій.

Андрій Любка - (* 1987, Рига, Латвія) український поет, перекладач і есеїст.
Закінчив Мукачівське військове училище. Студент української філології Ужгородського національного університету.
Один з організаторів акцій в Ужгороді на підтримку Віктора Ющенка під час Помаранчевої революції. На президентських виборах у Білорусі в 2006 році юнак був спостерігачем від ОБСЄ та радником кандидата в Президенти Аляксандра Мілінкевіча, брав участь у акціях протесту. Просидів кілька діб у білоруській в'язниці та був висланий з країни.[1]
Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008). Вірші та переклади друкували у журналах «Київська Русь», «ШО», «Всесвіт», «Потяг-78», альманахах «Джинсове покоління», «Карпатська саламандра», «Корзо» та ін. Лауреат літературної премії «Дебют» (2007). Вірші перекладені угорською, російською, німецькою, білоруською, англійською та польською мовами.

НЛО „Ротонда"
29 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини