Президент переніс дату виборів, тимчасово реанімував Раду і бере контроль в свої руки

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про поновлення роботи парламенту, аби дати можливість Верховній Раді ухвалити антикризові закони.

Про це глава держави сказав в заяві для преси.

Президент переніс дату виборів, тимчасово реанімував Раду і бере контроль в свої руки

В.Ющенко підкреслив, що з огляду на те, що дії БЮТ і уряду унеможливили проведення виборів 7 грудня, РНБО прийняла рішення визнати таку політику неприйнятною. За словами В.Ющенка, на основі цього рішення він підписав указ про відновлення роботи ВР на кілька днів.

За цей час ВР має ухвалити низку антикризових законів.

Також Президент переніс дату виборів з 7 грудня на 14 грудня 2008 р.

Президент підкреслив, що хоче, аби протягом двох робочих днів ВР прийняла ряд необхідних рішень для дострокових виборів. Зокрема, йдеться про нормалізацію роботи ЦВК, а також фінансування дострокових виборів.

Президент України Віктор Ющенко заявляє, що бере ситуацію в країні під жорсткий контроль.

Він розкритикував дії уряду, назвавши їх «спекулятивними - від політики до економіки».

Він назвав неприпустимим блокування виборчого процесу, рейдерські атаки на суди. Водночас В.Ющенко зауважив, що в нього вистачить нервів все це витримати. «В рамках Конституції і моїх повноважень, відчуваючи відповідальність, я беру ситуацію під свій жорсткий контроль», - сказав Президент.

Він підкреслив, що сьогодні необхідно здійснити ряд важливих заходів з мінімізації світової кризи, і дії влади мають бути скоординованими.

В.Ющенко зазначив, що останніми тижнями відбулось ряд тривожних подій.

«Це суміш політичного протистояння і економічної невизначеності, пов’язаної зі світовою кризою», - сказав Президент. Він зауважив, що сьогодні потрібно всім заспокоїтись і чесно сказати про загрози, які стоять перед Україною і сказати громадянам, які кроки будуть застосовуватись для стабілізації ситуації.

Крім того, В.Ющенко наголосив, що підтримує всі заклики про порозуміння. Підтримує всіх, хто дбає про українські інтереси. В.Ющенко пообіцяв, що буде робити все, аби сили, які мають конструктивну позицію щодо подолання політичної і економічної кризи перебували в діалозі і знаходили консолідацію.

Віктор Ющенко переконаний, що завтра суспільство побачить, хто справді дбає про українські інтереси.

Президент зауважив, що йому прикро констатувати, що указ про проведення дострокових виборів сьогодні не виконаний.

«Не виконаний прем’єр-міністром і урядом. Переконаний, що спроба зірвати проведення парламентських виборів – це не є робота на стабілізацію ситуації в Україні, як політичну так і економічну», - сказав Президент.

Він в чергове наголосив, що до розпуску парламенту призвели безпосередньо дії БЮТ, які з 2 вересня почали спільне голосування з Партією регіонів.

«Ті кроки, той шабаш, які відбувались в українському парламенті, звичайно привели політичну ситуацію у ВР до абсурду, вичерпався ліміт довіри. Жодна конфігурація, яка була можлива в парламенті, не забезпечувала необхідних 226 депутатів», - сказав В.Ющенко.

Саме тому, за його словами, єдиним конституційним законним кроком було проголошення демократичних виборів. Він в чергове назвав деструктивною політикою дії БЮТ щодо блокування виборчого процесу.

«Хоча за такою політикою стоїть така шановна політична сила, як БЮТ, це не прикрашає таку поведінку, яка іде не на користь стабілізації політичної ситуації в Україні», - сказав Президент, зауваживши, що йому важко коментувати таку логіку поведінки.

Саме з огляду на це, пояснив Президент, він і прийняв рішення перенести вибори на 14 грудня.

Президент зауважив, що за два дні, на які відновлюється робота парламенту, ВР має внести зміни до державного бюджету 2008 року.

Зокрема, це стосується і антикризових заходів та внесення змін щодо фінансування виборчої кампанії.

Також Президент сподівається, що парламент ухвалить законопроекти, розглянуті сьогодні РНБО щодо антикризових заходів.

В.Ющенко прогнозує, що буде надзвичайно складно знайти підтримку всіх політичних сил щодо цих десяти антикризових законів.

«Ми виходимо з того, що закон про стабілізаційний фонд могли б підтримати всі здорові сили парламенту, закон про гарантування вкладів населення також могли б підтримати всі політичні сили парламенту. Решту законопроектів, які стосуються антикризового пакета, я запропонував політичним силам сьогодні і завтра разом обговорити, провести відповідні консультації і визначити, яку частину антикризового пакета політичні сили парламенту можуть підтримати», - сказав Президент.

Він назвав дуже важливим для нормалізації роботи парламенту те, щоб припинилось блокування парламентської трибуни.

«Завтра покаже, хто дбає про врегулювання всіх чутливих і гострих моментів, потрібних для врегулювання як політичної, так і економічної кризи», - сказав Президент.

Він підкреслив, що є надзвичайно важливим, щоб завтрашній день в парламенті розпочався з нормальної роботи. І щоб були ухвалені необхідні рішення, як для стабілізації як політичної, так і економічної ситуації.

В.Ющенко висловив сподівання, що шанс, який має Україна щодо врегулювання економічної і політичної кризи, будуть повною мірою реалізовані в парламенті.

«Говорячи про політичну кризу, я переконаний, що нам потрібно діяти так, як вимагає закон, як вимагає Конституція – це найкраща правова відповідь, щоб стабілізувати політичну ситуацію в країні», - зауважив Президент, додавши, що це найкращий шлях для досягнення домовленостей.

«Ті політичні сили, які хочуть політичної стабілізації, повинні працювати в рамках закону, в рамках Конституції, яка передбачає демократичний механізм врегулювання такого роду криз, які розпочались в парламенті у вересні місяці», - сказав Президент, висловивши сподівання, що український виборець зробить правильний вибір стосовно тієї чи іншої політичної сили.

Віктор Ющенко наголошує на необхідності ухвалення бездефіцитного бюджету як на поточний, так і на наступний роки.

В.Ющенко закликав радикально переглянути політику видатків. При цьому він зауважив, що необхідно відмовитись від популістських речей, які домінували останні 8 місяців в роботі уряду.

«Хотів би твердо заявити, що це помилкова дорога, яка ніколи не призведе до росту соціальних стандартів людей. Це омана», - сказав Президент.

Він підкреслив, що бюджет має бути скорегований, але корективи не мають зменшувати соціальні стандарти. Навпаки В.Ющенко вважає, що їх потрібно компенсувати на рівні інфляції. Він назвав неприпустимим необґрунтоване підвищення соціальних показників, які потім з’їдають інфляційні процеси.

«Необхідно чітко розмежувати наші можливості від політичних намагань і особливо в контексті дострокових виборів», - сказав Президент.

За його словами, корективи в бюджет поточного року будуть стосуватись витрат на подолання наслідків повені, а також будуть торкатись тих чи інших секторів української економіки.

В.Ющенко в чергове підкреслив необхідність ухвалення збалансованого бездефіцитного бюджету.

УНІАН
20 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Мойдодир 2008-10-22 / 21:08:00
Чому всі руки ліві?

ХЗ-Istvan 2008-10-21 / 15:24:00
Я не пойду, смысла нет, уже все эти рожи одни и те же надоели!

Istvan 2008-10-21 / 11:45:00
Надеюсь, что явка будет ниже 50%

ХЗ-антиконсервант 2008-10-20 / 22:57:00
шо молодець? треба було раніше думати головою... а то розпустив а зара за розум вз'явся?!

антиконсервант 2008-10-20 / 22:02:00
Молодець

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини