НАПЕРЧИЛИ

У закарпатській Малій Доброні відбувся фестиваль «Доброньська паприка»

НАПЕРЧИЛИ

Велика і Мала Доброні Ужгородського району – села з перцем. І стосується це не тільки характеру цих працьовитих сіл, що, як кажуть, традиційно між собою сперечаються, а й їхньої улюбленої спеції. «Доброньська паприка» - місцевий бренд має приємне обом селам ім’я, а віднині це ще й фестиваль. Перше «перчене» свято 12 жовтня зібрало не надто багато гостей, та що ж – зате паприки у Малій Доброні точно вистачило на всіх…

Берталон Вароді – доброньський паприковий магнат

Паприку тут вирощують здавна. Кущі червоного перцю – чільна сільськогосподарська культура, а з 10-12 кілограмів плодів отримують кілограм червоного доброньського золота. На загал виходять тони… Вирощують перець переважно у Великій Доброні, а сушать і фасують – у Малій. Малодобронянин Берталон Вароді 2004-го року започаткував промислове вирощування, помел та пакування перцю. На сезон виходить зо 15 тон готової спеції. А ще чи не кожне обійстя справою честі вважає заготувати щонайменше 100 кілограмів – паприка тут є не тільки обов’язковою пряністю на кухні, а й улюбленим сімейним бізнесом. Перелік страв, які залюбки наперчує сам пан Берталон – немалий: «гол-папрікаш» (страва з риби), наїдки з курки, гуляш, рибна юшка, папрікаш з картоплею та ковбасою, сало, і радить додавати мелений червоний перець у салати.

«Фестиваль має за ціль не тільки пояснити необхідність паприки на кожному столі, а ще й залучити в Добронь туристів та навіть – інвестиції», - оповідає Емеріх Мацко, «культурник» Ужгородської РДА. Цьогоріч 12 жовтня «Доброньська паприка» відбулася вперше, а наступного року пан Емеріх обіцяє приготувати шломбуц – страву за старовинним рецептом з картоплі та, звісно, з паприкою. Сіль фестивалю – це страви з додаванням червоного перцю. Присмачується дійство й місцевим фольклором, переважно – угорськомовного населення, а не тільки пікантним ароматом наперчених страв.

Доброньська паприка

Серед тутешніх пригощань чільне місце мають бограч, а ще – традиційний папрікаш із картоплі, і чірке-папрікаш. Магдалина Гіді розповідає, як зробити найпростішу угорську страву: ріжемо цибульку, і кладемо в гарячу олію чи жир, потім – паприка, яка дає темно-червоний колір, і додаємо різану кружечками або шматочками картоплю, трохи води… Чірке-папрікаш, себто страва з курки - так само, ось тільки замість картоплі – шматки сирого курячого м’яса. Ділиться й секретом: головне - вчасно додати спецію.  Кладеться паприка в жир – нагріту олію або розтоплене сало, але не тоді, коли вони шкварчать: паприку додають у зняту з вогню пательню, ретельно й неквапно розмішують, ну а відтак продовжують готувати.  Саме тоді, не перегорівши, паприка віддасть увесь колір, аромат і смак.

«У нас на підприємстві сушать перець так, аби зберігав не тільки колір, а й усі вітаміни», - нахвалює «Доброньську паприку» Берталон Вароді. Спеція і справді має багато «аскорбінки», а ще бета-каротин та вітамін Р. Недарма хтось із угорської наукової еліти, кажуть, навіть «нобелівку» дістав за вивчення поживності традиційної спеції. А радячи виробникам доброньського «червоного золота» вмістити на упаковці рецепти страв із додаванням паприки, бажаємо їм поширити закарпатські прянощі на всю Україну. І – куштуємо страви, які на фестивалі справді рясно наперчили…

Алла Хаятова, фото Сергія Гудака
17 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

ember 2008-10-24 / 12:50:00
Avtorka tezh prykoljna:)

Авторка 2008-10-20 / 22:09:00
anonim: будем знати, дякуєм!

anonim 2008-10-20 / 20:58:00
U poprikas krumpli kladuty csasznok , domasnyu kovbaszu kopcsenu. Ensak poprikas krumpli - NE poprikas krumpli.

Авторка 2008-10-20 / 20:10:00
спасибі на добрім слові! Власне, і фестиваль був маленький, але прикольний...

Анна 2008-10-20 / 19:46:00
І текст прикольний...

misterZ 2008-10-19 / 13:51:00
фотки прикольні =)

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини