Ужгородські кладовища схожі на джунглі, а міська влада на це не реагує

Немає майбутнього в нації, котра не знає свого минулого, а ще більше, якщо забуває про тих, хто творив історію. Мабуть, не один з таких творців нашої історії спочиває на ужгородському кладовищі по вулиці Берчені, що в мікрорайоні «Шахта», чи на вулиці Капушанській.

Та про те, що тут знаходиться кладовище, нагадують лише кілька хрестів на могилах біля дороги, які, мабуть, все ж вирішили розчистити наші комунальники. А все інше – це справжні джунглі, в яких заблудився б і сам Тарзан. І це кладовище, яке знаходиться біля шосе та поблизу знаменитого сучасного обласного кардіоцентру. Не думаю, що при спогляданні цієї буйної рослинності, порослих павітицею та всіляким терням хрестів, у пацієнтів кардіодиспансеру покращиться серцебиття. Ще більше біль стискає груди, коли бачиш чепурні могили угорських вояків, які знаходяться одразу ж біля цього кладовища. Як же так? Чому угорці можуть подбати про своїх нащадків, що сплять вічним сном, а ми ні?
 
Не в кращому стані цвинтар по вулиці Капушанській. Купи сміття, густі зарослі чагарників, напіврозвалені пам’ятники. Так зараз виглядає це кладовище майже в самому центрі міста. Ще трохи - й ужгородці будуть ходити сюди по гриби, наче в ліс. А наразі воно виконує функцію міської вбиральні через брак громадських туалетів у місті.
 
У більш-менш нормальному стані кладовище на Кальварії та нове кладовище у с. Барвінок, до якого, однак, потрібно підвозити воду, бо нема централізованого водопостачання. А на Кальварії доволі часто трапляються аварії внаслідок падіння старих дерев, які постійно ламаються та нищать надмогильні пам’ятники. Наприкінці березня стара верба вивернулася разом з корінням і завдала шкоди одразу 6 пам’ятникам. Вік окремих дерев, які тут ростуть, - більше ніж століття. Аби велетні вчергове не повалилися на могили, потрібно не лишень обрізувати сухі гілки, але й зрізувати цілі дерева. Та, на жаль, працівники комунального підприємства не надто цим переймаються. А причиною, як і завше, називають нестачу коштів. Тим паче, заїхати на територію кладовища зі спецтехнікою, щоб спиляти дерево, неможливо, тому, щоб почати зрізати його з верхів’я, потрібно мати неабиякі навички альпініста. А таких працівників, очевидно, у комунальному підприємстві нема.
 
Ходили чутки, начебто для приведення в порядок кладовища в мікрорайоні «Шахта» хотіли виділити кошти австрійці, але далі розмов справа не пішла.
 
Як пояснили «НЕДІЛІ» в Ужгородському комбінаті комунальних підприємств, який і займається доглядом кладовищ, прибирання могил не входить до обов’язків служби. У їх відання входить доглядати за вивезенням сміття та слідкувати, щоб не плюндрували і обкрадали могили. З кладовища, що по вулиці Капушанській, яке є закритим, лише вивозять сміття, що накопичиться перед вхідними воротами, та раз на рік перед святом прибирають могили січових стрільців. А в мікрорайоні «Шахта» кладовище двічі на рік по ширині 10 м прокошують. На більше, як стверджують комунальники, не вистачає коштів. Щоб привести до належного вигляду ці два кладовища, за їх словами, необхідно мінімум 100 тисяч грн. Цього року для прибирання 10 міських кладовищ з міського бюджету виділили всього 250 тисяч, цих коштів, як стверджують у комбінаті комунальних підприємств, вистачає для підтримання порядку лише на кількох діючих цвинтарях. Наразі відповідну комунальну службу турбує інше – відсутність території для поховань. Кажуть, що у Барвінку місця для поховань вистачить максимум на рік.
 
Тож і надалі спостерігатимемо, як обростатимуть чагарниками та терням ужгородські кладовища. А хто знає, можливо, таке забуття чекає й на нас…

24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Василь 2008-10-24 / 17:19:00
Виправіть помилки у статті.

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини