Закарпаття: Життя за кермом багате на сюрпризи і несподіванки

Хто б сумнівався, що воно, як ніяке інше, багате на сюрпризи і несподіванки? Але останні, відомо, можуть підняти людину до небес, якщо вони зі знаком “+”, в протилежному ж випадку – призвести до втрати найдорожчого: здоров’я і життя...

Про це навряд чи думав 26-річний водій Юрій Капітан, що працював на приватного підприємця Івана Шпака, зареєстрованого в Іршавській райдержадміністрації. А якби замислився, то виїхавши 2 квітня 2008 року у рейс терміном 60 днів за маршрутом “Україна –Італія, Італія – Україна” на автомобілі “MAN”№ 054336 РЕ, обов’язково подбав би про вирішення усіх питань із захисту своїх прав  на безпечні умови праці.
- Роботодавець, відправляючи працівника у довготривалий рейс, - роз’яснює начальник Державної інспекції охорони праці та промислової інспекції Богдан Дорош, -  всупереч “Положенню про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів”, затвердженому Наказом Міністерства транспорту України від 17 січня 2002 року №18, не розробив розкладу та графіку руху автотранспортного засобу за зазначеним маршрутом. Знехтував і “Правилами охорони праці на автомобільному транспорті”, не розробивши для водія режиму праці і відпочинку та не вказавши у подорожньому листі місць тимчасового й тривалого відпочинку. Крім цього, згідно зі ст. 13 Закону України “Про охорону праці” та п.7.1 “Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів”, не контролював виконання робіт та додержання режиму праці і відпочинку водія, хоча функція ця нормами законодавчих актів покладена саме на посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності.
До чого все це призвело? До рейсу, на який погодитися повинен був хіба  що камікадзе. Завантажитись Юрію Капітану потрібно було у м. Рожище Волинської області. 2 квітня, майже о 22-ій, після 13 годин перебування за кермом ( це суперечить п. 2.5 згаданого Положення, який передбачає на такі відстані напарника), водій зупинився на відпочинок на під’їзді до м. Горохів Волинської області, не здавши автомобіль під охорону. Наступного дня продовжив рейс. Завантажившись у м. Рожище, о15 годині виїхав до м. Луцьк для замитнення вантажу.  Рухаючись автодорогою Н-22 (Устилуг-Луцьк-Рівне) на 136км+440м, о пів на п’яту, Юрій Капітан, не вибравши безпечної дистанції та не врахувавши дорожньої обстановки, скоїв зіткнення з автомобілем ЗІЛ-431410, який рухався попереду в попутному напрямку.  Результат плачевний - внаслідок ДТП автомобілі отримали серйозні механічні пошкодження, а обидва водії – тяжкі тілесні ушкодження. Юрій Капітан, зокрема, політравму: закритий відламковий перелом правої стегнової кістки в середній третині діафізу зі зміщенням по ширині та довжині.; відкриту черепно-мозкову травму; закритий перелом кісток тазу; тупу травму живота; розрив брижі тонкої кишки; внутрішньочеревну кровотечу; забій грудної клітки; множинні забої, рани, садна тулуба та кінцівок; травматичний шок другого ступеня...
Висновок комісії, що розслідувала нещасний випадок із тяжкими наслідками: особами, котрі допустили порушення вимог з охорони праці, що призвели до трагедії, є приватний підприємець Іван Шпак та водій Юрій Капітан. Перший знехтував численними законодавчими та підзаконними актами з охорони праці,  другий - порушив  “Правила дорожнього  руху”. Нещасний випадок  вважати пов’язаним із виробництвом.
Про що ж слід пам’ятати перевізникам, вирушаючи у довготривалі відрядження? Про те, що втома – неминучий супутник кожного водія. Її відчувають на четверту-п’яту годину поїздки, до восьмої години вона проявляється відкрито, по дев’ятій – потрібні вольові зусилля, щоб підтримувати рух на безпечному рівні. Пізніше ж працездатність водія різко знижується, відповідно – підвищується ризик ДТП. Найбільш небезпечний наслідок втоми – засипання за кермом. Якщо водій помітив ознаки втоми: розсіяну увагу, бажання випрямитися чи змінити позу, потрібно відразу припинити рух. Особливо небезпечний мікросон – раптове неконтрольоване короткочасне засипання на кілька секунд. На швидкості 100км/год за цей час машина встигає проїхати понад 100 метрів. І водій, прокинувшись, може не зреагувати на зміну дорожньої обстановки і втрапити в ДТП. Тому боротися з сонливістю на ходу категорично не рекомендується.  Необхідно просто зупинитись і відпочити.
У поїздках на значні відстані найважливіше тримати  взятий темп,  ні в якому випадку не перевищуючи швидкості. Доцільно їхати з мінімальною кількістю зупинок і часто змінювати один одного за кермом. Ідеальна кількість водіїв – троє: один -  керує, другий  - страхує, третій – відпочиває. Те ж саме стосується і кількості одиниць транспорту у групі. Долати значні відстані у компанії безпечніше – завжди підстрахують у випадках форс-мажору.
Дуже уважним потрібно бути під час нічної їзди, адже реакція водія на 90% залежить від зору, а вночі видимість різко обмежена. Треба уникати обгону і різкого гальмування, бо найнеприємніше у дорозі – постраждати від чужої помилки. Всім учасникам руху треба пам’ятати, що вночі правила дорожнього руху ніхто не відміняв.
І наостанок – водій неодмінно вбереже себе від ризиків на дорозі, вирішивши для себе дилему - брати випадкових пасажирів чи залишати їх на узбіччі – на користь останнього. Адже ніхто не гарантує, що випадковий пасажир, потрапивши до салону автомобіля, не приставить ножа до вашого горла...
- Так детально зупинятись на проблемах роботи перевізників, - резюмує начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин, - нас змушує та обставина, що кількість потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах при виконанні службових обов’язків  зростає. Якщо за минулий рік ми мали 9 випадків травмування на дорозі, в яких потерпіло 15 осіб ( 5 з них – зі смертельним наслідком), то у поточному – ці показники наразі сягають відповідно 7, 9 та 3 .   Тож мусимо нагадати: вирушаючи у дорогу, вимагайте дотримання гарантованих вам прав, не нехтуйте законодавчими актами й інструкціями! Життя та здоров’я водія  за кермом  - аспект докладання серйозних зусиль як для кожного з вас, так і для  ваших роботодавців.

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду в Закарпатській області
09 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини