Долар: Літнє падіння і стрімкий осінній злет

Своєрідна доларова лихоманка упродовж останніх двох тижнів у нашій державі мало кого залишила байдужим. Про те, як мукачівці та жителі району сприйняли ці потрясіння, наш власкор довідувався у керівників філій банківських установ міста над Латорицею.

Долар: Літнє падіння і стрімкий осінній злет

—  Особливого ажіотажу працівники мукачівської філії ВАТ «Ощадбанк» у ці дні не спостерігали, — зауважив керівник цієї установи Олександр Жиган. — Головне для нас, що жителі міста та району не піддалися паніці й не побігли знімати свої кровні заощадження в гривнях та переводити їх у долари. Добре, що люди вчасно зрозуміли: долар, як стрімко виріс, так може і впасти, й поставилися до цього більш-менш виважено. Коли б зараз масово скуповували долари, то на високому курсі вони б значно втратили. У вказаний період люди як збавлялися від «зелених», так і купували їх, незважаючи на високу ціну. Нині ситуація абсолютно контрольована і прогнозована. Купуємо американську валюту по 5,10, а продаємо по - 5,25 гривні. На запитання, у якій валюті варто тримати заощадження, Олександр Федорович порадив, що у нашій рідній гривні. До речі, депозити по вкладах досягають до 18%. Крім того, «Ощадбанк» - це єдиний банк у країні, де за будь-яких потрясінь і найрізноманітніших інших колізій держава гарантує повернення вкладів у повному обсязі, чого немає в комерційних фінустановах.
—  Останні два тижні були для нас дуже непростими, — каже керівник філії відомого в усій державі ЗАТ «Промінвестбанк» Олександр Гончаров. - Нас бентежило не стільки стрімке зростання долара, скільки натовпи людей, котрі два тижні тому кинулися масово забирати з банку гроші. Дестабілізація ситуації, яка почалася в основному в Донецькому регіоні, докотилася й до Мукачева і це стало для нас, як мовиться, наче грім серед ясного неба. На превелике щастя, в цей непростий для Промінвестбанку час втрутився Національний Банк. Як рятувальний круг для потопаючого, для нас такою стала його постанова-про припинення дострокової видачі депозитних вкладів. Уже зараз ситуація майже нормалізувалася, і цього тижня, гадаю, ми почнемо працювати у звичному для нас режимі. А щодо того, в якій валюті краще зберігати заощадження, то це хай вирішує кожен вкладник сам. Від порад я утримаюся.
Не спостерігалося ажіотажу й в Надра Банку. Як пояснили співробітниці цієї філії, користуючись високим курсом, люди більше продавали американську валюту, ніж її купували. Не відчули якогось особливого напливу клієнтів й працівники філії Коопінвестбанку. Тут вже «бак-си» більше купували, ніж продавали. Те саме можна сказати й про ОТР-банк, Укрсиббанк та ряд філій інших комерційних банків. Вельми обережно поводилися у цей час вуличні міняли. На зеленому ринку та ГІДІ вони підшуковували вигідних збувачів валюти, хто б якнайдешевше продав долари. А от вигідно їх збути - знали кому. Бо за час «роботи» вже мають потенційних клієнтів-підприємців, котрі закуповують товари в іноземній валюті.
Наш кореспондент провів міні-опитування жителів міста та Мукачівського району, поцікавились, у якій валюті вони зберігають свої заощадження. І ось що вони відповіли:
Ірина Миколаївна, 46 років, вчителька:
—  Я належу до такої категорії працівників, у яких зарплати вистачає тільки на те, щоб сплатити комунальні послуги та ще хліб купити. Про м'ясо за 50 гривень не думаю навіть у неділю. Про які там ще збереження, скажіть, можна вести мову?..
Іван Якович, 57 років, будівельник:
— Упродовж останніх 12 років працюю за кордоном. Зароблене перетворюю в долари або євро. Але депозиту не маю. Усі гроші вкладаю у будівництво котеджу, котрий матиме ціну завжди.
Меланія Федорівна, 78 років, пенсіонерка:
—  Коли три роки тому помер мій чоловік, я' продала власний будинок і перейшла жити до доньки. Гроші поклала на доларовий депозит. Дуже сумувала, коли навесні та влітку «зелений» падав, а нині радію. Дай Боже, щоб американська валюта й надалі дорожчала.
Володимир Іванович, 57 років, відставний військовий:
—  Пенсію отримую в гривнях, тому й заощадження маю в національній валюті. Хай вона і не дуже стабільна, та я все ж їй довіряю найбільше.
Микола Миколайович, 38 років, приватний підприємець:
—  Я теж віддаю перевагу нашій українській гривні. Зв'язуватися з валютою мені не хочеться. У гривнях і відсотки більші, і останнім часом немає таких великих обвалів, як у долара.

Віталій Пумпинець, м.Мукачево
22 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини