В Ужгороді обговорили особливості реалізації дозвільної системи на регіональному рівні

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва у рамках Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні провів 14 жовтня в Ужгороді конференцію на тему „Державна політика з питань дозвільної системи в сфері господарської діяльності: особливості реалізації на регіональному рівні».

В Ужгороді обговорили особливості реалізації дозвільної системи на регіональному рівні

Доповідачами конференції були, зокрема, голова представництва Держкомпідприємництва у Закарпатській області Роман Турянчик, директор Департаменту дозвільної системи Держкомпідприємництва Олександр Андрєєв, заступник директора Департаменту – начальник відділу координації діяльності дозвільних органів Департаменту дозвільної системи Держкомпідприємництва Олена Лепіска.
У роботі конференції взяли участь і представники Державної податкової адміністрації у Закарпатській області – заступник голови облДПА Еріка Васкова, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Єва Мойшевич, а також заступник начальника Ужгородської МДПІ – начальник управління оподаткування фізичних осіб Павло Харченко та заступник начальника Мукачівської ОДПІ Євген Скальський.
Як зазначали виступаючі, дозвільна система України є однією з найбільш складних, непрозорих, обтяжливих та витратних у світі, що суттєво стримує розвиток підприємництва та збільшення інвестицій у вітчизняну економіку. Це засвідчують як самі українські підприємці та інвестори, так і результати багатьох досліджень бізнес-середовища. Тож очевидною є потреба у терміновому та докорінному реформуванні законодавства України, що регулює дозвільну систему, а також, що не менш важливо, у забезпеченні його неухильного виконання на всіх рівнях державної влади. Лише таким чином можливо змінити ситуацію в цій сфері на краще на шляху розвитку та модернізації української економіки – резюмували присутні на конференції.
Значний крок у цьому напрямку було зроблено у 2005 році, коли був прийнятий Закон України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності». Він зокрема, запровадив механізм видачі документів дозвільного характеру за принципом «єдиного вікна». Цей принцип довів свою ефективність як за кордоном, так і в Україні у спрощенні для підприємців процесу отримання документів дозвільного характеру, підвищенні прозорості процедур, скороченні часу та коштів, що витрачаються на отримання дозволів.
З часу набрання чинності вищезгаданим Законом минуло 3 роки. На сьогодні, як вимагає Закон, в Україні створено 681 дозвільний центр шляхом прийняття органами місцевого самоврядування і місцевими держадміністраціями відповідних рішень та затвердження порядків роботи цих дозвільних центрів. Однак практика засвідчує, що забезпечити справді ефективну роботу таких центрів та досягти основної мети запровадження принципу організаційної єдності, на жаль, вдалося лише незначній кількості міст. Тому присутні констатували, що більшості міст України досі не вдалося подолати ті проблеми, які перешкоджають налагодженню ефективної роботи дозвільних центрів. Лише 30% таких установ працюють повністю, 12% - лише як консультаційні центри. Щодо Закарпаття, то в області наразі в 1,2 рази збільшилася кількість звернень до дозвільних центрів. У той же час зменшилася кількість наданих консультацій, що свідчить про необізнаність суб’єктів підприємницької діяльності про роботу дозвільних центрів.
З іншого боку, досвід міст, яким, незважаючи на недосконалість законодавства та неготовність дозвільних центрів видавати дозволи за принципом «єдиного вікна», вдалося налагодити успішну роботу таких закладів, переконує в тому, що на місцевому рівні все-таки можливо досягти значних результатів ще до внесення змін до законодавства.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України в Закарпатській області
16 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини