Голова Закарпатської ОДА побував з робочою поїздкою на Хустщині

У четвер, 23 жовтня, голова облдержадміністрації побував з робочою поїздкою на Хустщині, де провів прийом громадян і відвідав низку освітніх закладів міста та підприємств району.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші на відкритті автономної котельні у Хустській ЗОШ № 3
Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші на відкритті автономної котельні у Хустській ЗОШ № 3

Прийом громадян пройшов, образно висловлюючись, під знаком освіти: кілька звернень безпосередньо стосувалось роботи освітніх закладів. Так, директори загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст. №№ 2, 4, 6 та НВК № 1 звернулись до голови ОДА з проханням вирішити питання підвезення учнів із приміських сіл Кіреші, Чертеж та Зарічне. В цих селах є лише початкові школи, тож діти у старших класах навчаються в Хусті. Виділення "Шкільного автобуса" вирішило б гостру проблему з добиранням учнів на навчання. Олег Гаваші дав доручення начальнику управління освіти і науки ОДА винайти можливості для вирішення питання.

Відтак Олег Гаваші проінспектував підготовку міста Хуста до опалювального сезону, побувавши зокрема у закладах освіти, де введено в дію нові автономні котельні, зокрема в дитсадку № 15, в першій та другій міських школах.
 
Місто Хуст є наочним прикладом того, як можна ефективно вирішити гостру проблему теплозабезпечення. Як відомо, "Закарпаттеплокомуненерго" забезпечувало теплопостачання у всі райони області, крім Ужгорода, Мукачева, де працювали свої підприємства. Однак фінансове становище "Закарпаттеплокомуненерго" погіршувалося як і якість надаваних ними послуг. В результаті рішенням сесії облради котельні цього підприємства було передано у власність територіальних громад.  В Хусті до підготовки до зими поставились серйозно. Всі котельні взяли на баланс міста, створили нове комунальне підприємство "Хуст-тепло". Паралельно працювали над переведенням на автономне опалення житлового сектора та бюджетної сфери. І на сьогодні місто практично не має проблем з початком опалювального сезону. Оскільки новостворене підприємство "Хуст-тепло" не боргує за спожитий газ, то має всі підстави отримати у НАК "Нафтогаз України" ліміти на постачання газу для котелень, що подають тепло населенню.
 
Загалом цьогоріч в Хусті завершилася розпочата у 2002 році комплексна програма з переведення шкіл та дитсадків на автономне опалення. Зокрема в освітянських закладах було вирішено встановити теплогенеруючі установки двох видів – газові або ж електричні.
 
– На початок цьогорічного опалювального періоду всі 11 шкіл та 8 дитсадочків міста вже від’єднані від центрального теплопостачання і отримують тепло безперебійно із власних котелень, – каже хустський міський голова Михайло Джанда. – Піти на такий крок нас змусили реалії сьогодення, адже вартість спожитої енергії від обласного підприємства "Закарпаттеплокомуненерго" щорічно зростала, і бюджет такого навантаження вже не витримував. Завдяки автономному опаленню нам вдалося забезпечити школи теплом. Тепер в управлінні освіти не переймаються тим, де віднайти кошти за спожите тепло, яке навчальні заклади і не завжди отримували.

– За підрахунками наших фахівців, газові котельні доцільно будувати у великих навчальних закладах. В тих, де небагато приміщень, вигідніше переходити на електричне опалення, – переконує міський голова.  
Михайло Джанда каже, що ще шість років тому на будівництво та запуск однієї котельні витрачалося 250 – 300 тисяч гривень. Сьогодні ж вона коштує понад 600 тисяч гривень. Міський голова вважає, що всього за один, максимум за два опалювальні періоди автономна котельня школи вже повністю окуповуються.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші під час відвідання Хустького навчально-виховного комплексу № 1

Позитивний досвід зі вставлення автономного опалення і запровадження енергозберігаючих технологій потрібно переносити і на інші освітянські заклади краю, переконаний голова облдержадміністрації.

– Перший подібний досвід започаткували ще сім років тому освітяни Мукачева. Керівники низки шкіл та дитсадків області вже  переконалися, що автономні котельні дають велику економію коштів, а витрати на придбання технологічного обладнання швидко окуповуються. Нині, завдяки автономному опаленню є змога економити значні кошти, які буде спрямовано на поліпшення матеріально-технічної бази освітянських закладів. Але головне, що ми отримуємо від автономного опалення, – це теплі приміщення шкіл та дитсадків, – вважає Олег Гаваші.
* * *
Керівник краю побував також на урочистостях з нагоди 55-річчя створення Хустської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № 3. Відкритий у 1953 році навчальний заклад на сьогодні є одним із кращих у місті. Майже 80 відсотків цьогорічних випускників вступили до вищих навчальних закладів, а один з них – Костянтин Цуперяк – серед 210 учнів України, що за результатами зовнішнього незалежного оцінювання показали найкращі знання.
Під час урочистої лінійки голова облдержадміністрації привітав великий колектив закладу:

– Ваша школа є одним з найуспішніших навчальних закладів міста. Випускники школи підтверджують високий рівень знань як на предметних олімпіадах, так і під час складання незалежного тестування. Троє вчителів цьогоріч стали лауреатами обласного етапу конкурсу „Вчитель року”. Один з викладачів отримав обласну премію імені Августина Волошина. Це насамперед свідчить про якість навчального процесу і про високі досягнення вашого колективу, – відзначив Олег Гаваші.

 З нагоди свята керівник краю вручив колективу школи сертифікат на сучасний мультимедійний клас, яким вже незабаром зможуть користуватися вчителі та учні. Ще один приємна подія для колективу школи – запуск нової автономної котельні.  

– Не секрет, що до сьогодні з опаленням в нашій школі виникали труднощі. Теплопостачальна компанія подавала тепло на власний розсуд, нерідко ставалися аварії, через що взимку температура у класах іноді опускалася до 14 градусів, – розповідає директор Хустської школи №3 Валерій Ігнатко. – Днями ми здійснили тестовий запуск нової котельні і переконалися в тому, що взимку ми зможемо вчитися у теплих приміщеннях.
Перш ніж перейти на автономне опалення у школі відремонтували теплову мережу. Менш ніж за місяць встановили нову дахову котельню, яка обійшлася більш ніж у 600 тисяч гривень.

На обладнання автономної котельні та ремонт школи витрачено майже півтора мільйона гривень. Їх виділили із міського бюджету.
– За ці кошти, нам вдалося замінити вікна на металопластикові, забезпечити безперебійне водопостачання, відновити фасад будівлі. Також  цьогоріч замінено 1600 квадратних метрів покрівлі, – каже керівник закладу.  – Отож до 55-річчя школи маємо і оновлену будівлю, і теплі класи.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини