Лікар із закарпатської Тереблі сторив домашній музей з мистецькими витворами з коріння

Тереблю оточують гірські схили. Саме в цьому селі народився і виріс 57-річний умілець Олександр ОРОС. «В юності ніс військову службу на Північному флоті, - розповідає пан Олександр. - Попереду була перспектива, кар'єра. Але так, мабуть, влаштована душа горянина, що живе вічним покликом предків, тією ностальгією, яку надто важко зрозуміти. Тому, коли збіг військовий контракт, я без вагань і роздумів повернувся до рідної отчої хати у Тереблі».

Коли переступив поріг оселі пана Ороса, ніби потрапив у музей старожитностей: тут прядка, кросна, гончарні вироби, різноколірні миски й тарелі, колеса, ярма. Всі стіни - в художніх полотнах! Всюди - книги, книги, книги. А ще власні мистецькі витвори з коріння та гілляк.
Любов до всього земного, непримітного сухого дерева ще в дитинстві йому прищепила мама Євдокія Григорівна, якій тепер, слава Богу, вже 83 роки. Нині він щодня із великим задоволенням гуляє берегами Тереблі, що тече поруч, збирає в «ташку» оригінальні камінчики, хворостинки, в котрих криються всілякі загадкові форми і композиції. Ось це хворости -на-лелека, а це журавель, місяць, трембітар... А це камінчик-серце, камінчик-куля, скеля. Природа надто багата й загадкова на всілякі витвори. Тільки необхідно мати терпіння й зосередженість, щоб глибоко зрозуміти і побачити оте неповторне мистецтво!
На стелажах тереблянського колекціонера не одна тисяча всіляких оригінальних витворів. Нещодавно пан Олександр притягнув додому коріння 500-літнього дуба. Саме з такими пнями, як зауважує митець, найбільше клопоту, кожен корінець необхідно відшліфувати, зняти гнилу кору, відтак воскувати або покривати лаком. За його твердженням, кожна композиція чи сюжет закладені в самих пнях, корінцях, хворостинах чи гілочках. Майстер прагне тільки вловити оцей момент і трішечки підкоректувати. У підвалі оселі я побачив заготовки майбутніх робіт. Це -гілляка-людина, яка має тулуб, руки, ноги, навіть голову з рисами екс-президента Л.Кучми. А ще лелека в очереті з помаранчевим яйцем, яка в гострому довгому дзьобі тримає.гадюку.
Олександр Орос має хист і до різьбярства, і до малярства. Рамками для його живописних полотен слугують плоскі гливи, гілки дерев, корінці. Він одним із перших серед закарпатських митців започаткував таке новаторство. Має і зоокуток із численних композицій.
Найціннішим експонатом домашнього музею Ороса є Біблія на ЗО мовах світу. За цей безцінний шедевр австрійські туристи пропонували йому шалені гроші, але пан Олександр відмовив, додавши: «Святиня не продається!»
Пан Олександр має ще одне хобі. Оскільки від природи має поетичний дар, то похідний записник постійно поповнюється новими віршами, афоризмами та іронізма-ми. Він уже навіть підготував до друку збірку вибраного з іронічною назвою «Сміймося і будемо здорові!»
- Маєте зиск із виробів? - запитую.
- Мене гроші ніколи не цікавили. «Папірців» на хліб насущний мені вистачає. Я ж за фахом лікар-стоматолог. Доводиться і вдень, і вночі приходити на поміч людям. Це моє покликання.
Пан Олександр давно плекає і виношує мрію побудувати у селі серед природи на річці Теребля садибу-музей із різними відділами-експозиціями. Ще тут має бути дерев'яний млин, куди б відтак постійно приходили й насолоджувалися витворами мистецтва його рук і матінки-природи гості-туристи, пили міцно заварений чай, вели невимушену творчу полеміку.
...Наостанок тереблянський народний умілець зауважує: «Людські можливості ніколи не знають меж. Тільки у всьому необхідно бачити якусь дрібничку-цікавинку, добре і прекрасне. Ось тоді життя буде цікавим».

Іван Костевич Тячівщина
10 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини