Ужгородщина: Коли вирощуватимемо поросят ...у краватках?

Про районну програму розвитку та підтримки тваринництва й птахівництва на Ужгородщині на колегії райдержадміністрації, що відбулася минулого тижня, доповідав начальник управління агропромислового розвитку РДА Леонід Гребенюк. З метою збереження та підвищення генетичного фонду і продуктивних якостей ВРХ, підкреслив він, у районі розроблена «Програма розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в Ужгородському районі на 2007-2010 pp.». Під дану програму з райбюджету на 2008 рік виділено 30 тис. грн., із яких за 8 місяців вже використано 25,5 тис. грн.

Також для реалізації Програми зроблений розрахунок потреби в коштах з обласного бюджету на 2008 рік. Зокрема, для розширення мережі пунктів штучного осіменіння ВРХ та здешевлення придбання племінних плідників для заміни домороще-них бугаїв - 10 тис.грн.; для доплат за приріст поголів'я вівцематок і ярок старше одного року особистими селянськими господарствами, що утримували з 1 січня до 31 грудня попереднього року від 1 до 10 голів вівцематок - 0,75 тис. грн.; для виплати доплат сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам за прирощене або придбане поголів'я корів основного стада протягом попереднього року (за умови утримання не менше 10 голів основного стада) - 57,5 тис. грн.; для здешевлення вартості утримання основних свиноматок, наявних на 1 січня та збережених до 31 грудня попереднього року, у кількості не менше 10 голів сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам - 30,0 тис. грн.
Поточного року виплата доплат з обласного бюджету надана тільки за приріст поголів'я вівцематок і ярок^ старше року. На даний час в селах району працює 10 пунктів штучного осіменіння - у Ратівцях, В. Геївцях, Худльові, Галочі, Холмоку, М. Геївцях, Саловці, Гайдоші, Лінцях, Р. Комарівцях.
З початку^юку осіменено 880 корів і телиць в індивідуальному секторі району.Та охоплення маточного стада ВРХ цим важливим методом ще не значне. Згідно з програмою, потрібно відкрити ще 6 пунктів штучного осіменіння. Але тут не знають, як зберегти обсяги осіменіння на існуючих пунктах - зарплата в зоотехніків жалюгідна, нема автотранспорту.
На це неодноразово зверталася увага керівництва ВАТ «Закарпатське племпідприємство» (Терпай В.П.), однак до цього часу нічого не вирішено.
Якщо справи підуть так і далі, то чого доброго, справедливо зауважив головуючий на колегії голова РДА Анатолій Колібаба, молоко й м'ясо нам завозитимуть з Китаю, а ми годуватимемо чужу економіку. Ще гірша ситуація з вирощуванням свиней. Причому кепсько у всіх секторах господарств. Чому? В Україні її ... невигідно вирощувати. Свинина, яка для українця ледь не свята, для багатьох - екзотика.
З цього" приводу мені згадалась розповідь нашого співвітчизника, який вирощує свиней у Данії, заробляючи всього ...21 тис. грн. Щомісяця. Місцеві бюргери його питають, чи, мовляв, свинину в нас споживають? «Споживали», -каже. «А, що й справді, у вас так погано, - дивуються бюргери, - що ви до нас їздите свиней вирощувати? Наші, бачте, за такі гроші краще лежатимуть горілиць на площі, ніж працювати на свинофермі...». А про вгодованих й охайних даньських свиней годі й говорити. «їм, не повірите, там хіба тільки краваток не вистачає - настільки даньська свинота стерильна!» - буркнув на прощання наш остарбайтер.
Чому ж у Данії вигідно, а в нас не вигідно вирощувати свиней? Та й не тільки. Бо у всьому цивілізованому світі агропромислова галузь є збитковою й натомість, із боку держави, - дотаційною. І там'держава на це коштів не шкодує. Хоча Ужгород-щина щодо розвитку тваринництва в краї- найкраща. У нас всього найбільше: корів, свиней, птиці, яєць, молока... Та найкращі - серед гірших. І тут не стільки винуваті на  місцях, скільки на урядовому рівні - нема у нас чіткої державної Програми з підтримки фермерства. Хоча... вона існує. Та в ній закладено, порівнюючи з передовими країнами ЄС, копійки. А тут - свинину подавай!
Не виникало запитань у керівництва району до виступу про підсумки літнього оздоровлення дітей району начальника відділу освіти та справах національностей РДА Світлани Третиник. На цю мету з місцевого бюджету було використано 1,1 млн. грн. У чотирьох стаціонарних оздоровчих таборах, які функціонували на базі Лінцівської, Худлів-ської, Анталовської загальноосвітніх шкіл та Ужгородського РЦДТ було оздоровлено 1120 учнів. У таборах з денним перебуванням, в яких діти перебували протягом дня, було оздоровлено 2225 дітей, що найбільше в краї.
Колегія також взяла до уваги інформацію про хід виконання Програми допомоги соціально-незахищеним верстам району на 2008 рік начальника управління праці та соціального захисту населення РДА Михайла Третинника та про хід будівництва й ведення житла в експлуатацію на території району - начальника відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Ірини Зозулич, і про стан наповнення бюджету Пенсійного фонду й погашення заборгованості платників - начальника управління Пенсійного фонду України в районі Ольги Міцоди. В роботі колегії прийняли участь голова районної ради Михайло Фединець, перший заступник голови РДА Адальберт Ковач, міжрайонний прокурор Іван Штефанюк. керівник апарату РДА Андрій Німець, начальник МДПІ Тарас Триндяк.

10 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини