Закарпатці переймали від швейцарців досвід соціального захисту людей із особливими потребами

Нещодавно закарпатська делегація у складі заступника голови - керівника апарату Закарпатської облдержадміністрації Михайла Поповича, начальника головного управління праці та соціального захисту населення Віктора Мацоли, тячівського міського голови Івана Ковача, директора Дубівського соціального територіального центру Івана Канюки разом із представниками благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталії Кабацій та Олександра Пригари побувала в Швейцарії для більш детального ознайомлення із системою соціального захисту людей з особливими потребами. Поїздку організувала швейцарська організація «Парасолька» та благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

Закарпатські очільники відвідали низку швейцарських закладів, котрі опікуються людьми з певними фізичними та розумовими вадами, допомагають їм соціально адаптуватися. Зокрема, делегація побувала у місті Віллісау, де ознайомилася з роботою центру «Бренді». На його базі створено 75 робочих місць для інвалідів з певною розумовою відсталістю. А у Гергісвілі у відповідному центрі «Цубергус» оглянули умови проживання людей з певним ступенем інвалідності у трьох міні-гуртожитках. Відвідала закарпатська делегація і дефектологічний центр «Зуннебюль», що у Шюпфгаймі, де мали змогу ознайомитися з умовами навчання, терапії, виховання та догляду за дітьми, підлітками та молодими  людьми з психічними і / або декількома фізичними вадами.
У Раді м. Люцерн закарпатська делегація зустрілася з її представницею пані Урсулою Штеммер та Послом України в Швейцарській Конфедерації паном Ігорем Діром. Пані Штеммер, поінформувала гостей про існуючу там систему соціального захисту населення і, зокрема, людей з певними фізичними та розумовими відхиленнями.
– Ця поїздка надзвичайно важлива для запозичення досвіду, – ділиться враженнями начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола. Адже проблема інвалідності, зокрема, дитячої, в нашій області дуже гостра. Вражають цифри: загальна кількість інвалідів у нашому краї сягає майже 55 тисяч осіб, з яких 5250 – дітей-інвалідів у віці до 18 років. У структурі ж дитячої інвалідності домінують вроджені аномалії розвитку, хвороби нервової системи і розлади психіки. На жаль, ці діти при досягненні повноліття стають своєрідними вигнанцями суспільства, майже не мають шансів здобути освіту, фах, знайти роботу... В той же час в Люцерні ми побували в кафе «Зовізо», де відвідувачів обслуговують інваліди. В цій країні люди з фізичними вадами мають можливість вчитися і працювати, вони соціально активні. І нам у них є чому повчитися…
Аби змінити ситуацію із соціальною адаптацією українців на краще, одних зусиль держави замало. Тут потрібні як підтримка громадських організацій, так і розуміння, добре ставлення суспільства до цієї найбільш знедоленої категорії людей, вважає Віктор Мацола. Як хороший приклад такої співпраці – діяльність головного управління праці та соціального захисту населення і благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» і, зокрема її пілотного проекту «Парасолька» у Тячеві. Мета цього проекту – допомогти соціально адаптуватися вихованцям дитбудинків, інтернатів, надати житло для дівчат і хлопців, випускників Вільшанського дитбудинку-інтернату, дітей-інвалідів.
– З досягненням повноліття вихованці не опиняться на самоті, – продовжує Віктор Васильович. – У цьому ж закладі вони під наглядом спеціалістів навчатимуться самообслуговуванню. Для них будуть створені міні-ферми, невеличкий город,  на яких вони ж і працюватимуть. Тобто  вихованці матимуть змогу повноцінно жити в суспільстві.
Узагалі, після реалізації серії успішних проектів на базі Вільшанського дитячого будинку-інтернату ідея створення спеціалізованого закладу для випускників цього закладу виникла шість років тому у його дирекції за активної підтримки головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської обласної адміністрації і благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». А вже за кілька років цю ідею втілили у життя, власне, створенням пілотного закладу «Парасолька»  у Тячеві. Особливу роль у  створенні цього закладу швейцарської асоціації «Мережа Швейцарія – Закарпаття / України», за кошти якої і було придбано у Тячеві три будівлі площею понад 790 м² і 211 м² та 2 га землі. Вона також делегувала свої повноваження в реалізації проекту українському партнеру – благодійній  організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».  Головне ж управління праці та соціального захисту  населення Закарпатської облдержадміністрації, у свою чергу, зобов’язалось взяти на себе фінансування майбутнього закладу.
 Набутий під час робочої поїздки до Швейцарії досвід, методи та система догляду за людьми з особливими потребами стане надбанням у подальшому реформуванні існуючої системи соціального захисту та соціальної адаптації людей в нашій області. А сам центр «Парасолька» в Тячеві, відкриття якого планується наступного року, стане пілотним. На базі цього центру планується також створити ресурсний центр, який дасть змогу організовувати не тільки курси для підвищення кваліфікації персоналу, волонтерів та практикантів, а і служитиме місцем прийому для дітей та персоналу з інших закладів.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини