В Ужгороді представили "Корзо" - другий альманах "Джинсового покоління" (ФОТО)

Розхапають на цитати! Добірка найсвіжішого і, певно, таки найкращого з сучасної закарпатської літератури – це справді виданий у палітурці кольору «денім» «портрет доби».

Натхненник і упорядник "Джинсового покоління" Михайло Рошко
Натхненник і упорядник "Джинсового покоління" Михайло Рошко

А що є твори як «за життя», так і літературний «сюр», - то ж і буття в нашій любій провінції нехай і дещо нуднувате, та усе ж не позбавлене комедій, трагедій та інших драматичних жанрів..

Щодо жанрів літературних, то доробок 25 авторів (11 старших, власне, «джинсового покоління» і 14 молодших, так званої «комп’ютерної» генерації, і, до речі, по майже стільки ж представників обох статей – 12 мужчин та 13 жінок) – це більше поезія. Ну, надихає наш край на рими і метафори… А втім, порадував Тарас Ващук – похвалившись, що його «N-канцелярія» уже увійшла у всеукраїнську добірку найкращої малої прози, прочитав саме цю гарну річ. Власне, традицію читати не з «Корзо» розпочав Сергій Федака, який на презентації, що відбулася 8 жовтня у залі лялькового театру, представив не тільки «критичну лірику» (новий і, певно, авторський, жанр), а й нове і практично просто ліричне, хоч, як зізнавсь автор, «високої поезії я не пишу»…

Та саме у високість прямували дівчата. Кохання-зітхання, оформлені у незлі вірші – це від Маріанни Шутко, Христини Вінявської… Ольга Федорович, яку натхненник й упорядник альманаху Михайло Рошко вважає одним з відкриттів закарпатського письменства загалом і «Корзо» зокрема, «заслухала» всіх у свою зрілу, але й тендітну поезію.

Нарешті «покров таїни» спав з Романа Шипа – «нетусовочний» автор збірки «Китобій» і «найтаємничіший молодий поет Закарпаття» нарешті вийшов між люди і подарував їм свої стильні і сильні твори… Про стиль йдеться і в Ірини Надворної – уже майже віртуоз гри зі словами грала і з голосом, та виграла в багатьох, зірвавши не тільки найрясніші оплески, але й домігшись повної тиші в залі, спраглій до її «цей вірш мене перевершує, цей біль мене перебільшує…»
Були й класики, були й дебютанти. На жаль, не завітав з Широкого Лугу «хедлайнер» джинсовиків Петро Мідянка – найкращий і найвідоміший наш поет. Зате у «Корзо» є його твори. Як і «ужгородської американки», що живе чи десь «на Флоридщині» - Оксани Луцишиної.

А от не тільки в «Корзо», але й на сцені лялькового театру був Вік Коврей – не тільки у вишиванці, вбраній під костюм (цитуючи декого з класиків,  «кольору «вершкового морозива») - та, схоже, й у полоні власних віршів. 

Вік Коврей у полоні своїх віршів

Вік Коврей у полоні своїх віршів

Друге «Джинсове покоління» ще раз засвідчило з’яву в краї потужної молодої літературної генерації. Так, найвідоміший із юних поетів Андрій Любка зі своїми п’ятьма новими віршами (читав не вміщені у «Корзо», мовляв, «краще почитаю вам хороші», втім, нарікав, що з улюблених верлібрів зіскочив на силабо-тоніку, себто, римовану поезію) підтвердив титул, цитуючи Рошка, «надії закарпатської літератури».

Андрій Любка читав нову римовану поезію

Андрій Любка читав нову римовану поезію

А обіцяним фінальним акордом вечора стало читане Михайлом Рошком оповідання «Не для жіночих вух» - сповідь містечкового дон-жуана лунала під щемку «інструменталку». І, як, певно, й очікував сам автор, саме вушка прекрасної половини були найбільш чутливими… Тим паче, що Михайло нечасто читає свої твори, зараз же пише любовний роман… До речі, ближче до фіналу презентація відчутно «сповзла» на «лірику» - інтимну тему. Що ж, любов в усіх її проявах – це саме те, що найпотужніше надихає…

Модератори презентації Михайло Рошко та Андрій Любка

Модератори презентації Михайло Рошко та Андрій Любка

Джинсовики зізнаються – їх надихає й читач (ну, певно, і слухач, адже літературу радо сприймають і з голосу, та й має сучасне  письменство слабкість до шоу). Тому, а ще бо «книзі потрібна промоція» презентацію анонсували з інтригою: «Джинсове покоління знімає джинси…» Джинси і справді на мотузці з прищіпками висіли «всю дорогу» за читцями, та от зняли їх письменники за кулісами. «Ми не ноги оголятимемо – а душі, такий стриптиз важливіший і, думаю, цікавіший», - розтлумачив Михайло Рошко концепцію. «Джинсове покоління-2. Корзо» вийшло накладом у півтисячі екземплярів. Літератори у джинсах радять поспішити і нагадують, що перший альманах досить швидко став рідкістю. Попри певні суто видавничі  дрібні ґанджі книжка має усі шанси стати головною літературною подією сезону в краї. А враховуючи амбіції «джинсовиків» та їхні майбутні активні мандри (книгу представлятимуть не тільки в українських столицях, офіційній – Києві та культурній – Львові, але й у Польщі та Німеччині) цілком можливо, що й не тільки закарпатською… «Ми вже не ділитимемося на «джинсовиків» і «комп’ютерників», виступаємо єдиним фронтом – сучасної закарпатської літератури», - каже Михайло Рошко, який за місяць-два береться за упорядкування третього альманаху «Джинсове покоління». А тим часом розхапуймо на цитати «Корзо» - джинси пасують усім, от і література в джинсах для кожного подала «свої» слова…

Алла Хаятова, фото Сергія Гудака
11 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Noname 2008-10-20 / 08:19:00
Interesno b bulo pochytaty :)

Mefistofel 2008-10-14 / 22:04:00
З великим задоволенням прочитав інформацію про презентацію "Альманах-2".Михайле і Андрію, якщо зможете, пришліть по одному примірнику "Альманахів", бо наше товариство Закарпатців немає ні одного. 03022, Київ,22, вул.Ломоно- сова,22/15, кв.31, 257-91-86, 8-093-595-98-22.Бідзіля Микола

Історик 2008-10-14 / 20:34:00
презентація була хороша. Автори читали так ніби в сімейному колі. Проза Рошка під музику взагалі супер. Хто би що не казав про закарпатську сучасну літературу але вона наша і вона є. Хтось підніметься до національного визання а хтось закине цю справу і буде займатися чимось іншим, але вони молодці!!! Так тримати

Авторка 2008-10-12 / 11:35:00
Урзусу

перепрошую, і справді помилочка вийшла...

коли забагато читаєш, та ще й усе впереміш, включаючи "Дж.покоління" та усю закарпатську пресу...


але власне у творі йшлося таки про латиноамериканців, чи не так?

Ну а цитуватимуть швидше не РоШка, Урзусе, а таки поетів...

:) а рости треба, при чому й усім нам...



:) 2008-10-12 / 11:24:00
Добре, що "Джинсове покоління" є. Принаймні, бачимо, що є в літературі Закарпаття. Але... Рости ще нашим хлопцям і дівчатам і рости...

anonim 2008-10-12 / 08:36:00
У Михаила глаза стали более "чистыми" нежели на фото его сайта. Неужели...

Урзус 2008-10-11 / 21:58:00
"цитуючи декого з латиноамериканських класиків, «кольору «вершкового морозива»" -еех, пані... "декого" - це Рей Бредбері, оповідання "Чудовий костюм кольору вершкового морозива".

А от чи будуть колись цитувати Рожка - маю великі сумніви. Хіба що його витончене "Пішла вона на хєр!" (див. "Джинсове покоління")

слухачка 2008-10-11 / 21:26:00
да, було круто!


любка і рошко - суперкласні і кльові!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини