Як розвивається виноградарство і виноробство Берегівщини, вивчав голова Закарпатської ОДА

Сьогодні частка продукції закарпатських виноробних заводів в загальнодержавних обсягах становить 17 відсотків. Як розвивається виноградарство і виноробна галузь області, минулої п’ятниці голова облдержадміністрації Олег Гаваші вивчав на прикладі Берегівщини.

Як розвивається виноградарство і виноробство Берегівщини, вивчав голова Закарпатської ОДА

У 2001 році первинну переробку винограду та розлив вин виноградних вин на Закарпатті здійснювали 17 суб’єктів господарювання. На той час загальний обсяг виробництва вина становив 1376 тисяч декалітрів, і розлив вин здійснювали Іршавський завод продтоварів, АПФ «Леанка», радгоспи-заводи «Берегівський», «Виноградівський» та «Великолазівський» тощо. Однак на сьогодні вони практично повністю зупинили розлив вин. При цьому такі державні підприємства, як АТП радгосп-завод «Мукачівський», що має в наявності 256,8 га виноградників, АПТП «Бобовище» – 256,3 га, радгосп-завод «Ужгородський» – 49,2 га, радгосп «Червона зірка» – 114,3 га, знаходяться у занедбаному стані, а виноградники не оновлюються. 
Натомість маємо хороші приклади ефективності зміни форми власності: за минулий рік обсяги виробництва вина приватними підприємствами ЗАТ СП «Котнар» і ТОВ СП «Айсберг» склали 90 відсотків від загальнообласного обсягу виробництва вин. Саме з роботою підприємства "Котнар" і ознайомився Олег Гаваші.

Варто згадати, що в кінці 90-их років державне підприємство "Берегівський консервний завод", який випускав плодоовочеві консерви, плодово-ягідні вина, оцет, безалкогольні напої, було перетворено на акціонерне товариство. Однак виробництво не розвивалося. Лише після того, як у підприємства з’явився власник, що вклав значні інвестиції, виробництво почало розвиватись. На базі цього підприємства було створено 3 заводи – "Котнар", "Квадро", "Нідан+". Наскільки ефективно сьогодні працює це підприємство, ілюструють такі цифри: у рік тут випускають 30 млн. пляшок вина, річний валовий оборот – від 60 млн. до 70 мільйонів гривень. Сьогодні тут працює понад 200 чоловік. Цього року запрацював новий завод, де застосовуються новітні технології виробництва виноградного вина. Що важливо, ЗАТ СП „Котнар” велику увагу надає створенню власної сировинної бази: зараз у власності підприємства знаходиться 37 га молодих насаджень винограду. Ще 60 гектарів молодих виноградників закладено в ТоВ „Карпати – Вин Еталон”, що також в системі підприємств "Котнар".

– Щоб створити справжнє вино, яке недаремно називають напоєм богів, необхідно багато чинників. Зокрема на Берегівщині маємо дійсно унікальні можливості: багато сонця і потрібний ґрунт. Ми заклали виноградники з цінними сортами, і вже збираємо чудові врожаї. Виробляємо дійсно натуральне виноградне вино. Цього року взяли участь у міжнародному конкурсі „International Wine Challenge”, який проходив в Англії, і наше десертне вино "Сонце в бокалі" відзначено бронзовою медаллю, –  каже Пейтер Чобо, голова ради директорів ЗАТ СП „Котнар”, ТОВ „Квадро”, ТОВ „Нідан+”.
 
"Котнар" має намір і далі розширювати площі під виноградниками, однак стикається з проблемою вільних земель. Вірніше, земля є, але вона або під паями, або у власності державних підприємств. І в першому, і в другому випадку цінні землі просто заростають бур’янами. Голова облдержадміністрації Олег Гаваші дав доручення відповідним управлінням вивчити це питання. Відтак буде створено робочу групу, в яку ввійдуть як представники адміністрації, так і виноградарі і винороби області. Вони і внесуть свої пропозиції, на основі яких розроблять обласну програму розвитку виноградарства і виноробства області.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини