В Ужгороді ввели оплату за групи продовженого дня у школах (ДОПОВНЕНО)

Вперше на Закарпатті введена оплата за групи продовженого дня у школах. Ввели її в Ужгороді. Вартість буде залежати від кількості дітей.

Якщо групи будуть переповнені – платитимуть менше, якщо ж ні – платня буде висока. В середньому складатиме 150 гривень. Діти далеко не всіх батьків тепер матимуть змогу користуватися цими послугами, навіть усіх соціально незахищених дітей не вдасться охопити безкоштовним перебуванням у школах після закінчення навчального дня, адже тепер не вистачає безкоштовних груп у місті, які оплачуються з бюджету. За підрахунками ОДА 2600 дітей в Ужгороді можуть опинитися без опіки після закінчення уроків. Не подобається така ситуація і директорам та вихователям груп. Останні ризикують залишитися без роботи, якщо батьки масово відмовлятимуться, а таких відмов вже у школах міста чимало.
Минулоріч в Ужгороді було 104 безкоштовні групи продовженого дня. Тепер лише 28. Ці групи залишили безкоштовними для соціально незахищених.У них навчається 861 дитина. Інші 76 груп міськвиконком зробив платними. Тож, якщо минулоріч в обласному центрі безкоштовно залишатися після уроків могли 3600 дітей, то тепер лише 861. Щодо соціально незахищених, то місту потрібно не 28, а як мінімум 35 безкоштовних груп. Лише тоді можна буде охопити усіх дітей цієї категорії.
Хоча 80% бюджету йде саме на сферу освіти, чиновникам грошей, з їхніх слів, не вистачає. А якщо введуть оплату за групи продовженого дня, у міськраді підрахували, - бюджет додатково отримає півтора мільйона гривень. От, що каже з цього приводу заступник начальника управління освіти Ужгородської міськради Богдан Кіштулинець:
- На наступний рік, за тими нашими скромними показниками, які ми можемо дати, на освіту заплановано з бюджету 97 мільйонів гривень. Але, на жаль, групи продовженого дня не включені у форменні розрахунки. Чому так, не зрозуміло, тому продовжені групи не входять у навчальні плани, ці послуги безкоштовно ми надавали раніше, але наступного року, коли йде формування бюджету на 2009 рік, грошей нам може не вистачити, адже ми плануємо суттєво підвищити зарплату усім вчителям, а на чомусь треба зекономити.
В обласній адміністрації з рішенням Ужгородського міськвиконкому не погоджуються, кажуть, економити і збільшувати бюджет можна, але не на дітях.
- Пояснення мерії було таке, що їм не вистачає коштів, але, як ми порахували понад 2600 учнів після 14-ї години, після навчання не будуть мати можливість залишатися в школі під наглядом вихователів цих груп, а це може призвести і до збільшення правопорушень, бездоглядності дітей в післяурочний час, за собою це несе дуже багато негативних наслідків. Тому вважаю, не варто економити на дітях, – розповідає начальник управління освіти і науки ОДА Михайло Мотильчак.
Батькам повідомлення про оплату за групи продовженого дня відразу ж не сподобалося. Вони почали відмовлятися від таких нововведень. Адже далеко не в кожного знайдуться зайві 150, а то й 200 гривень щомісяця. В суму оплати включили працю педагога, який буде працювати у групі продовженого дня, а також кількість комунальних послуг, які будуть надаватися групі під час перебуваня дітей у тому чи іншому приміщенні. До речі, щодо оплати вчителів груп продовженого дня, яку в міськраді чомусь включили у загальну суму сплати, то Михайло Мотильчак каже, що ця посада є державною, тому і оплачується з держбюджету, а не з міського бюджету. - Невідомо, хто і як міг включити її до списку,- дивується пан Михайло.
Мати Олена каже, що якби мала змогу, то відмовилася від продовженої групи, сплачувати такі гроші вона не хоче. Але дівчинку залишати саму вдома після уроків теж боїться.
- Я не працюю. Сказали платити 60 гривень на харчування для першокласників, окрім того 158 гривень за комунальні послуги і оплату вчителя, допомагати із цим будуть батьки.
Багато хто з батьків хоче забирати своїх дітей після уроків, так планує зробити Валерій.
- Рішення таке, що будемо забирати дитину, бо змоги оплачувати не буде, у нас ця дитина не одна, тому нереально виходить.
Олена, мати:
- Маю чи не маю змоги, але змушена платити, бо до соціально незахищених ми не відносимося, залишити дитину нема де, а няньку узяти змоги немає.
Катерина, мати:
- Немає потреби платити, я краще знайду інший вихід, а взагалі це неправильно, якщо інші міста мають змогу оплачувати вчителів, то чому тоді Ужгород не має.
Вихователі та директори шкіл теж проти введення платних груп. Але розповідати відмовляються, кажуть, що ризикують втратити роботу. З їхніх слів,- була чітка вказівка міської ради не коментувати ситуацію. Все ж одна з виховательок груп продовженого дня погодилася дати коментар, але представлятися не забажала.
- В мене зараз навчається 1-й клас, у моїй групі продовженого дня 24 дитини, а у зв’язку з нововведеннями, які планує міська рада, зменшується група, батьки відмовляються, бо є багато сімей, де є двоє і більше дітей, так дорожче виходить. Вже відмовилося з 24-ох – 7 батьків, але це лише поки що, бо не всі ще ознайомлені з тарифами, які будуть, адже вони можуть змінитися. Тож можна уявити собі, скільки будуть сплачувати інші батьки, якщо в групі залишиться мінімум дітей. Адже чим менше їх буде в групі, тим більшою стане оплата.
Чи законно вводити оплату за групи продовженого дня? В обласній адміністрації говорять – незаконно, у міській раді – навпаки. Виявляється знайшли різні постанови Кабінету Міністрів. І парадокс, бо в одній із них оплата за групи продовженого дня дозволена, в іншій ні.
Богдан Кіштулинець – заступник начальника управління освіти Ужгородської міськради:
- Постанова Кабміну є від 20 січня 1997 року про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися. І там вказано, якщо це не входить в навчальні плани, а в даному випадку продовжені групи не входять, то тоді можна надавати, як платні освітні послуги.
Михайло Мотильчак - начальник управління освіти і науки ОДА:
- Ми знайшли Постанову Кабміну від 14 червня 2000 року. Вона називається «Про затвердження положення про загальноосвітні навчальні заклади». У ній сказано, що загальноосвітні навчальні заклади можуть створювати групи продовженого дня, але жодного слова тут не говориться, що це може бути на платній основі. Окрім того групи продовженого дня не входять у перелік тих освітніх послуг, які можуть надаватися платно, - переконує пан Михайло. Ось таке у нас різнобарвне законодавство. Але як би там не було, Міністерство освіти України та й прокуратура визнали рішення міської ради Ужгорода неправочинним. В самому міськвиконкомі з таким рішенням не погоджуються, називають його неоднозначним, наголошуючи на тому, що в Україні Ужгород - не єдине місто, де введена оплата за групи, і тому реагувати на рішення Міністерства Ужгородський міськвиконком не планує.

Віктор ТАР, «НЕДІЛЯ»
24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини