Битва за Мукачево

Нинішній мер, ді-джей та інженер боротимуться за Мукачево, хоча грошей на вибори немає

Битва за Мукачево

Допоки в Києві бурхливо вирішують, чи будуть нові дострокові парламентські вибори, в регіонах тихо-мирно готуються до власних перегонів. У Мукачеві 30 листопада обиратимуть мера, оскільки нинішній голова міста Василь Петьовка вже давно є народним депутатом. Верховна Рада, попри всі негаразди та суперечки, таки встигла ухвалити постанову про проведення позачергових виборів у Мукачеві.

Саме цього тижня офіційно стартувала передвиборча кампанія. Колись про вибори мера другого за величиною міста краю говорив чи не весь світ. Всі пригадують події 2004 року, коли політичне протистояння влади та опозиції переходило межу, і в хід йшли озброєні молодики, багатотисячні мітинги та брудні політтехнології. Тоді мукачівські вибори стали ледь не початком Майдану і першою відчутною поразкою президентства Леоніда Кучми. Нині до цих виборів прикута значно менша увага. У впливового на область Віктора Балоги ворогів не менше, ніж свого часу їх було у Віктора Медведчука, але якщо тоді опозиційний Віктор Ющенко кидав всі свої ресурси на перемогу, то сьогодні «опозиційні» Юлія Ти­мошенко та Віктор Янукович не надто переймаються цими виборами. Чи то не вірять в повторення успішної історії для опозиції, чи то не надто хочуть «підбирати» область під свій контроль. Виходячи із ситуації, стає зрозуміло, що на цих виборах жорсткої боротьби за владу над містом не буде.

А боротися будуть 10 кандидатів. Багато хто прогнозує, що вибори мера перетворяться на референдум - «підтримуємо чи ні нинішній курс міської влади». Фаворитом цієї гонки в один голос називають нинішнього в.о. міського голови міста Золтана Лендєла. Вірний член команди Віктора Балоги, його одвічний помічник. Людина багато років попрацювала на благо міста, але в якості «другого номера». Тепер команда Віктора Балоги, яка навіть без кандидата була фаворитом, зробила ставку саме на нього. І більшість експертів переконана, що це правильний вибір. Золтан Лендєл має великий авторитет в місті як хороший господарник. До того ж абсолютно не зв’язаний з політикою та має незаплямовану репутацію. До сих пір безпартійний, хоча близький до «Єдиного центру». Його висуненням не підтвердилися чутки про повернення на посаду Василя Петьовки або Івана Балоги. Це свідчить, що ці люди нинішні посади здавати не збираються. Золтан Лендєл вже брав участь у виборах мера в квітні 2004 року, але зняв свою кандидатуру на користь Віктора Балоги.

Ймовірними суперниками Лендєла можуть стати «одвічно другий» Василь Швардак та Олексій Фазекош (ніяких родинних зв’язків автора цього матеріалу з кандидатом у мери нема. - Пр. авт. Д.Ф.). Обидва не раз брали участь у виборах. Василь Швардак ще й депутат обласної ради від Партії регіонів, яка й делегувала його на вибори. Мабуть, сподіваються на міський електорат Віктора Януковича. До речі, балотується на посаду ще один мукачівський партієць Роберт Іванчо – директор майбутнього «Льодового палацу», але вже як самовисуванець. Олексій Фазекош теж є ймовірним суперником Лендєла. Колишній «есдек», який залишив партію в її найважчі часи, нині представляє Народно-Трудовий союз, очолює обласний осередок. Але, як зізнаються експерти, Швардак і Фазекош хоч і є найбільш вірогідними суперниками Золтана Лендєла – шансів у них небагато. Варто ще згадати активну представницю інте­ресів Юлії Тимошенко в місті Ольгу Фенчак. Саме вона виступала проти організації в місті «живого ланцюга» на підтримку дій Президента. Пішла на вибори сама, а не від партії. Тому, чи кине свої сили на цього кандидата партія прем’єра – це питання ще вирішується.

А ще боротимуться за посаду мера Сергій Ільтьо (від соціалістів), інженер із «Закарпатського заводу МАФ» Володимир Гоменюк (від Народної партії), підприємець Михайло Глагола. Активно до виборів залучається і молодь. Мером Мукачева хоче стати і 23-річний представник влади, заступник начальника юридичного відділу міськвиконкому Іван Пліско та колишній ді-джей радіо «Закарпаття ФМ» Олександр Коцур, більш відомий як «МС Коцур».

Останнього вже встигли навіть побити. Як інформує прес-служба Молодіжної партії України, яку представляє кандидат, 20 жовтня близько 10 години в Мукачеві у провулку Лісному скоєно напад на кандидата та групу довірених осіб, що збирали підписи на його підтримку. В повідомленні йдеться, що людина, яка представилась Олександром, сказала, що команда від керівництва міста на збір підписів для цього кандидата не надходила, а «ви можете не дожити до ранку». Нападники вилучили підписні листи та спалили їх, про що кандидатом складена заява в міському управлінні МВС. Молодіжна партія України з цього питання адресувала офіційні листи до керівників МВС, Генеральної прокуратури та СБУ.

Кандидати кандидатами, але грошей на вибори так і нема. Верховна Рада недієздатна, уряд грошей на кампанію не виділяє. А передвиборча гонка вже почалася. Якщо Юлія Володимирівна не розщедриться, то скоріш за все вибори пройдуть за рахунок міського бюджету. Працівники міської територіальної виборчої комісії вже другий місяць не отримують зарплатні, працюють на ентузіазмі. Але вони впевнені, що вибори пройдуть.

«В комісії обстановка спокійна, порушень закону нема, все робимо вчасно», - запевняє заступник голови соціаліст Анатолій Мальцев.

Отже, гонка розпочалася, фаворит відомий. Переможну ходу Золтана Лендєла може зупинити лише виборець, не прийшовши на вибори. Далеко не факт, що явка на виборах буде більша за 50 % виборців. Нагадаємо, що в Мукачеві зареєстровано 64 тис. громадян, які мають право голосувати. Але навряд чи варто сумніватися, що команда із Секретаріату Президента не повпливає на явку виборців.

Денис Фазекаш, "НЕДІЛЯ"
24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Кусi 2008-11-05 / 08:36:00
З урахуванням перемоги темношкiрого Обами чому не виставляе свою кандидатуру на посаду мера Мукачева циганський барон ? З врахуванням демографiчних змiн в етнiчному складi електорату вiн мав би непоганi шанси. Даеш рому на мера !

Спостерігач 2008-11-02 / 16:16:00
А кто знає щось про Кандидата Івана Плиско?

Кусi 2008-10-31 / 21:25:00
Крiм Лендьела всi iншi - "технiчнi кандидати", для створення видимостi "демократичних виборiв", так би мовити "для пресси". А "Шкваря" - то вiдомий карточний шулер, з тiеi ж "колоди" що i балоговцi. В Партii регiонiв вiн "засланий козачок" вiд Балоги.

Спостерігач 2008-10-31 / 12:58:00
А Кандидат Швардак, це той, що відомий більше як "Шкваря"?

Спостерігач 2008-10-31 / 12:51:00
По перше фамілія кандидата пишеться через апостроф Ленд’єл!

По друге назвіть фамілію людини якаб була кращим керівником.

читач 2008-10-31 / 12:43:00
то все XEPHЯ

Кусi 2008-10-29 / 21:32:00
"Лендьел нормальний господарник...", а нехай попробуе вiдкрити свою приватну справу в Мукачевi (будучи простим жителем мiста) i зрозумiе, що освiта котру отримав в Вищiй партiй школi КПРС йому не допоможе. Без хабарiв i "кришi" це в керованому ним i балогiвським кланом Мукачевi - НЕ МОЖЛИВО.

* 2008-10-28 / 11:20:00
Неграмотно писати "Мукачево" і в заголовку, і в підзаголовку

мукачівець 2008-10-28 / 08:21:00
Лендел нормальний господарник, а просив притулку в США ще до виборів бо сдпуо його як більшість мукачівців пресувало по повній тому кусі-сюсі мовчи сдпуошна сучка

Антон 2008-10-25 / 01:01:00
До речі, нормально все викладено. Дивно, що Іван Балога не балотується. Мабуть в останній день подасть документи на реєстрацію????

Кусi 2008-10-24 / 23:52:00
Лендьел Золтан- безпартiйний ? Та це ж ОСТАННIЙ Перший секретар мicькому КПРС ! Вiн керував розграбуванням державних пiдприемств мiста, пiшовши на службу до Куштановицького бандформування (колиски "Барви"). Це вiн просив ПОЛIТИЧНОГО притулку у США, коли йому наступили "на хвiст" за фальсифiкацiю виборiв мiського голови. НУ дуже ДОСТОЙНА людина. Тому його балоговцi так цiнують i зроблять все можливе, щоб вiн i далi служив iм вiрою i правдою, поки вони занятi розборками в Киевi. Чого тiльки варте останне рiшення мiськради про сдачу в довгострокову аренду Мукачiвського замку жiнкам Балоги i Петьовки.

пройди світ 2008-10-24 / 23:20:00
це не той роберт що побив вчительку в гімназії

Таня 2008-10-24 / 18:42:00
гарна стаття, Денис Молодець!

слухачка 2008-10-24 / 18:11:00
денис молодець!

зростає як журналіст!

ХЗ 2008-10-24 / 17:14:00
:D, назва супер! довго сміявся :))))

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини