Гравці страхового ринку Закарпаття відверто обговорили його проблеми

12 жовтня в Ужгороді відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Страховий ринок України: 15 років досвіду. Особливості страхування «по-закарпатськи».

Фахівці з питань розвитку страхового ринку у Закарпатті прокоментували ситуацію, що склалася. Зокрема, йшлося про якість надаваних страхових послуг, недобросовісну конкуренцію у середовищі страхового бізнесу та демпінг цін, страхову культуру населення тощо.

Участь у «круглому столі» взяли керівники кількох закарпатських філій українських страхових компаній, зокрема, СК «Універсальна», «Гарант-авто», «ПРОСТО-страхування», «Пожежно-страхової компанії», «Оранта», «Глобус», а також банкіри.
Заступник директора Закарпатської регіональної дирекції СК «Універсальна» Оксана Майборода запросила колег до постійної співпраці заради спільного контролю за діяльністю страхових компаній на Закарпатті. Саме «Універсальна» стала ініціатором подібних зібрань по всій Україні, започаткувавши проект «Страховий ринок України: 15 років досвіду».

Усього в Закарпатті зареєстровано понад 70 філій страхових компаній, близько 40 із них регулярно подають звітність, а реально працюють 6-8 компаній, свідчать фахівці.

Віктор Матяшовський, директор обласної дирекції ВАТ УСК «Гарант-Авто» звернув увагу на світові стандарти якості страхування. Він наголосив на тому, що якість страхової послуги не можна перевірити природними аналізаторами «на смак чи дотик», тому зростає важливість професійного аналізу договору страхування. Натомість споживачі досі залишаються неуважними до питань страхування, прагнуть почути від компанії сталу суму полісу, замість того, аби ретельно підібрати найбільш відповідний пакет послуг з конкретними умовами для власних потреб. У західних державах цю функцію беруть на себе страхові брокери, які підбирають найбільш вигідну страхову пропозицію конкретному клієнтові. В Україні ж такий інститут не отримав розвитку, оскільки, на жаль, не знайшов споживацького попиту. В. Матяшовський зазначив, що часто люди виборові взуття приділяють більше уваги, аніж аналізові страхового полісу для, наприклад, авта вартістю понад 250 тисяч гривень.

Володимир Малеш, директор Закарпатської філії ЗАТ «ПРОСТО-страхування» зауважив, що якісно донести суть послуги до клієнта повинен страховий консультант, який зобов’язаний фахово презентувати продукт, пояснити усі його нюанси та постійно супроводжувати клієнта.
Андрій Скубенич, представник СК «Глобус» стверджує, що про рівень якості послуг страхової компанії свідчить рівень її виплат. Він також озвучив відмінність українського страхового ринку від європейського. Так, кошти, які знаходяться в обігу на українському страховому ринку становлять близько 5 грн. на людину, тоді як у Польщі ця сума сягає 400 євро, в інших європейських державах — понад 1000 євро. А. Скубенич також зауважив, що на ринку страхових послуг Закарпаття часто помітною є неадекватність тарифної політики окремих компаній. Споживач повинен звернути увагу на відповідність між тарифами і виплатами.
Директор Закарпатської філії ВАТ «Кредобанк» Микола Бережанський наголосив на важливості співпраці банків та страхових компаній, назвавши її найбільш пов’язаним бізнесом. Адже страхові компанії зменшують ризики продажу банківських послуг, а банки сприяють накопиченню ресурсної бази страхових компаній.

Щодо ситуації з обов’язковими видами страхування, то причиною «неслухняності» громадян В. Матяшовський називає особливості нашої ментальності. У діях держави, у свою чергу, відсутня стабільність та послідовність щодо обов’язкового страхування. «Ситуація із придбанням полісів цивільної відповідальності водіїв загалом віддзеркалює стан відповідальності у суспільстві», — стверджує фахівець. Він також закликає закарпатців бути більш уважними та зрозуміти, що в жорстких умовах ринку слід подбати про себе самому.
12 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини