На початок жовтня на Закарпатті газифіковано 239 тисяч будинків

За дев’ять місяців цього року в Закарпатській області газифіковано майже 5,5 тисячі будинків, прокладено 82 кілометри газових мереж.

Загалом на початок жовтня із 611 населених пунктів області природним газом користуються мешканці 363-ох.
В області стовідсотково газифіковано населені пункти Виноградівського та Іршавського районів. До кінця цього року планується завершити газифікацію ще трьох районів – Берегівського та Ужгородського.
Наразі у Закарпатській області побудовано 4864 кілометри газових мереж. На початок жовтня газифіковано понад 239 тисяч будинків та квартир. За останні чотири роки протяжність газових мереж збільшилася на півтори тисячі кілометрів, кількість газифікованих будинків зросла на 55,6 тисячі.
– З 2005 року на Закарпатті газифікація житлового фонду зросла на 14 відсотків, і на сьогоднішній день блакитним паливом користуються майже дві третини населення області. За цим показником ми займаємо одні з кращих позицій в країні, адже загальнодержавний показник газифікації становить 43 відсотки, – констатує заступник головного управління – начальник управління розвитку соціальної сфери і торгівлі облдержадміністрації Василь Вовканич.
За 2006-2008 роки в області значно скоротилися обсяги незавершеного будівництва газових мереж, а будівництво нових розпочинається лише за умови визначення всіх можливих джерел фінансування, які забезпечать завершення робіт.
– Обласною владою прийнято рішення спрямовувати субвенцію з державного бюджету лише в ті адміністративно-територіальні одиниці, які беруть участь у співфінансуванні об’єктів, тому й маємо значний приріст газифікованих сіл, – каже Василь Вовканич.
В області вироблено єдиний підхід до будівництва газових мереж та проведення газифікації населених пунктів: за рахунок коштів державного бюджету здійснюється будівництво підвідних газопроводів до населених пунктів. В свою чергу, будівництво вуличних газопроводів фінансують місцеві бюджети, спонсори та власне населення.
– Газ у сільському будинку – не розкіш, це розв’язання багатьох життєво важливих проблем, зокрема і з опаленням. Тож навіть у непростих умовах для прокладання газових мереж мешканці сіл створюють вуличні кооперативи, власним коштом газифікують населенні пункти. Але через те, що Кабінет Міністрів недофінансовує видатки на газифікацію, в багатьох селах маємо ситуацію, коли вулична мережа газопроводів готова, натомість відсутні підвідні, – каже Василь Вовканич.
У 2008 році для газифікації населених пунктів Закарпаття потребувало близько 20 мільйонів гривень. Але уряд виділив для цих потреб набагато менше коштів – 5,7 мільйона гривень, тобто третину від потреби. Якби Кабінет Міністрів цьогоріч стовідсотково профінансував потреби краю, то до кінця року на Закарпатті змогли б газифікувати 15 тисяч дворогосподарств. Саме тому в області вирішили залучити, окрім державного фінансування, ще й гроші обласного бюджету. Так, за кошти бюджетів розвитку в області цьогоріч продовжувалася робота з газифікації населених пунктів Мукачівщини та долини річка Тур’я Перечинського району, сіл північної частини Хустського району, будівництву підвідних газопроводів до чотирьох сіл Берегівського району та до двох населених пунктів Воловеччини.
Газифікацію в області останніми роками активізовано, проте в кожному районі роботи проводяться по-різному – в деяких швидше, в деяких повільніше. Найгірша ситуація із газифікацією на Рахівщині: тут не газифікований жоден населений пункт. Мешканці лише 12 відсотків населених пунктів Міжгірщини та Великоберезнянщини користуються блакитним паливом. У цих районах почали впроваджувати альтернативні види опалення – електричне. Також встановлюються системи опалення, що працюють на відходах деревообробки – стружках, тирсі. Так, на Міжгірщині почали виготовляти брикети з відходів деревини і використовувати їх для енергозабезпечення бюджетних закладів.
Для економії коштів та поліпшення подачі тепла, за рахунок місцевих бюджетів в області триває переведення закладів соціально-культурного призначення на автономне опалення. На сьогодні на Закарпатті в двох містах – Мукачеві та Хусті – всі школи та дитсадки вже обігріваються теплом автономних котелень. Завдяки цьому міська казна щорічно може закумулюювати мільйони гривень, що їх можна використати на поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів, – каже Василь Вовканич.
– Щодо газифікації краю, то обласна влада поставила амбітні, втім, цілком реальні завдання. Спільними зусиллями влади і громади маємо реальні результати – щороку завершується газифікація одного з районів області. Блакитне паливо стає більш доступним для більшої кількості закарпатців, – констатує Василь Вовканич.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
27 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини